Salonul de Carte de la Paris s-a deschis
Preşedintele francez François Hollande a inaugurat Salonul de Carte de la Paris, cu România invitat de onoare la acest cel mai mare târg de profil european.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 21 Martie 2013, 21:23
Pavilionul românesc cuprinde o librărie şi un spaţiu de dezbatere, sunt programate în următoarele zile în jur de 60 de evenimente, la care vor participa peste 50 de autori români.
Printre ei nu sunt însă şi nume cunoscute - ca Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu sau Gabriel Liiceanu - fapt sesizat şi de presa de la Paris.
Pe siteurile de internet, televiziunea publică franceză şi publicaţia "La-Croix", nu ocolesc acest fapt, preluând depeşe de joi ale agenţiei France Presse, informaţiile privind decizia premierului Victor Ponta de a nu mai veni la inaugurarea oficială a salonului.
Decizia a intervenit după anunţul mai multor scriitori importanţi, de a nu participa la salon în semn de protest faţă de actuala politică a Institutului Cultural Român.
Informaţii similare se regăsesc şi pe site-ul internet al postului de radio France Culture, care notează, că "pe 15, 17 şi apoi pe 19 martie, unul după altul, trei scriitori printre cei mai importanţi din România şi-au anunţat neparticiparea la Salonul Cărţii, în contextul în care România este invitată de onoare. După adăugarea, practic, in extremis a circa 20 de autori suplimentari aleşi de noua conducere a ICR, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Mircea Cărtărescu denunţă o utilizare politică a ICR."
Potrivit unui reportaj difuzat de France Culture, din cei 27 de autori români selectaţi oficial, trei nu reprezintă, desigur, mult, însă răsunetul refuzului lor este important pentru România, în calitatea ei de ţară invitată de onoare.
Intervievat de France Culture, Horia Gârbea, preşedintele ICR spune însă că la astfel de evenimente importantă nu este exportarea în Franţa a adversităţilor interne.
Închei citând ziarul "La-Croix", care vorbeşte nu despre neparticipare, ci despre participarea României în calitate de invitată de onoare la acest salon, ţară despre care spune "La-Croix" "o ţară a cărei francofilie şi latinitate au generat, de-a lungul anilor, legături speciale cu Franţa şi care este cunoscută în Hexagon prin avangardismul lui Tristan Tzara, prin scrierile lui Eugen Ionescu, ale lui Mircea Eliade sau ale lui Emil Cioran. Autorii contemporani sunt însă puţin cunoscuţi şi citiţi în Franţa, de aceea, invitarea lor, mai scrie "La-Croix", le va permite cititorilor francezi să descopere diversitatea scrierilor acestora.