Radio România Muzical împlineşte 16 ani
În 24 martie, unicul post românesc de radio dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz, Radio România Muzical, îşi sărbătoreşte aniversarea a 16 ani.
Articol de Cristina Comandaşu, 24 Martie 2013, 10:11
Radio România Muzical rămâne la 16 ani de la înfiinţarea sa unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice şi de jazz. 24 de ore din 24, pe frecvenţele de 97.6 şi 104.8 FM sau live online la www.romania-muzical.ro, pot fi ascultate cele mai reprezentative înregistrări de strictă actualitate sau de arhivă, cu marii compozitori şi interpreţi care au rămas în patrimoniul public al valorilor, confirmaţi de trecerea timpului, dincolo de mode trecătoare.
Şi cum Radio România Muzical şi-a obişnuit ascultătorii ca, de ziua sa, să le ofere un cadou, anul acesta cadoul este o nouă versiune grafică a site-ului www.romania-muzical.ro.
Mai uşor de folosit, mai atractivă vizual, noua versiune a site-ului Radio România Muzical păstrează însă atu-urile principale: arhive de emisiuni online (practic toate emisiunile importante ale postului pot fi reascultate pe site), 10 stream-uri on demand, posibilitatea de a reasculta transmisiunile directe internaţionale timp de 7 zile după data emisiei lor în FM, dar şi alte informaţii utile: programul zilei, ştiri din Bucureşti, din ţară şi de peste hotare, interviuri, cronici.
Şi bineînţeles, pe site-ul Radio România Muzical puteţi asculta oricând şi de oriunde unicul post românesc de radio dedicat muzicii clasice şi de jazz, care în FM poate fi recepţionat doar pe o treime din teritoriul României.
Alice Sara Ott – recital pentru Radio România Muzical
Tot în 24 martie, ascultătorii Radio România Muzical au posibilitatea de a reasculta recitalul-eveniment pe care l-a susţinut la Sala Radio pianista germano-japoneză Alice Sara Ott, cu ocazia aniversării din 2012 a aceluiaşi post de radio.
Alice Sara Ott este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi tineri pianişti la nivel mondial – recitalul ei a ridicat în picioare publicul aflat în urmă cu un an la Sala Radio. Recitalul poate fi reascultat duminică, 24 martie, de la ora 11.30 şi cuprinde lucrări de Mozart, Beethoven şi Musorgski.
În programele Radio România Muzical se regăseşte un întreg univers, cuprinzând nu doar muzica scrisă în ultimele 500 de ani, dar şi informaţii despre viaţa muzicală românească şi internaţională, transmisiuni directe de la cele mai importante evenimente din ţară şi de peste hotare: doar la Radio România Muzical pot fi ascultate, de exemplu, spectacole de operă preluate în direct de la Opera Metropolitan din New York sau concerte live din Festivalul BBC Proms sau Festivalul de la Salzburg.
La fiecare doi ani, Radio România Muzical reflectă pe larg în zeci de transmisiuni directe şi numeroase reportaje şi interviuri cel mai important eveniment românesc al muzicii clasice: Festivalul Internaţional “George Enescu”.
Însă Radio România Muzical nu înseamnă nu doar emisiuni, ci şi o legătură preţioasă cu Uniunea Europeană de Radio, în dublu sens: la Radio România Muzical pot fi ascultate înregistrările puse la dispoziţie de radiodifuziunile publice europene, dar în acelaşi timp, şi Radio România Muzical pune la dispoziţia partenerilor săi cele mai valoroase înregistrări realizate în România, contribuind astfel esenţial la promovarea valorilor muzicale româneşti la nivel global.
Una dintre misiunile Radio România Muzical este de a promova tinerele talente: numai în 2013, doi muzicieni români aleşi şi susţinuţi de Radio România Muzical au fost primit două importante premii la dificilul concurs “Concertino Praga” derulat sub emblema Uniunii Europene de Radio: violonista Alexandra Bobeico – premiul I (care nu mai fusese câştigat de un român de 30 ani) şi pianistul Cadmiel Boţac – menţiune.
În acelaşi timp, Radio România Muzical este şi un organizator de evenimente muzicale – pornind cu Festivalul Chopin din 1999 şi până la festivalul “Bucureşti – oraş al muzicii” din 2007, “Zilele Lipatti” din 2010 şi recitalul-eveniment susţinut de pianista Alice Sara Ott în 24 martie 2012 la Sala Radio.
Întreaga activitate a postului Radio România Muzical este reflectată pe site-ul propriu, dar şi în reţeaua Facebook – pentru că a atrage publicul tânăr către muzica clasică rămâne una dintre principalele misiuni ale acestui post public de radio.