Exponatul lunii: vasul-cuptor de tip „piramos”
Odata cu inceputul de martie, la Palatul Magna Curia, sediul actual al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, se spune o noua poveste din spatele vitrinelor.
02 Martie 2015, 14:03
Odata cu inceputul de martie, la Palatul Magna Curia, sediul actual al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, se spune o noua poveste din spatele vitrinelor, prin exponatul lunii - un vas cuptor de tip „piramos”.
Este vorba de drumul anevoios al acestui artefact, de la stadiul de… cioburi la cel de exponat.
Vasul in cauza, reconstituit in laboratorul de restaurare – investigatii, apartine epocii bronzului si a fost descoperit in timpul cercetărilor arheologice preventive de pe segmentul de autostradă Deva – Orăstie, în situl de la Şoimuş, din zona „Teleghi”.
Vasul – cuptor se compune dintr-o oala de mari dimensiuni, careia ii este atasata o camera de ardere la partea inferioara. Oala si camera fac corp comun constituind o vatra portabila sau un vas portabil pentru gatit.
Piesa in cauza, se pare insa ca a fost folosita in alte scopuri decat cele casnice, dupa cum deduc cercetatorii muzeului devean dupa reprezentarile grafice existente pe peretii vasului reprezentari care, luate in ansamblu, ilustreaza un personaj grotesc.
Vasul – cuptor, devenit exponatul lunii martie, este foarte important din punct de vedere istoric datorită raritătii sale, fiind, totodata, singurul obiect întregibil de acest fel descoperit pe teritoriul României.