Palatul de la Ruginoasa reintră în circuitul turistic
Palatul de la Ruginoasa este considerat a fi unul dintre cele mai importante monumente de cultură din judeţul Iaşi şi din România.
10 Noiembrie 2010, 18:58
Recepţia oficială a lucrărilor la palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost făcută în prezenţa ministrului culturii, Kelemen Hunor.
Acesta a declarat că lucrările au început în anul 2008 şi au fost finalizate în luna octombrie 2010.
"E o lucrare mare, de două milioane şi jumătate, aproape 2.600.000 de euro, fără TVA. După ce vom face amenajarea muzeului, va fi deschis pentru publicul larg", a spus Kelemen Hunor.
Primarul comunei Ruginoasa, Ionel Moraru, speră ca, în viitor, turiştii să vină în număr mai mare în această localitate.
"Având în vedere faptul că Ruginoasa este membru fondator al Asociaţiei celor mai frumoase sate din România, sperăm ca în ghidul pe care-l vom scoate cu această ocazie să includem Ruginoasa ca unul din cele mai importante puncte turistice din ţară şi din Moldova", a declarat Ionel Moraru.
Muzeograful Simona Ionescu reuşeşte să-i facă pe turişti să reintre în atmosfera epocii lui Cuza.
"Palatul va arăta splendid. Încercăm să refacem locul unde se simţea bine Alexandru Ioan Cuza, nu ca domnitor, ca om. Pentru că era reşedinţă de vară, îi plăcea foarte mult să se retragă la Ruginoasa, să gândească reforme. Nemaivorbind de viaţa pe care o dus-o doamna Elena Cuza aici, doamna Elena care a însufleţit acest palat", a afirmat muzeograful Simona Ionescu.
Palatul de la Ruginoasa este considerat a fi unul dintre cele mai importante monumente de cultură din judeţul Iaşi şi din România.
Palatul a fost construit în anul 1804 de logofătul Sandulache Sturza, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a fost distrus parţial, fiind restaurat câteva decenii mai târziu.