Lansări de carte la Târgul Internaţional Gaudeamus
Lansări de carte la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură.
Articol de Radu Dobriţoiu, 16 Noiembrie 2018, 19:40
La Pavilionul Central Romexpo, din capitală, continuă Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, organizat de Radio România. Evenimentul din acest an stă sub semnul mai multor aniversări: Centenarul Marii Uniri şi al Primului Război Mondial, 90 de ani de Radio România şi 25 de ediţii ale Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură. Cu puţin timp în urmă, Editura Casa Radio a lansat e-book-ul "Istoria românilor în 100 de momente esenţiale", disponibil în limbile română şi engleză. Reporterul nostru Alex Buzică are detalii.
Reporter: E-book-ul lansat cu puţin timp în urmă îi invită pe ascultători într-un periplu audio prin istoria României din 1918 şi până astăzi. Sunt surprinse momente marcante, care au schimbat cursul istoriei noastre, de la Marea Unire, din 1918, şi până la Revoluţia română din decembrie 1989. Apariţia este una bilingvă, în engleză şi în română, iar la eveniment au luat parte printre alţii preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, Florin Bruşten, dar şi istoricul Georgeta Filitti.
Printre cele peste 600 de evenimente culturale programate pentru aceste zilele, se numără şi lansarea cărţii "Transparenţa" de Radu Vancu, la standul Editurii Humanitas, şi cea a romanului "Woldemar" de Oleg Serebrian, la standul Editurii Cartier. Tot astăzi a fost lansat şi volumul "Cea mai mare zi din istorie. Cum a luat sfârşit, cu adevarat, Marele Război", de Nicholas Best, apărut la Editura Meteor Press. Autorul a publicat mărturii ale participanţilor la lupte şi ale oamenilor obişnuiţi despre viaţa din acea perioadă, explică traducătorul cărţii, istoricul Mihai Manea.
Mihai Manea: Ceea ce e foarte interesant este faptul că autorul insistă deopotrivă asupra frontului, dar insistă şi asupra vieţii oamenilor obişnuiţi. Pe de o parte este drama Germaniei, care este cuprinsă de revoluţie, de prăbuşirea Kaiserului Germaniei, iar pe de cealaltă parte este vorba de dorinţa omului de pace, de a trăi mai departe.
Realizator: Târgul Internaţional Gaudeamus poate fi vizitat şi în weekend. Intrarea costă cinci lei, iar preţul unui abonament este de zece lei. Pentru copiii mai mici de şapte ani, elevi, studenţi, cadrele didactice, pensionari, membrii uniunilor de scriitori şi jurnalişti, intrarea este liberă.