Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti
Festivalul sfidează criza şi, deşi îşi restrânge cheltuielile, nu renunţă la elementele pentru care este aşteptat cu interes.
Articol de Mihaela Helmis, 26 Octombrie 2009, 14:22
Dacă în ediţiile anterioare, ne obişnuiserăm deja cu luxul de a vedea 7-8-9 spectacole de peste hotare, această ediţie va avea o singură reprezentaţie de acest fel.
Acesta este "Cântăreaţa cheală", pentru că anul acesta este "anul Eugen Ionescu" şi, într-un fel, acest mare autor, este onorat prin prezenţa teatrului francez.
Dar, într-adevăr, festivalul de la Bucureşti are conferinţe, dezbateri, întâlniri, lansări de carte, în 9 zile, în 9 săli de spectacole, cu reprezentaţii venind de la 9 teatre din Bucureşti plus Opera Română, dar şi alte spectacole de la alte şapte teatre din ţară.
În total, 53 de reprezentaţii, sunt şi spectacole care se repetă şi un punct în plus la capitoluil, să spunem, internaţional, 45 de programatori de festival, asta însemnând că ceea ce se vede la Bucureşti va putea să se vadă apoi şi pe scenele europene.
Apropo de buget, 610 de mii de euro este bugetul, din care doar 57% a fost acoperit de Ministerul Culturii. Ceilalţi organizatori principali: Primăria Capitalei prin ARCUB 27%, şi ceilalţi sponsori, plus ICR, restul de 16%.
Toate instituţiile de spectacole prezente sunt, de fapt, coproducători ai festivalului. O ediţie de criză, dar care cred că i-a învăţat pe organizatori că da, dincolo de bucuria participării la un act artistic, putem să lucrăm şi altfel.
Cred că trebuie să ne bucurăm. Cristina Modreanu, director artistic al FNT a declarat că în pofida crizei financiare, acest festival va avea o selecţie interesantă de piese internaţionale.