Tabloul lui van Gogh, "păzit de o singură persoană"
Procurorii din Egipt arată că numai o gardă asigură de obicei securitatea la muzeul din Cairo, de unde a fost furat la 21 august un tablou semnat van Gogh, estimat la 50 de milioane de dolari.
Articol de Paul Poteraşi, 29 August 2010, 13:00
Ancheta procurorilor din Egipt a scosc la iveală faptul că numai o gardă asigură de obicei securitatea la muzeul din Cairo de unde a fost furat la 21 august un tablou de Vicente van Gogh, estimat la 50 de milioane de dolari, a relatat sâmbătă agenţia oficială egipteană Mena.
De asemenea, procurorii au mai observat că majoritatea camerelor de supraveghere sunt în pană din 2006.
Potrivit anchetei procurorului asupra furtului tabloului cunoscut sub denumirile de "Maci" şi "Vază cu flori", muzeul Mahmoud Khalil a redus numărul gărzilor sale de la 30 la nouă , iar astfel în cele mai multe zile doar o singură persoană asigura paza în muzeu.
O altă concluzie a anchetei a fost aceea că din cele 47 de camere de supraveghere, 30 au încetat să mai funcţioneze din 2006.
AFP aminteşte că cinci persoane, inclusiv şeful departamentului de Arte frumoase din Ministerul Culturii, Mohsen Chaalane, au fost arestate şi inculpate de neglijenţă.
La 23 august, ministrul egiptean al culturii Farouk Hosni a declarat că tabloul de Van Gogh furat în plină zi rămâne de negăsit.
Înaintea lui, procurorul general Abdel Meghid Mahmoud a avut cuvinte foarte dure pentru responsabilii muzeului, calificând dispozitivul de securitate drept o "faţadă" şi mirându-se că securitatea a fost atât de deficitară în pofida dimensiunii reduse a clădiri, întrucât aceasta ar fi putut simplifica supravegherea.
Furat a doua oară
Acelaşi tablou de Vincent van Gogh a fost furat, tot din muzeul egiptean, în 1978, şi recuperat un deceniu mai târziu în Kuweit.
Lucrarea, cu flori galbene şi roşii, măsoară 30 de centimetri pe 30 centimetri.
Se crede că tabloul a fost pictat de Vincent van Gogh în 1887, cu trei ani înainte ca acesta să se omoare prin împuşcare.
Muzeul Mahmoud Khalil, construit în anii '30 de politicianul căruia îi poartă numele, mai conţine lucrări de Monet, Renoir şi Degas.