Trenul regal, deschis publicului în Gara de Nord
La 85 de ani de la intrarea în exploatare, trenul regal al României poate fi vizitat pentru prima dată pe peronul liniei 14 din Gara de Nord.
Articol de Alex Lancuzov, 01 Aprilie 2013, 15:15
La 85 de ani de la intrarea în exploatare, trenul regal al României poate fi vizitat pentru prima dată pe peronul liniei 14 din Gara de Nord.
Societatea Feroviară de Turism în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale au lansat astăzi proiectul "Să ştii mai multe despre istoria feroviară, despre trenul regal al României”, prin care se permite accesul în cele 5 vagoane ale trenului regal şi în spaţiul expoziţional din Muzeul Căilor Ferate direct de pe peronul liniei 14.
Trenul regal a fost comandat de Regele Ferdinand I unui fabricant din Milano dar a circulat în România la un an de la moartea sa, în 1928 şi este decorat în stilul art Deco după cum a precizat pentru Radio România Actualități Octavian Covali, directorul Societăţii Feroviare de Turism.
Interiorul nu este foarte luxos, acest stil art Deco fiind o reacție la stilurile anteriore mult mai bogate dar ca elemente deosebite regăsim oglinzile din cristal de Boemia, corpuri de iluminat realizate la manufacturile din Murano, glastrele și scrumierele din alabastru, furnir din esențe de nuc, trandafir sau santal și scaune tapisate cu piele de Cordoba.
Trenul regal, martor al istoriei
De-a lungul istoriei cu trenul regal au călătorit mai multe personalități din țară dar și din străinătate. Carol al II-lea, regele Mihai, regina –mamă iar după instalarea regimului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu în timpul cărora a fost folosit ca tren prezidențial.
"Legendele spun că în acest tren Gheorghe Gheorghiu Dej a discutat în 1957 cu Nikita Hrușciov retragere trupelor rusești de pe teritoriul României iar Ceaușescu ar fi negociat cu secretarul de stat american Henry Kissinger acordarea clauzei națiunii celei mai favorizate”, povestește Octavian Covali.
Trenul regal se vizitează contra-cost și poate fi închiriat pentru diverse evenimente (călătorii, filmări etc.).
Practic, este un tren la comandă care pleacă și oprește la cererea clientului iar un drum de o zi până la Sinaia costă 11 000 euro plus TVA.
Proiectul se derulează în perioada 1 - 7 aprilie, în cadrul săptămânii ''Să ştii mai multe, să fii mai bun''.
În această perioadă, trenul regal poate fi vizitat între orele 9.00 - 19.00.
Audio: Octavian Covali, directorul Societăţii Feroviare de Turism, despre trenul regal.