Stand de carte ICR la Festivalul "George Enescu"
În cadrul ediţiei 2009 a Festivalului Enescu, Institutul Cultural Român (ICR) va oferi concurenţilor o serie de caiete cu partituri inedite semnate George Enescu.
Articol de Ioana Dogaru, 25 August 2009, 15:40
Cele şase caiete, editate în anul 2005, conţin piese din tinereţea compozitorului George Enescu, care nu au mai fost publicate, compuse între anii 1895 şi 1951. Cărţile au şi o prefaţă-argument trilingvă (română-franceză-engleză), semnată de pianista Ilinca Dumitrescu.
Tipărirea partiturilor reprezintă o iniţiativă a reputatului violonist Sherban Lupu, interpret al creaţiei enesciene şi profesor român stabilit în SUA.
Manuscrisele reproduse în aceste caiete se află în arhiva Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti.
Institutul Cultural Român a sprijinit, în primăvara acestui an, un turneu de promovare a Festivalului în mediile muzicale europene. Turneul a avut ca scop popularizarea Festivalului şi a Concursului atât în mass-media, cât şi în cercurile muzicale, academice şi în rândul agenţiilor de impresariat.
Turneul a inclus oraşele Bruxelles, Paris, Londra, Roma, Viena şi Berlin. În fiecare dintre acestea, a avut loc o conferinţă de presă urmată de prezentarea unui film documentar şi de un recital al unui muzician român laureat al Concursului Internaţional "George Enescu".
În perioada 30 august - 26 septembrie va avea loc cea de a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu". Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Român, Societatea Româna de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.
Înscrierile la Concursul Internaţional "George Enescu" au depăşit cifrele înregistrate la ediţia trecută, din 2007, un număr de 77 de concurenţi înregistrându-se în competiţia de Vioară, 84 de concurenţi, în competiţia de Pian, 180 de lucrări fiind înscrise în secţiunea Compoziţie.
La cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" vor participa 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de cameră, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişti în concerte şi şase solişti în recital. Această ediţie include şi o secţiune nouă, cu prelucrări de jazz ale unor piese clasice.
Ascultaţi aici o avanpremieră a Festivalului "George Enescu". Realizator Sergiu Şteţ.