Ascultă Radio România Actualitaţi Live

La mulţi ani, Radio România!

Personalităţi ale lumii culturale şi politice au transmis vineri mesaje de felicitare pentru Radio România, care aniversează 85 de ani de la prima emisie. (LIVE UPDATES)

85 de ani de la "primul semnal Radio România".

01 Noiembrie 2013, 07:51

Peste 3000 de vizitatori au venit vineri la sediul Societăţii Române de Radio, la Ziua porţilor deschise.

Radio România împlineşte 85 de ani de la prima emisiune în eter şi, ca de fiecare dată la 1 noiembrie, ascultătorii i-au putut cunoaşte personal pe realizatorii programelor de radio.

Portal de ştiri şi informaţii despre evenimentele Radio România 85.

Radio România a avut vineri porţile deschise pentru cei care au dorit să vadă cabinele din care se emite şi pe cei care le transmit informaţiile.

Radio România va avea porţile deschise şi sâmbătă, între orele 9.00 şi 14.00.

Şeful Statului Major General, generalul de aviaţie Ştefan Dănilă, urează la mulţi ani postului public de radio cu ocazia a 85 de ani de funcţionare.

Generalul de aviaţie Ştefan Dănilă a adus mulţumiri Radio România pentru sprijinul acordat armatei.

În semn de recunoaştere a colaborării între Radio România şi cea mai importantă categorie de forţe armate, Statul Major al Forţelor Terestre i-a conferit vineri emblema de onoare preşedintelui director general al SRR, Ovidiu Miculescu.

Într-o ceremonie desfăşurata la sediul Radiodifuziunii Romane a fost citit ordinul şefului Statului Major al Forţelor Terestre în care se aduce aminte de sprijinul permanent acordat de Radio Romania pentru trupele româneşti care îşi desfăşoară misiunile în Irak şi Afganistan.

Foto: Statul Major al Forţelor Terestre i-a conferit vineri emblema de onoare preşedintelui director general al Societăţii Române de Radio, Ovidiu Miculescu.

Puteţi vizualiza aici o galerie foto de la eveniment.

LIVE UPDATES

Ora 20.45: Cezar Irimia, preşedintele Alianţei pacienţilor cu afecţiuni cronice din România: "Pentru mine radioul public înseamnă o sursă inepuizabilă de informare, de ştiri, de a fi în pas cu lumea şi de când mă ştiu ascult radioul public. Este o plăcere şi, în acelaşi timp, o necesitate pentru fiecare dintre români. Aştept să... nu să crească, a crescut cred suficient, şi a ajuns la o maturitate, dar şi la o diversitate a emisiunilor, dar, totuşi, eu cred, venind din zona medicală, că emisiunile medicale de educare a populaţiei, de informare a populaţiei cu privire la păstrarea sănătăţii în primul rând, cred că sunt esenţiale, pentru că radioul public este ascultat în orice colţişor din România. "La mulţi ani" şi multă sănătate!"

- Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. "Pentru mine radioul public înseamnă vocea care mă ajută să transmit informaţiile, care consider că trebuie să ajungă la toţi cetăţenii din ţara aceasta. Cred că radioul public este instituţia cu cea mai largă răspândire, care e ascultată peste tot în ţară şi care prezintă informaţiile în modul în care decidentul doreşte să le transmită cetăţeanului. Îi transmit să aibă parte de o viaţă lungă, să îşi păstreze în continuare rolul de informator corect, just, pentru toţi cetăţenii din România şi, dacă e cazul, să se transforme în cea mai eficientă soluţie de ştiri, care poate să fie oferită în momentul ăsta în ţară."

Audio: Cezar Irimia, preşedintele Alianţei pacienţilor cu afecţiuni cronice din România şi Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ora 20.20: Un mesaj de felicitare a transmis şi Gheorghe Firţac, reprezentant al minorităţii rutene din parlament.

Gheorghe Firţac: "De 85 de ani Radio România face parte din viaţa naţiunii române, din viaţa noastră, a tuturor, face parte din istoria României. Îi doresc la mulţi ani şi mult succes în continuare cel puţin ca şi până acum! Radio România este prietenul rudenilor, şi de aceea îl felicit. La mulţi ani!"

Personalităţi ale lumii culturale şi politice continuă să trimită mesaje de felicitare pentru Radio România, care astăzi aniversează 85 de ani de la prima emisie.

Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară: "Le transmit tuturor radioascultătorilor dvs., precum şi întregii echipe Radio România "La mulţi ani", să rămâneţi la fel de optimişti. SRR a demonstrat de-a lungul activităţii sale că este o instituţie care şi-a câştigat respectul prin calitate şi prin oamenii deosebiţi care lucrează în această instituţie. "La mulţi ani"!

Audio: Eugen Tomac, liderul Partidului Mişcarea Populară şi Gheorghe Firţac, reprezentant al minorităţii rutene din parlament.

Ora 19.25: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: "85 de ani înseamnă tradiţie, înseamnă istorie, înseamnă prezentul, înseamnă viitorul. Pentru Radioul Public spun "La mulţi ani" şi sper ca viitorul să fie şi mai fericit decât trecutul şi decât prezentul".

Audio: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ora 19.10: Din Valea Timocului, preotul Boian Alexandrovici. "La mulţi ani! Pentru că noi, neavând până acum, dar nici în zi de astăzi o televiziune, un radio care să fie al nostru, gen Timoc pentru timoceni, noi ne-am folosit de radiouri şi televiziuni gen România, gen ţara mamă. Primul lucru pe care eu îl ţin minte, când eram mic, este că bunicii mei ascultau radio şi cântece româneşti. La noi nu exista aşa ceva, dar erau radiouri gen România. Aşa că ăsta este un lucru care poate intra în fiecare casă şi aşa că asta este o cale sigură prin care se pot da informaţii, prin care se poate educa un popor. Aşa că pentru noi, românii din Valea Timocului, asta înseamnă foarte mult".

- Sculptorul Constantin Lucaci: "Trimit cel mai frumos mesaj pentru Radio. Radio mi-a deschis orizontul cu mult mai mult decât literatura. Îi felicit şi le urez sute de ani!"

- Regizorul Ioan Cărmăzan: "Instituţia radio este un lucru extrem de important. După părerea mea, oricum, îşi aniversează o vârstă şi trebuie felicitat, îmbrăţişat pentru că el făcea legătura între tot ceea ce înseamnă oamenii României, între politic şi social, între intelectuali şi oamenii de pe câmp ş.a.m.d.. Radio rămâne o instituţie absolut importantă. La ceas aniversar nu rămâne decât să-i spunem la mulţi ani, să-i dorim viaţă lungă şi, într-un fel sau altul, să stea aproape de toată lumea din România, inclusiv de oamenii care trăiesc undeva izolaţi în munţi, peste dealuri şi la care televiziunea nu ajunge. La mulţi ani, Radio România!"

Audio: Mesaje pentru 85 de ani de Radio România trimise preotul Boian Alexandrovici din Valea Timocului, sculptorul Constantin Lucaci şi regizorul Constantin Cărmăzan.

Ora 19.00: De la ora 19.00 are loc în Studioul "Mihail Jora" din cadrul Societăţii Române de Radio, recitalul susţinut de Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian, “Vioara lui George Enescu" în cadrul evenimentului Săptămâna Orchestrele şi Corurile Radio on air din 1928.

Ora 18.50: "Sincere felicitări cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înfiinţarea Societăţii Române de Radio. "Radio Basarabia" ai cărui succesori morali ne considerăm şi noi, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, este parte componentă a proceselor de formare a specialiştilor în domeniul radioului modern, care însă nu pot fi concepute în afara Societăţii Române de Radio. E un frumos prilej să sărbătorim împreună astăzi o epocă, ce, pe drept cuvânt, este una a menţinerii şi perpetuării conştiinţei naţionale în întreg spaţiul românesc. La mulţi ani! Cu deosebit respect, Departamentul Radio şi Televiziune, Facultatea Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova".

Ora 18.45: Peste 2000 de vizitatori au venit vineri la sediul Societăţii Române de Radio, la Ziua porţilor deschise.

Radio România împlineşte 85 de ani de la prima emisiune în eter şi, ca de fiecare dată la 1 noiembrie, ascultătorii i-au putut cunoaşte personal pe realizatorii programelor de radio.

Radio România a avut vineri porţile deschise pentru cei care au dorit să vadă cabinele din care se emite şi pe cei care le transmit informaţiile.

Radio România va avea porţile deschise şi sâmbătă, între orele 9.00 şi 14.00.

Foto: Un grup de vizitatori la Societatea Română de Radio. Sursa: facebook.com/prietenii.delazece.

Ora 18.25: Actriţa Stela Popescu: "Sunt Stela Popescu şi pentru mine Radioul, dragii mei, înseamnă începutul vieţii mele artistice. Iată, deci, că se împlinesc 85 de ani de Radio şi mă bucur din suflet de aceşti 85 de ani. Foarte mulţi ani am fost prezentă în tot ce s-a petrecut acolo. Rămân îndrăgostită de această profesie, mi-e dor să mă duc la Radio şi lucrez la Radio şi, în acelaşi timp, vreau să-i felicit pe toţi cei care fac Radio, pentru calitatea deosebită pe care emisiunile de Radio o au. Este singura instituţie care şi-a păstrat coloana, singura instituţie în care se vorbeşte o limbă curată, românească, şi în care comedia n-a fost poluată. Radioul a rămas curat. Asta e foarte important. De aceea, vă felicit, vă urez succes mare şi să dea Dumnezeu să vă asculte tot mapamondul pentru că meritaţi!

- Gheorghe Zamfir: "Sunt Gheorghe Zamfir. Sunt bucuros că s-a ajuns la această cifră importantă - 85. /.../ Amintirea mea, prima, mă leagă de Radio România din 1959, când am înregistrat primele melodii compuse în stil folcloric de mine, aveam 18 ani. Am fost fericit. Le am şi acum aceste înregistrări şi sunt mândru că această instituţie mi-a oferit posibilitatea să colaborez în domeniul cultural. Vă mulţumesc din suflet, cei de la Radio România. Mulţumesc Radio România şi cu ocazia sărbătoririi a 85 de ani de existenţă, vă doresc multă, multă sănătate celor care lucrează în Radio România şi bineînţeles tuturor ascultătorilor "La mulţi ani!".

- Ovidiu Komornic: "Sunt Ovidiu Komornic şi vreau să urez "La mulţi ani!" Radio România pentru cei 85 de ani, un radio cu care eu am crescut, un radio pe care îl ascult, un radio unde am fost difuzat prima dată. Pentru mine radio înseamnă foarte mult şi, cu siguranţă, şi pentru cei care ascultă Radio România şi să ştiţi că sunt foarte mulţi. "La mulţi ani!" să ne vedem sănătoşi şi să ascultăm muzică bună".

Audio: Actriţa Stela Popescu, Gheorghe Zamfir şi Ovidiu Komornic.

Ora 18.00: Artistul Tudor Gheorghe: "Sunt Tudor Gheorghe şi am privilegiul când Radio România face 85 de ani să-mi aduc aminte ba de una, ba de alta. Trebuie să mă întorc mult, mult în timp, de când se făcuse radioficarea comunei mele, să băgaseră difuzoare în sat. Trebuie să ştiţi că era un lucru extraordinar. Nu erau zeci de posturi, era difuzorul. Transmitea un singur post, că atâta era. Ei bine, de dimineaţă de când se cânta imnul şi până seara, la culcare, radio era tot timpul în viaţa mea. A avut o mare influenţă asupra mea, au avut emisiunile, la început teatrul pentru copii şi mai târziu teatrul radiofonic. Asta a fost, cum să spun, pentru mine poate şi un /.../ să devin actor, habar n-am. Radio România "La mulţi ani!".

- Marcel Pavel: "Sunt Marcel Pavel. "La mulţi ani!" Radio România pentru cei 85 de ani de existenţă şi de aici mulţi înainte. Pentru viaţa mea artistică a contat enorm şi contează faptul că am colaborat cu Orchestra Radio, cu Big Bandul Radio. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la lansarea numelui meu şi a muzicii mele. Radio România inspiră totodeauna pentru mine şi va inspira alegerea calităţii".

Audio: Mesaje primite de la artiştii Tudor Gheorghe şi Marcel Pavel.

Ora 17.45: Academicianul Răzvan Theodorescu. "Este instituţia care a dat cel mai mult cultură în păturile foarte largi ale României. Muzica la Radio am deprins-o înainte de sălile de concert. Am condus doi ani Radioteleviziunea şi în acel moment am spus: Radioul era acea parte adânc culturală. Pentru mine, Radioul este un prieten vechi şi îi doresc să ajungă centenar şi să pornească din nou de la cota unu în cea de-a doua vârstă a sa, care va fi o tinereţe fără bătrâneţe".

Audio: Academicianul Răzvan Theodorescu.

Ora 17.30: Simona Amânar, gimnastă, campioană olimpică, vicepreşedintă a Federaţiei Române de Gimnastică: "În primul rând, aş dori să urez un călduros La mulţi ani, emisiuni cât mai frumoase şi multă putere de muncă celor care ajută la realizarea emisiunilor, pe care radioascultătorii nu ajung să-i cunoască şi fără de care aceste emisiuni nu ar fi posibile. Încă o dată, aş dori să urez La mulţi ani şi emisiuni cât mai frumoase alături de radioascultătorii dumneavostră".

- Maria Olaru, gimnastă, campioană olimpică: "Felicitări pentru aceşti 85 de ani de profesionalism şi dăruire în slujba ascultătorilor. Vă mulţumesc deopotrivă pentru susţinere şi toate clipele frumoase şi aş vrea să vă urez cel puţin la fel de frumoşi ani.

- Luminiţa Dobrescu, înotătoare, participantă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: "Îmi doresc foarte mult, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de transmisie ai Radioului România, să transmit mulţi ani de-acum înainte, să fie alături de sport cum au fost şi până acuma. Îmi aduc aminte că într-adevăr interviurile mele la Radio erau foarte dese şi comentatorii erau alături de noi şi era singurul mod în care ne puteam exprima şi lumea ne felicita şi noi puteam să spunem ceea ce simţim înainte sau după competiţie şi după rezultatele pe care le obţineam".

Audio: Simona Amânar, gimnastă, campioană olimpică, Maria Olaru, gimnastă, campioană olimpică, Luminiţa Dobrescu, înotătoare, participantă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Ora 17.10: Actorul Victor Rebengiuc: "Numele meu este Victor Rebengiuc şi vreau să adresez o caldă felicitare Radio România pentru vârsta de 85 de ani, o activitate cât mai prodigioasă şi mai folositoare tuturor celor care-l ascultă de aici înainte. Sunt recunoscător Radio România pentru că, datorită lui, am ales profesia de actor. Îi sunt dator cu mulţumire Radioului România şi pentru această chestie. Sănătate şi toate cele bune!

- Dan Bittman, solistul formaţiei Holograf: "Sunt Dan Bittman. În primul rând, La mulţi ani, Radio România! La mulţi ani din tot sufletul, pentru că într-un fel viaţa mea este legată de Radio România - acolo mi-am început cariera, ca să spun aşa. Vă iubesc din tot sufletul şi La mulţi ani la cei 85 de ani! Doamne, sper să-i ajung şi eu, să vă ajung din urmă.

- actorul Eugen Cristea: "Sunt Eugen Cristea şi colaborez cu minunata instituţie a Radioului din anul 1961, adică atunci când aveam doar 9 ani. De-a lungul timpului, în Radio am avut ocazia nu numai de a fi în replică directă cu unii dintre cei mai mari actori ai momentelor respective, de la Birlic, Giugaru, dacă vreţi, trecând prin Toma Caragiu, George Constantin, Dem Rădulescu şi atâţia şi atâţia alţii. Am avut de-a face şi cu o pleiadă de regizori imenşi, pentru că a fi regizor de teatru radiofonic, regizor de Radio în general, presupune o cu totul şi cu totul altă meserie. Radio România îmi inspiră seriozitate, civilizaţie, bun gust, educaţie şi frumuseţe. Pentru mine, Radio România este locul în care mi-am petrecut cea mai mare parte a copilăriei, a adolescenţei, a tinereţii şi, iată, acum, aproape de bătrâneţe. La cei 85 de ani ai Radioului, un salut călduros pe calea undelor. Şi când spun unde, mă gândesc la undele sensibilităţii, ale bucuriei şi ale eternităţii."

Audio: Actorul Victor Rebengiuc, Dan Bittman, solistul formaţiei Holograf şi actorul Eugen Cristea.

Ora 16.50: Aurel Vainer, deputat în Parlamentul României: "Este însoţitorul meu de dimineaţă din zori până noaptea târziu. Ascult cu multă plăcere Radio România Actualităţi şi celelalte posturi; dar în special Radio România Actualităţi, pentru că e aducător de veşti exacte, nu bârfe, nu lucruri neadevărate şi pun un mare preţ pe informaţiile pe care le aud zilnic de la România Actualităţi, inclusiv programele muzicale, care-mi plac foarte mult".

-Principesa Electra Marconi, fiica inventatorului radioului: "Vreau să transmit un sincer şi cald La mulţi ani postului Radio România cu ocazia aniversării a 85 de ani de existenţă".

Audio: Aurel Vainer, deputat în Parlamentul României şi Principesa Electra Marconi, fiica inventatorului radioului.

Ora 16.30: directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Gábor Tompa: "Sunt Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, ascult Radio România, recomand tuturor şi-i doresc încă o viaţă foarte foarte lungă".

- Emil Boroghină. "Sunt Emil Boroghină, unul din marii iubitori ai Radioului românesc şi sunt extrem de fericit că pot acum să urez o viaţă cât mai lungă Radiodifuziunii la împlinirea a 85 de ani de existenţă".

- Regizorul Andrei Şerban: "Numele meu este Andrei Şerban şi doresc cu ocazia acestei aniversări de 85 de ani Radio România să vă urez în continuare să aduceţi auditorilor la fel de multe surprize, la fel de multe emisiuni de calitate pentru că este nevoie".

- Directoarea Teatrului Odeon din Capitală, Dorina Lazăr: "Sunt Dorina Lazăr de la Teatrul Odeon. Vă doresc să aveţi parte de bucuriile de care eu am avut parte de când aveam 7 ani, şi acum am 73, ascultând Radio România. La mulţi ani!".

Audio: Gábor Tompa, Andrei Şerban şi Dorina Lazăr cu mesaje pentru 85 de ani de radio România.

Ora 16.15: Actriţa Rodica Popescu Bitănescu: "Când eram mică ascultam la radio Scrisorile lui Muşatescu care erau citite de doi mari actori: domnul Beligan şi Alexandru Giugaru. Mi-au plăcut atât de mult de când eram mică aceste Scrisori... Eu când m-am făcut mare şi am terminat facultatea am început să învăţ câte o Scrisoare şi am învăţat cam 13 Scrisori şi mi-am făcut un show, one woman shov renumit pe textele lui Tudor Muşatescu, care a rămas în repertoriul meu pe viaţă. Asta pentru că de mică am fost influenţată de cei doi mari actori pe care-i auzeam citind Scrisorile la radio. Iubesc Radioul, nu pot să trăiesc fără radio. Din tot sufletul La mulţi ani, Radio România la 85 de ani şi la mai mare, la mai mulţi şi mai mulţi din partea mea, Rodica Popescu Bitănescu!".

-Ştefan Bănică: "Am foarte multe amintri legate de Radio România pentru că de când eram copil mergeam cu tatăl meu acolo la înregistrări, apoi am fost eu care înregistram Teatru Radiofonic sau făceam înregistrări în Radio, după care au fost Premiile Radio România ş.a.m.d. de-a lungul anilor şi sunt oameni dragi care mi-au rămas în suflet de acolo. Radio România, La mulţi ani la cei 85 de ani! Mergi înainte şi cât mai mulţi ascultători!".

-Paula Seling: "Sunt Paula Seling şi vreau neapărat să transmit un mesaj de bucurie, un mesaj de La mulţi ani Radio România! După 85 de ani, timp în care aţi făcut vieţile frumoase românilor, vreau să vă spun că şi eu la rândul meu am amintiri superbe legate de Radio România. Probabil una dintre cele mai dragi este atunci când am auzit pentru prima oară vocea mea la radio. Le mulţumesc că mi-au fost alături, mulţumesc şi publicului Radio România şi acum, când pot să le spun La mulţi ani, le doresc 'La mulţi ani, cu sănătate ...!' 'La mulţi ani, Radio România!".

Audio: Rodica Popescu Bitănescu, Ştefan Bănică şi Paula Seling cu mesaje pentru radio România.

Ora 16.00: Personalităţi ale lumii culturale şi politice continuă să trimită mesaje de felicitare pentru Radio România, care aniversează astăzi 85 de ani de la prima emisie.

- Mihai Constantinescu: "Sunt Mihai Constantinescu şi vreau să felicit Radio România. De Radio România mă leagă copilăria mea, mă leagă perioada mea de formare, să spunem, când am fost doi ani şi jumătate la Corul de Copii Radio unde, sincer, mi-a plăcut foarte mult şi cred că am şi învăţat foarte multe. Apoi, prima mea melodie a fost difuzată la Radio România Actualităţi. Nu i se spunea aşa, nu mai ştiu care era denumirea la vremea aceea. Mă leagă oameni foarte frumoşi, oameni pe care i-am iubit şi-i iubesc în continuare. Numai gânduri şi lucruri frumoase am despre Radio România".

Audio: Cântăreţul Mihai Constantinescu, mesaj pentru Radio România.

Ora 15.30: Actriţa Adriana Trandafir: "Prima oară când am ascultat Radioul la mine acasă, în comuna mea, în comuna Bascov de lângă Piteşti, eram copil şi tata a venit cu o şmecherie care vorbea, cânta şi nu înţelegeam cum de întră oamenii ăştia atât de mulţi în cutiuţa aia atât de mică şi cum pot să vorbească şi cum pot să cânte ş.a.m.d. Am fost fascinată în timpul copilăriei de radio şi n-aş fi crezut niciodată că am să ajung şi eu o voce a Radioului şi-i mulţumesc Radioului că m-a ocrotit şi m-a luat sub aripa lui. Pentru mine, Radio România reprezintă startul în drumul meu către ceea ce sunt acum. Nu pot decât să fiu emoţionată şi să urez Radioululi viaţă lungă şi să facă din toţi oamenii care îl ascultă ceea ce a făcut cu mine".

-Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi: "85 de ani. Asta este o vârstă pe care doresc să o apuc. Vorbesc serios, şi sunt la fel de serios în continuare referindu-mă la prietenie, nu la cea falsă, de conjunctură, la prietenia adevărată, cea care durează ani de zile şi vreau să vă spun că noi, cei de la Taxi suntem onoraţi să ne numărăm printre prietenii Radio România. Şi pentru că Radio România înseamnă nişte oameni, să dorim acestor oameni sănătate şi linişte şi iubire şi La mulţi ani!".

-Călin Goia, solistul trupei Voltaj: "Radio România imi aduce mutlă nostalgie pentru că în copilărie era singurul post de radio pe care îl ascultam. Practic, mă duce aşa, în copilarie de fiecare dată când ascult Radio România. E un Radio care şi-a păstrat de-a lugul anilor coloana vertebrală şi stilul şi e bine să existe acolo şi să ne aducă ştiri şi muzică şi tot felul de alte informaţii. La cei 85 de ani pe care-i împlineşte Radio România eu mai adaug încă de douăzeci de ori pe atât. La mulţi ani, Radio România!".

Audio: Actriţa Adriana Trandafir, Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi şi Călin Goia, solistul trupei Voltaj.

14.30 Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a primit Emblema de onoare a forţelor terestre din partea Şefului Instrucţiei şi Doctrinei în Statul Major al Forţelor Terestre, General de brigadă Mihai Ciungu.

Foto: Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu şi Şeful Instrucţiei şi Doctrinei în Statul Major al Forţelor Terestre, General de brigadă Mihai Ciungu. Sursă: Petruţ Hîrţescu.

Puteţi vizualiza aici o galerie foto de la eveniment.

13.00: De-a lungul timpului, SRR a fost un etalon al profesionalismului şi echidistanţei pe piaţa mass-media din România - consideră preşedintele Traian Băsescu.

"Sunt bucuros să felicit SRR în această zi aniversară, împlinirea a 85 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, pentru profundul devotament de care au dat dovadă jurnaliştii săi şi personalul tehnic în promovarea valorilor spiritualităţii româneşti.

"De-a lungul timpului, SRR a fost un etalon al profesionalismului şi echidistanţei pe piaţa mass-media din ţara noastră, o instituţie care şi-a construit un pretigiu din a informa corect şi obiectiv şi din a promova cultura românească. SRR reprezintă pentru români vocea care a legat generaţiile şi un simbol al continuităţii, indiferent de contextul social şi politic.

"Doresc să adresez mulţumiri în numele meu şi al poporului român tuturor celor care de-a lungul acestor 85 de ani de existenţă au contribuit cu atâta dăruire la consolidarea imaginii Radioului Public, devenind astfel un nume de referinţă al presei din ţara noastră şi nu numai.

"Consider că fundamentul acestei performanţe a SRR îl reprezintă angajaţii săi, care, prin munca lor bine făcută, au reuşit să intre în casele românilor şi în sufletele lor, timp de 85 de ani. Mulţi ani înainte!", a transmis preşedintele României, Traian Băsescu.

12.46: "Toţi românii de astăzi s-au născut şi s-au format şi se formează în continuare cu Radio România, pentru că la cei 85 de ani pe care îi are Radio România, nu este în ţara românescă cineva care a trăit cumva fără Radio România" a declarat Alexandru Dologan, director general Radio Molodva.

Audio: Alexandru Dologan despre Radio România.

12.22
: "Radioul Public a fost după revoluţie un reper profesional în peisajul media româneşti", a spus la RRA, Kelemen Hunor, preşedinte UDMR.

Audio: Kelemen Hunor, preşedinte UDMR, apreciază informaţiile echilibrate difuzate la Radio România.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camera de Comerţ Bucureşti este onorat să fie un mesager al mediului de afaceri românesc şi apreciază serviciile Radioului Public.

Audio: Sorin Dimitriu, preşedintele Camera de Comerţ Bucureşti apreciază radioul public pentru că a ales să nu devină comercial.

12.00: Evenimentul „Radio România – 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti” a avut loc la Ministerul Afacerilor Externe, organizat în parteneriat cu Radio România.

La eveniment au participat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, profesionişti din radio, personalităţi ale vieţii culturale şi reprezentanţi ai corpului diplomatic.

Foto: Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean şi preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu. Sursă: Petruţ Hîrţescu.



Video: "Radio România - 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe româneşti". Sursa: Youtube/MAE.

11.44: "Radio România Actualităţi face parte din viaţa mea la modul cel mai serios şi natural. Am crescut cu teatrul radiofonic, iar mai apoi am avut bucuria de a sculta muzica anilor 1970-1980 prin intermediul dumneavoastră", a declarat la RRA Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Audio: Valeriu Zgonea felicită Radio România.

"Celor care trudesc în instituţia care a fost parte integrantă a tot ceea ce a însemnat elita mediei româneşti le doresc din toată inima să îşi menţină în continuare echidistanţa", spune Gigel Ştirbu, deputat, preşedintele Comisiei de Cultură.

Audio: mesajul preşedintelui Comisiei de Cultură Gigel Ştirbu.

"Radio România a rămas în continuare cea mai importantă sursă de informare pentru că mizez foarte mult - şi până acum nu am fost înşelat în aşteptările mele - pe obiectivitatea postului naţional de radio", a spus Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român.

Audio: la Radio România, Lilian Zamfiroiu se simte ca acasă.

11.24
: Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară spune că importanţa şi impactul pe care Radioul îl are în continuare asupra oamenilor este foarte mare şi speră că acest impact se va menţine.

Audio: Varujan Pambuccian despre radio.

"Radioul belgian, care va mplini 100 de ani în 2014, urează La mulţi ani mai tânărului său frate, Radio România", spune Dominique d'Olne, şeful redacţiilor radio RTBF, Belgia.

Audio: mesajul lui Dominique d'Olne.

"Să vorbeşti de un post de radio care sarbătoreşte 85 de ani este întotdeauna un prilej fericit, fie pentru a privi înapoi şi a redescoperi entuziasmul iniţial", crede părintele Federico Lombardi, director general Radio Vatican.

Audio: mesajul părintelui Federico Lombardi.

10.40
: "Oamenii au nevoie de radioul public, au nevoie de un radio care să menţină ţinuta culturală a emisiunilor, într-o epocă în care, sigur, accentul pe divertisment pare să devină copleşitor", a spus la RRA fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Audio: mesajul fostului fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

"Radio România este un membru respectat şi foarte apreciat al Comunităţii Radiofonice a Uniunii Europene de Radio şi Televiziune", a spus directorul general al Europeen Brodcast Units, Ingrit Deltenere.

Audio: Ingrit Deltenere despre Radio România

10.22
: "Vă doresc mult succes, o viaţă lungă în continuare şi să rămâneţi obiectivi, indiferent de natura ştirilor pe care le prezentaţi", a spus preşedintele PDL, Vasile Blaga

Audio: Radio România Actualităţi va dăinui, crede Vasile Blaga.

"Radio România se face remarcat atât în privinţa promovării conţinutului local, cât şi în respectarea obligaţiei de a modela o societate informată şi educată", a spus la RRA Jawad Mottaghi, secretar general al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific.

Audio: Jawad Mottaghi, secretar general al Uniunii Audiovizualului Asia-Pacific despre Radio România.

9.24: "Prin intermediul radioului s-au transmis cele mai importante mesaje ale statului către români", a spus la RRA Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.

"Pe 1 noiembrie 1928, în timpul primei domnii a tatălui meu, Regele Mihai I, se împlinea visul României unite de a avea un post de radio naţional. Timp de multe decenii, radioul naţional a fost singurul mijloc de informare promptă a românilor, pe calea undelor fiind transmise marile decizii care au trasat cursul istoriei secolului XX", a adăugat Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.

Audio: Mesajul Alteţei Sale Regale Principesa Margareta.

8.50: "Radiodifuziunea Română este probabil cel mai bun instrument de comunicare către populaţie", a declarat la RRA Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Audio: Ionel Haiduc despre colaborarea Academiei Română cu Radio România.

"Cu ocazia celei de-a 85-a aniversări, urez postului Radio România să îşi desfăşoare, şi pe viitor, importantul rol pe care îl are în organizaţiile internaţionale din care face parte", a declarat la RRA Anna Maria Tarantola, preşedintele Radioteleviziunii Italiene RAI.

Audio: Mesajul preşedintelui Radioteleviziunii Italiene RAI, Anna Maria Tarantola.

"BBC şi Radio România sunt organizaţii care împărtăşesc aceleaşi ţeluri, acelea de a educa şi informa publicul şi de a oferi programe de divertisment. Nu-mi ramâne decât să va urez să continuaţi să faceţi acest lucru şi în următorii 85 de ani! La mulţi ani!", a spus la RRA Graham Dixon, directorul BBC Radio 3.

Audio: Graham Dixon, directorul BBC Radio 3.


8.44
: "Să aveţi în continuare energie pozitivă şi energie creatoare. La mulţi ani, Radio România!", ne-a transmis la RRA Margareta Pâslaru.

La 55 de ani de al debutut său muzical, Margareta Pâslaru lansează astăzi, la ora 14:00 şi mâine la ora 12:00, în Foaierul Central al Sălii Radio, albumul "Margareta 70", produs de Fundaţia Radio România. Dreptruile din vânzările acestui album aniversar sunt cedate în beneficiul Băncii de alimente am Curcii Roşii Române.

Audio: Margareta Pâslaru vorbeşte cu emoţie despre Radio România.

8.30
: "Radio România va rămâne un pilon de credibilitate în peisajul media românesc şi în viaţa de zi cu zi a românilor", a declarat la Radio România Actualităţi, Ovidiu Miculescu, Preşedintele-director general al SRR.

Radio România şi-a îndeplinit în cei 85 de ani de existenţă sarcina de a informa şi a educa publicul - a mai spus, preşedintele director general al Radiodifuziunii Române, Ovidiu Miculescu, la Apel Matinal.

"Radio România este o poveste frumoasă începută de Hurmuzescu acum 85 de ani, iar faptul că suntem parte în această poveste este un lucru excepţional, care, să ştiţi că nu li se întâmplă multora.

El a mai spus că în prezent postul public de radio trece printr-un proces de modernizare.

"Cuvântul de ordine în viziunea mea înseamnă performanţă, pentru că numai aşa putem demonstra zi de zi că servim acest public extraordinar, că ceea ce facem aici facem bine.

"Acest lucru este fundamental, deci performanţă, eficienţă, dragoste pentru radio, onestitate, echilibru, viziune şi mult, mult respect pentru cei care ne ascultă, inclusiv pentru competiţia noastră", a mai declarat Ovidiu Miculescu.

Audio: Ovidiu Miculescu, Preşedintele-director general al SRR, în dialog cu Eugen Rusu, despre ce înseamnă Radio România.

8.20
: "Îi doresc să aibă în continuare echilibru şi înţelepciunea pe care acum i le impune şi vârsta. La mulţi ani!", a declarat la RRA Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Audio: Laura Georgescu în emisiunea Matinal.

7.38: "Radioul Public îmi evocă, în acest moment, amintiri plăcute din copilăria mea, din tinereţea mea", a declarat la RRA, Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, preşedintele Senatului.

Audio: Crin Antonescu despre ce înseamnă Radio România.


Radio România sărbătoreşte astăzi 85 de ani de existenţă.

Pentru a marca aniversarea, postul public de radio organizează Ziua Porţilor Deschise, începând de vineri, de la ora nouă până la ora 17.00, dar şi mâine în intervalul 9.00 - 14.00.

Vă invităm la intrarea din strada Temişana să vizitaţi sediul instituţiei noastre: Agenţia de presă RADOR, Studioul 31 al postului Radio România Actualităţi, Radio România 3Net "Florian Pittiş", Bucureşti FM, Antena Satelor, Studioul Redacţiei de Teatru Radiofonic sau Sala Radio.

În săptămâna aniversării a 85 de ani de la prima emisie în eter, Radio România vă invită la o întâlnire specială cu una dintre marile voci ale muzicii româneşti, a cărei carieră este strâns legată de radioul public: Margareta Pâslaru!

Margareta Pâslaru lansează, la 55 de ani de la debutul său în muzică, vineri, 1 noiembrie, ora 14:00, şi sâmbătă, 2 noiembrie, ora 12:00, în Foaierul Central al Sălii Radio, albumul Margareta 70.

Tot pe 1 noiembrie, la Sala Radio, în Bucureşti, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor susţine un concert special dedicat celor 85 de ani de istorie ai radioului public.

Şi Teatrul Naţional Radiofonic omagiază a 85-a aniversare a Radioului, prin montarea primelor trei piese de teatru radiofonic difuzate, în direct la Radio România, în 1929: Ce ştia satul, de V. Al. Jan, Săptămâna luminată, de Mihail Săulescu şi Cerere în căsătorie, de Anton Pavlovici Cehov.

Spectacolele radiofonice varianta 2013, vor putea fi ascultate vineri, 1 noiembrie, de la ora 22.20, la Radio România Cultural.

Înalţi demnitari au felicitat Radio România

Premierul Victor Ponta a felicitat Radio România cu această ocazie, potrivit redactorului nostru, Constanţa Comănici.

El consideră că Radio România este o instituţie de cultură care face parte din istoria României şi care a contribuit mereu la informarea societăţii româneşti.

"Vreau să remarc că Radio România este sursa cea mai credibilă de ştiri şi informaţii din ţără şi mă bucur că această creibilitate a fost păstrată şi chiar crescută în ultima perioadă dar este şi un model de succes al unui serviciu public prin faptul că este lider de audienţă şi o instituţie stabilă din punct de vedere financiar.

"Mai vreau să subliniez şi o altă realitate de necontestat şi importanţă pentru noi toţi şi anume faptul că de doi ani Radio România face eforturi deosebite pentru a difuza informaţie şi cultură dincolo de Prut, prin Radio Chişinău, eforturi pe care le salut şi pe care le consider necesare în viitor şi în alte zone în care există şi se vorbeşte limba română şi există populaţie românească", a declarat Victor Ponta.

"Vreau să felicit Radio România cu ocazia celor 85 de ani de existenţă, ca element de continuitate, stabilitate şi performanţă în mass-media românească şi în peisajul radiofonic european şi să vă urez tuturor celor care lucraţi la Radio România, care reprezentaţi această instituţie importantă - mult succes în continaure", a mai spus premierul României.

Audio: Premierul Victor Ponta felicită Radio România.

Joi seară, personalităţi din ţară şi din străinătate au asistat în Studioul Mihail Jora al Radiodifuziunii Române la un concert aniversar susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal.

Pe scenă s-au aflat şi violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răsvan Suma şi pianistul Horia Mihail.

Audio: Cât de mult s-a bucurat publicul de acest eveniment unic, aflăm din reportajul Irinei Hasnaş.

Printre invitaţi s-a aflat şi ambasadorul Mexicului în România, Agustín Gutiérrez Canet, care a fost impresionat de prestaţia artiştilor români.

"Este o ocazie deosebită şi este o mare plăcere să fi martor şi să reprezinţi poporul mexican la a 85-a aniversare a radioului public român care este o puternică instituţie de cultură.

"Prezenţa Radio România pe plan internaţional este cunoscută deoarece acest post poate fi audiat nu numai în Europa, dar şi în Mexic. Pentru mine, este o mare bucurie să fiu prezent astăzi şi să ascult această minunată orchestră şi marii muzicieni pe care îi aveţi.

"Aş dori să adresez felicitări în numele poporului mexican şi al guvernului din Mexic radioului public român pentru această importantă aniversare", a declarat Agustín Gutiérrez Canet.

Şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a urat mulţi ani postului public de radio.

"În lumea muzicii, 85 de ani sunt puţini, dar, pentru o radiodifuziune, sunt numeroşi. Ceea ce apreciez la acest concert şi nu numai - mărturisesc că vin foarte des, de când mă aflu în România, la Sala Radio - este calitatea artiştilor aflaţi pe podium, dar şi acustica sălii, extraordinară.

"Concertul din această seară, pentru mine, care sunt un străin în România, dar deja românizat, am apreciat opusul enescian, unul de tinereţe al autorului, iar ca germanofil, Beethoven este întotdeauna o mare plăcere, şi totul s-a încheiat cu o nuanţă franceză: Musorgski, orchestrat de Maurice Ravel.

"La mulţi ani! Sper că anii ce vor veni îi vor permite Radioului să se dezvolte şi să aibă tot atât de mult succes", a declarat Philippe Gustin.

Parteneriatul istoric dintre Radio România şi Armata română a fost subiectul emisiunii Euroatlantica.

1 noiembrie 1928

În urmă cu exact 85 de ani, pe 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, postul naţional de radio îşi începea transmisia cu apelul rostit de profesorul Dragomir Hurmuzescu - fizician şi promotor al radiofoniei româneşti.

În ziua inaugurală, Radio Bucureşti - cum se numea la acea vreme - a difuzat muzică de dans, ştiri din presă, informaţii meteo şi sportive, precum şi discursuri ale unor personalităţi.

Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu sau George Vraca au fost printre primii care au vorbit la microfonul Radioului.

Ulterior, programul a inclus emisiuni culturale, educative sau umoristice, dintre care unele au fost difuzate zeci de ani la rând.

Înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune s-a făcut prin subscripţie publică şi cu sprijinul Băncii Naţionale.

Evreii sărbătoresc Hanuka
Cultură 26 Decembrie 2024, 10:17

Evreii sărbătoresc Hanuka

Hanuka, numită şi "Sărbătoarea Luminilor", durează opt zile, iar în fiecare dintre ele se aprinde câte o lumânare.

Evreii sărbătoresc Hanuka
Jubileul Bisericii Catolice prin deschiderea simbolică a Uşii Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru
Cultură 24 Decembrie 2024, 20:18

Jubileul Bisericii Catolice prin deschiderea simbolică a Uşii Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru

Poarta Sfântă care se deschide în Noaptea de Crăciun este o invitaţie de a face o trecere, un Paşte al reînnoirii.

Jubileul Bisericii Catolice prin deschiderea simbolică a Uşii Sfinte a Bazilicii Sfântul Petru
Pictorul Sorin Dumitrescu a încetat din viață
Cultură 22 Decembrie 2024, 16:06

Pictorul Sorin Dumitrescu a încetat din viață

Celebrul pictor și om de cultură Sorin Dumitrescu a murit duminică la vârsta de 78 de ani.

Pictorul Sorin Dumitrescu a încetat din viață
Orchestra Națională Radio prezintă un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română
Cultură 20 Decembrie 2024, 18:29

Orchestra Națională Radio prezintă un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română

Orchestra Națională Radio prezintă vineri seară un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția...

Orchestra Națională Radio prezintă un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română
Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat
Cultură 20 Decembrie 2024, 16:17

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat

Este vorba despre producţii create din septembrie anul trecut până în această lună.

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat
"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR
Cultură 20 Decembrie 2024, 08:08

"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR

Este vorba despre o tragicomedie care oferă o perspectivă intensă şi emoţionantă asupra istoriei recente a României.

"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR
Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate
Cultură 19 Decembrie 2024, 18:37

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate, joi, la Teatrul Evreiesc de Stat din capitală,...

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate
Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz
Cultură 19 Decembrie 2024, 17:51

Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz

Big Band-ul Radio România, dirijat de Simona Strungaru, susţine, joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu...

Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz