New York Times a desemnat cele mai bune cărţi americane din 2013
Ca de fiecare dată în decembrie, redactorii New York Times au selectat zece titluri publicate în SUA în 2013, pe care le-au considerat cele mai bune creaţii ale anului.
Articol de Titus Iordan, 05 Decembrie 2013, 13:21
Redactorii publicaţiei americane New York Times au publicat topul celor mai bune zece cărţi apărute în Statele Unite în 2013.
Topul nu reprezintă un clasament în adevăratul sens, ci este o selecţie a titlurilor cele mai apreciate de recenzorii cotidianului.
În elaborarea listei nu s-a ţinut cont de numărul de exemplare vândute, criteriu care face obiectul mai cunoscutului clasament al bestseller-urilor.
Lucrările sunt împărţite în două categorii: beletristică şi non-ficţiune.
Fiecare categorie cuprinde cinci titluri.
--fb1 --fb2
BELETRISTICĂ
Categoria beletristică include drame, povestiri ştiinţifico-fantastice şi thriller-uri.
"Americanah" (Visul american) de Chimamanda Ngozi Adichie, editura Alfred A. Knopf
Adoptând un stil când sensibil şi delicat, când tăios şi caustic, al treilea roman al scriitoarei Chimamanda Ngozi Adichie dezbate tragi-comedia relaţiilor rasiale din Statele Unite văzute din perspectiva unui tânăr imigrant nigerian.
"The Flamethrowers"(Înflăcăraţii) de Rachel Kushner, editura Scribner
Politicile radicale, arta avant-gardistă şi cursele de motociclete, toate prind viaţă în romanul scriitoarei Rachel Kushner, a cărui acţiune se desfăşoară în New York-ul anilor 1970.
Protagonista este o tânără care se mută în metropolă, pentru a deveni artist, dar sfârşeşte prin a se alătura mişcărilor de protest care au zguduit Italia în acea perioadă.
"The Goldfinch"(Sticletele) de Donna Tartt, editura Little, Brown & Company
Captivantul roman al Donnei Tartt urmăreşte viaţa zbuciumată a lui Theo Decker, care, îşi pierde mama în urma unui atentat terorist cu bombă, dar intră în posesia uinei preţioase picturi olandeze.
Lucarea gravitează în jurul idei că orice s-ar întâmpla, arta ne poate salva, scotând în evidenţă tot ce este mai bun în oameni.
"Life after life"(Şirag de vieţi) de Kate Atkinson, editurile Reagan Arthur Books şi Little, Brown & Company
Afişând curaj şi un stil agil, Kate Atkinson tratează "părţile negre" ale mijlocului de secol douăzeci şi misterele asociate morţii, plasându-şi personajul într-o perpetuă tranziţie în timp, prin prezentarea diferitelor poveşti de viaţă ale unei eroine, care deşi moare este reînviată constant.
"Tenth of December"(10 Decembrie) de George Saunders, editura Random House
Poveştile lui Saunders, abandonează normalul în favoarea nebuniei: prizonieri cărora li se administrează forţat medicamente care modifică starea de spirit; creduli care se agaţă cu putere de adevărate iluzii de grandoare; femei din lumea a treia suspendate de fire chirurgicale devin "ultimul răcnet" în materie de decoraţiuni pentru grădinile burgheziei.
NON-FICTION
Categoria non-ficţiune include titluri care dezbat subiecte de actualitate şi evenimente care au marcat istoria recentă a omenirii.
"After the music stopped"(După căderea cortinei) de Alan S. Blinder, editura The Penguin Press
Subiectul cărţii lui Blinder este criza financiară din 2008, despre care autorul argumentează că este urmarea producerii unui fenomen similar "furtunii perfecte", în care mai mulţi factori negativi şi-au adus influenţa simultan şi au condus la cel mai grav rezultat posibil.
Blinder critică, pe de o parte, administraţiile lui George W. Bush şi Barack Obama pentru că au permis falimentul Lehman Brothers, şi le laudă, pe de alta, pentru că au luat măsurile să împiedice căderea ţării într-o perioadă de criză economică şi mai acută.
"Days of fire"(Zile de foc) de Peter Baker, editura Doubleday
Peter Baker, corespondentul şef al New York Times la Casa Albă, spune povestea mai multor situaţii de criză din perioada administraţiei Bush - Cheney, lăudând reuşitele şi criticând eşecurile.
Totodată, autorul aduce lumină în relaţia dintre cei doi oameni politici şi explorează "misterioasa" personalitate a fostului preşedinte american George W. Bush.
"Five days at Memorial" (Cinci zile în spital) de Sheri Fink, editura Crown
Fink descrie, în detalii şocante, zilele de coşmar petrecute în spitalul Memorial din New Orleans în timpul şi la scurt timp după uraganul Katrina, când medicii au fost suspectaţi că,în disperare de cauză, au administrat injecţii letale pacienţilor cu şanse minine de supravieţuire.
"The sleepwalkers" (Somnambulii) de Christopher Clark, editura Harper
Clark reuşeşte să prezinte, într-o manieră lejeră, şirul de evenimente care au condus la începutul Primului Război Mondial.
Autorul evită să numească un responsabil, însă îi cataloghează pe toţi drept "somnambuli", participanţi fără voia lor la evenimente, nu fanatici sau criminali, iar războiul îl vede ca pe o tragedie, nu ca pe o crimă.
"Wave"(Val) de Sonali Deraniyagala, editura Alfred A. Knopf
În a doua zi de Crăciun, în anul 2004, Deraniyagala şi-a chemat soţul la fereastra hotelului din Sri Lanka unde erau cazaţi. Oceanul părea înspumat şi mai aproape decât de obicei. În câteva momente, s-a năpustit asupra lor. Valul tsunami i-a răpit autoarei soţul, părinţii şi doi copii. Cartea este povestea supravieţuirii ei miraculoase.