Premieră la Noaptea Muzeelor 2016
Expoziţii, proiecţii, concerte şi conferinţe sunt câteva dintre evenimentele propuse de aproape 200 de muzee şi organizaţii culturale din întreaga ţară.
Articol de Radiojurnal, 21 Mai 2016, 14:16
Expoziţii, proiecţii, concerte şi conferinţe sunt câteva dintre evenimentele propuse de aproape 200 de muzee şi organizaţii culturale din întreaga ţară care vor rămâne deschise pentru Noaptea Europeană a Muzeelor.
Ediţia din acest an este marcată de o premieră: un ghidaj audio-video disponibil pe telefoanele mobile pentru muzeele din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară, între care Cluj-Napoca şi Iaşi.
O ofertă culturală bogată şi diversă, menită să-i atragă pe potenţialii vizitatori, dar şi să lanseze un semnal de alarmă asupra situaţiei dramatice în care se află o parte din muzeele României, după cum transmite Dorina Călin de la Radio România Cultural.
Muzee din România dispar peste noapte pentru că îşi pierd sediile, acele clădiri de patrimoniu care au aparţinut în trecut marilor familii nobiliare.
Chiriile, uneori prea mari pe care le cer moştenitorii, îi pun de cele mai multe ori în dificultate pe administratorii muzeelor care nu reuşesc să le plătească, astfel că valoroase instituţii muzeale ajung să se închidă, iat publicul pierde importante ocazii de a afla mai multe despre trecutul românesc.
Dragoş Neamu, director executiv al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România şi consilier al ministrului culturii pentru muzee, spune că situaţia se agravează de la an la an.
Dragoş Neamu: ”La sfârşitul anului 2015, în evidenţele noastre intraseră mai mult de 111 muzee aflate în situaţie de retrocedare sau care au fost gata retrocedate.
”De asemenea, numărul colecţiilor retrocedate a ajuns undeva la ordinul sutelor de mii.
”Situaţia cât se poate de dramatică şi este în continuă creştere”.
Anul acesta, de Noaptea Muzeelor, la Braşov, se vernisează expoziţia "Muzeele pierdute".
Prezentată iniţial în noiembrie 2015 la Bucureşti, expoziţia aminteşte că peste 110 muzee din ţară sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii şi colecţii.