Inspectoratele caută soluţii pentru reducerea absenteismului
Soluţiile nu-i vizează doar pe elevii chiulangii, ci şi pe directorii de şcoli. Cei care nu pot ameliora situaţia primesc sancţiuni care merg până la pierderea funcţiei.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 03 Septembrie 2013, 14:13
Cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, inspectoratele judeţene caută soluţii pentru reducerea absenteismului.
Iar soluţiile nu-i vizează doar pe elevii chiulangii, ci şi pe directorii de şcoli. Cei care nu pot ameliora situaţia îşi pierd funcţia.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a întocmit topul liceelor cu cei mai mulţi chiulangii şi a schimbat din funcţii directorii.
Pe locul întâi, cu 91 de elevi găsiţi în baruri şi pe străzi în anul şcolar trecut, s-a situat Colegiul Tehnic "Grigore Moisil", Bistriţa.
Ioan Rus, fostul director al Colegiului: În clasa a IX-a lucrăm la practică şi pe grupe. De exemplu, cu o grupă lucrează inginerul până la 10:00-11:00, ăia pleacă acasă şi vine cealaltă grupă. S-au întâmplat, la intersecţia asta, schimburi şi i-au prins poliţia şi i-a luat pe toţi chiulangiii.
Reporter: Scuza lui nu a impresionat-o pe Camelia Tabără, inspector şcolar general.
Camelia Tabără: Sunt copii pe care-i găsim în baruri. Nu numai că lipsesc, că sunt barurile bistriţene... Aţi văzut, în toate analizele pe care le face şi poliţia, ne spune, 'Noi vi-i găsim în baruri, vi-i aducem, dar luaţi nişte măsuri'. Aceste şcoli sunt pe primele poziţii, pe primele ruşinoase poziţii, cu cei mai mulţi elevi care, în timpul programului, sunt în baruri. Or, nu putem vorbi nici de instrucţie, nici de educaţie, decât după ce ne asigurăm că sunt în şcoală.
Reporter: Noul director numit în funcţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean, Ana Popşor, a înţeles mesajul.
Ana Popşor: Ne gândim să angajăm o firmă de pază. O să luăm oferte şi o să angajăm pe cineva, pentru că fenomenul chiulului este primul la ei, primul gând e să plece de la şcoală şi atunci, noi o să încercăm să-i ţinem în şcoală.
Reporter: La "Grigore Moisil", dar şi în alte licee cu mulţi chiulangii se va pune accentul pe activităţi extradidactice pentru ca şcoala să fie mai atractivă pentru elevi.