Patriarhia Română cere explicaţii Arhiepiscopiei Tomisului
Problemele financiare cu care se confruntă Arhiepiscopia Tomisului, şi anume datoriile de un milion de euro la ANAF, au determinat Patriarhia să solicite explicaţii, deocamdată "fără succes".
Articol de Remus Rădulescu, 17 Septembrie 2010, 16:35
Patriarhia Română cere explicaţii de la Arhiepiscopia Tomisului privind situaţia sa financiară, în contextul în care aceasta din urmă are datorii de un milion de euro la ANAF.
Patriarhia Română precizează că a fost sesizată în luna august de neregulile administrativ financiare din Arhiepiscopia Tomisului.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, spune că încă din 26 august, Patriarhia a trimis o adresă Arhiepiscopului Teodosie în care i se cereau explicaţii.
Până acum nu s-a primit nicio explicaţie spune reprezentantul Patriarhiei.
Şeful Departamentului de Audit al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Nicolae Poalelungi, a declarat la România Actualităţi ca Arhiepiscopia Tomisului a ajuns la această datorie din cauză că donaţiile din care erau plătiţi unii angajaţi s-au diminuat.
Preotul Nicolae Poalelungi precizează că în urmă cu mai mulţi ani au fost angajaţi de Arhiepiscopie 260 de asistenţi sociali din rândul unor persoane defavorizate.
La început au existat sponsorizări din care Arhiepiscopia a putut plăti salariile acestor angajaţi şi dările aferente la bugetul de stat.
Atunci când donaţiile s-au împuţinat, pentru a susţine grila de personal supraîncarcată, Arhiepiscopia a renunţat la plata impozitelor şi taxelor sociale.
Reprezentatul Arhiepiscopiei Tomisului mai afirmă că, în prezent, grila de personal s-a redus cu 200 de persoane. Unele dintre ele au fost concediate, altele pensionate.
Arhiepiscopia Tomisului a contractat un împrumut la o bancă pentru a-şi achita datoria, a mai afirmă reprezentatul Arhiepiscopiei.
Preotul Nicolae Poalelungi spune că în decurs de 10 zile datoria de 4,2 milioane lei la bugetul de stat va fi achitată.
Sechestru pe mai multe bunuri ale Arhiepiscopiei
În cazul în care Arhiepiscopia Tomisului nu achită datoria, procedura fiscală prevede ca bunurile puse sub sechestru să fie scoase la licitaţie.
De altfel, Administraţia Finanţelor Publice Constanţa a pus sechestru asupra mai multor bunuri care aparţin Arhiepiscopiei Tomisului în condiţiile în care instituţia bisericească are o datorie la Fisc de 4,2 milioane lei. O treime din această sumă o reprezintă penalităţile.
Bunurile sechestrate ale Arhiepiscopiei sunt Palatul Arhiepiscopal din Constanţa (foto) unde se află birourile eparhiale, mai multe imobile şi terenuri, precum şi 11 autoturisme aflate în proprietatea Arhiepiscopiei.
Arhiepiscopia Tomisului a respins acţiunea ANAF precizând într-un comunicat că e vorba de o ilegalitate, devreme ce în Statutul BOR recunoscut de Statul român se prevede că bunurile destinate cultului sunt "inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile".
Sinodul BOR a luat anul trecut în discuţie disciplina administrativ financiară a unităţilor eceziastice şi a aprobat anumite "măsuri concrete privind disciplina administrativ-financiară în Biserică la toate nivelele - parohie, mânăstire, protopopiat, eparhie, mitropolie şi patriarhie - în conformitate cu Legiuirile bisericeşti şi legislaţia în vigoare."
Urmatoarea întrunire a Sinodului va fi în luna octombrie şi problema disciplinei administrativ-financiare va fi discutată din nou, fiind posibile anumite măsuri în cazul Arhiepiscopiei Tomisului.