TVR, "recepţionat în R. Moldova"
Programele Televiziunii Române ar putea fi recepţionate, până la sfârşitul anului, din nou în Republica Moldova, graţie deschiderii unei noi staţii la Chişinău.
12 Septembrie 2013, 19:45
Programele Televiziunii Române ar putea fi recepţionate, până la sfârşitul anului, din nou în Republica Moldova, graţie deschiderii unei noi staţii la Chişinău, după stingerea litigiului bilateral.
Preşedintele-director general al instituţiei, Claudiu Săftoiu, şi agentul guvernamental al Republicii Moldova, Lilian Apostol, au semnat în prezenţa premierului român, Victor Ponta, acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva administraţiei de peste Prut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Şeful Societăţii Române de Televiziune a precizat pentru Radio România Actualităţi că piedicile pe care instituţia condusă de el le-a întâmpinat din 2008 şi până în prezent au fost de natură legislativă, în mare parte.
"Este vorba despre un timp procedural necesar Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru ca să ia act de această decizie de soluţionare amiabilă între cele două părţi şi să şteargă cauza de pe rol. Piedicile au fost în principal de natură legislativă. Este evident că ţin de un anumit context al momentului. În măsura în care echipele guvernamentale lucrează pe un obiectiv comun, atunci evident că lucrurile sunt mai uşoare.
"De altfel, este salutară decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului din România ca programele Televiziunii Publice din Moldova să fie accesibile telespectatorului român. Este o contrapartidă necesară pentru ca cetăţenii celor două ţări să se cunoască mai bine şi să aibă în vedere că, prin intermediul aceleiaşi limbi, pot fi împreună în actualitatea de zi cu zi, fiecare în ţara lui" a mai spus Claudiu Săftoiu.
Potrivit unor surse din cadrul TVR, în momentul de faţă nu se pune în discuţie problema existenţei unor fonduri speciale pentru punerea în practică a acestui proiect, întrucât prioritară este înlăturarea unui obstacol juridico-tehnic.
Pe de altă parte, aceleaşi surse vorbesc despe existenţa unui memorandum semnat de guvern prin care s-ar putea aloca acestui proiect o parte din bugetul pe 2013, în valoare de aproape 1 milion de lei, suficienţi pentru acoperirea costurilor de emisie pe trei-patru luni.