Radio România Cultural lansează proiectul "Baricada culturală"
De la ora 22.00, pe site-ul Radio Romania Cultural, filme artistice şi documentarele vor aminti publicului de perioada comunismului în Europa de Est şi în Coreea de Nord.
Articol de Radiojurnal, 09 Noiembrie 2014, 15:50
Radio România Cultural, lansează, azi, la împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, proiectul "Baricada culturală", o premieră pe piaţa românească.
De la ora 22.00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice şi documentarele vor aminti publicului de perioada comunismului în Europa de Est şi în Coreea de Nord.
Până pe 22 decembrie, Radio România Cultural va difuza, atât pe frecvenţele sale, cât şi online, dezbateri cu principalii actori ai Revoluţiei de acum 25 de ani, documentare, interviuri cu tineri născuţi în 1989 şi înregistrări-document cu personalităţi ale lumii culturale, care şi-au pierdut viaţa în închisorile comuniste.
În prima seară, publicul va putea urmări online două producţii: "Afacerea Tănase", în regia lui Ionuţ Teianu, şi "În spatele cortinei", în regia lui Bogdan Mustaţă.
Duminică, 9 noiembrie, are loc startul on-air al proiectului "Baricada culturală”
Startul on-air al proiectului "Baricada culturală” va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producţii audio tematice.
De la ora 18.30, vom difuza un documentar realizat de Daria Ghiu, dedicat celor 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
O lecţie de rememorare şi o privire retrospectivă asupra anilor care au trecut. Cum a început totul? Cum s-a împărţit lumea în două? Cum a trăit această anomalie un oraş precum Berlinul şi locuitorii lui? Cum a fost ziua de 9 noiembrie 1989? Ce s-a întâmplat apoi cu Berlinul anilor '90 şi 2000?
O poveste despre Europa, despre ziduri şi spaţii ale nimănui, cu participarea lui Marius Babias, directorul Neuer Berliner Kunstverein din Berlin, şi a artistei Hito Steyerl, cea care, în anul 1998, a realizat filmul Die Leere Mitte, despre Potsdamer Platz, aşa-numita „fâşie a morţii”, aflată pe graniţa dintre Est şi Vest.
Mai multe detalii despre acest proiect puteți citi aici.