Proiectul "Strasbourg Connection" la Radio România
Parlamentul European oferă finanţare pentru proiectul difuzat la postul public de radio.
Articol de Sorin Solomon, 22 Ianuarie 2010, 14:15
Radio România Internaţional şi Radio România Cultural, posturi aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune, au câştigat proiectul cu finanţare europeană “Strasbourg Connection”, a declarat într-o conferinţă de presă, secretarul general al RRI, Eugen Cojocariu.
Proiectul se va desfăşura în perioada ianuarie 2010 - martie 2011 şi va primi o finanţare de 15.300 de euro de la Parlamentul European, a precizat Eugen Cojocariu.
Prima emisiune din cadrul proiectului "Strasbourg Connection" va fi difuzată pe 25 ianuarie, la Radio România Cultural, şi pe 29 ianuarie, la Radio România Internaţional.
"Rolul nostru este ca aceste emisiuni să ajungă în orice colţ al ţării", a declarat Oltea Şerban-Pârâu, director al Radio România Cultural, precizând că programul îşi propune să transmită publicului, într-o manieră cât mai interesantă, informaţii ce ţin de deciziile Parlamentului European.
"Această emisiune va demonstra capacităţile jurnaliştilor de a transforma subiecte tehnice şi sterile în subiecte comestibile pentru public", a declarat şi Mădălina Mihalache, de la Biroul Parlamentului European în România.
Proiectul european "Strasbourg Connection" constă, în principal, în realizarea şi difuzarea emisiunii cu acelaşi titlu, consacrată rolului şi locului Parlamentului European, valorilor comunitare, dar şi problemelor şi dezbaterilor europene şi a impactului pe care acestea îl au asupra vieţilor românilor.
În perioada ianuarie - decembrie 2010, Radio România Internaţional şi Radio România Cultural vor realiza o serie de 12 radioprograme de câte 60 de minute, pe care le vor difuza lunar, la ore de maximă audienţă.
Radio România Internaţional va difuza radioprogramul în a patra zi de vineri a lunii, între orele 21.00 şi 22.00 iar Radio România Cultural în a patra zi de luni, între orele 17.00 şi 18.00.
Emisiunile vor conţine ştiri, reportaje, minidocumentare despre efectele deciziilor Parlamentului European asupra românilor, interviuri cu europarlamentari români şi străini, analize şi opinii ale unor experţi pe probleme europene despre activităţile Parlamentului European.
Emisiunea va avea un blog omonim, accesibil din site-urile ambelor posturi ale Societăţii Române de Radiodifuziune implicate în proiect.
De asemenea, ascultătorii vor fi invitaţi să propună teme de discuţie pentru diferitele ediţii ale emisiunii şi vor putea participa la concursuri cu premii.
Românii de peste hotare, în centrul atenţiei Radio România Internaţional
Radio România Internaţional este un post generalist care are ca misiune să ţină legătura între românii de peste hotare, de la membrii fostului exil anticomunist la conaţionalii plecaţi la muncă sau la studii.
RRI îşi propune, de asemenea, să facă mai bine cunoscută România străinilor interesaţi de această zonă.
RRI emite 54 de ore de programe pe zi, în română, dialectul aromân şi 10 limbi străine, pe unde scurte în sistem analogic şi digital, prin Internet, via satelit, dar are şi programe retransmise în FM, pe unde medii, prin telefonul mobil, în sistem podcast, în diferite regiuni din lume.
Radio România Cultural
De la primele transmisii din 1928, cultura are un loc aparte la radioul public şi la Radio România Cultural.
Pot fi ascultate emisiuni de mare tradiţie, foarte iubite de ascultători, ca teatrul radiofonic, dar şi emisiuni dinamice cu un format nou, cum sunt cele din prima parte a zilei.
Nu ar trebui uitate nici corespondenţele, concertele, galele de premiere ale unor instituţii prestigioase şi multe alte evenimente ce pot fi ascultate numai la Radio Romania Cultural.