Evenimentele din Egipt, comentate de Neagu Djuvara
Profesorul Neagu Djuvara spune că evenimentele din Egipt au un ecou răsunător mai ales pentru poziţia pe care o are acest stat între ţările arabe.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Februarie 2011, 16:14
În cadrul rubricii de istorie a emisiunii Matinal de Weekend de la Radio România Actualităţi, profesorul Neagu Djuvara spune despre evenimentele din Egipt că au un ecou răsunător mai ales pentru poziţia pe care o are acest stat între ţările arabe.
Potrivit lui Neagu Djuvara Egiptul "este ţara cea mai populată şi cea mai înaintată din punct de vedere economic şi cultural faţă de toate celelalte ţări arabe".
Profesorul Neagu Djuvara a precizat că acţiunile militare din trecut în Egipt au avut urmări enorme, "de la intrarea francezilor pentru un an - doi, în Egipt şi pe urmă înlocuirea lor cu englezii, fiindcă a ieşit oarecum de sub influenţa otomană şi a început o influenţă occidentală foarte puternică".
Mai mult, Neagu Djuvara a precizat că acţiunile militare au propulsat Egiptul înaintea tuturor celorlalte state din regiune.
Neagu Djuvara a mai spus că religia joacă de asemenea un rol important.
"Să nu uităm, în plus de asta, că au şi o minoritate creştină. Nu mai este atât de numeroasă faţă de majoritate, că sunt numai vreo şase milioane de copţi, dar copţii sunt descendenţii autentici ai foştilor egipteni. De altfel şi numele de "copt" vine de la "aigyptos", este o deformare a cuvântului pe greceşte a Egiptului. Ei sunt adevăraţii egipteni vechi, rămaşi creştini. Cine poate să spună exact care este amestecul de acolo. Foştii egipteni, totuşi, care au trecut la islam, de arabi care au imigrat, de turci, mameluci, pe urmă otomanii, amestecul lor este mai rău decât în multe alte ţări".
Profesorul Neagu Djuvara a precizat că revoltele sociale din Africa au pornit dintr-un stat puternic influenţat de acţiunile militare franceze din trecut.
"Faptul că cele trei ţări din Maghreb, adică partea arabă din vestul Africii, Tunisia, Algeria şi Maroc, care au intrat sub influenţă franceză şi acolo s-a creat o minoritate de intelectuali de limbă franceză foarte subtilă. Deci, cei mai occidentalizaţi, tunisienii de pildă, şi după cum vedeţi, este foarte interesant cum agitaţia în momentul de faţă a început în Tunisia, continuă acum în Egipt".
De asemenea, Neagu Djuvara mai spune că în timpul primului război mondial "Egiptul era un fel de protectorat britanic şi în al Doilea Război Mondial la fel.
"Gândiţi-vă că de acolo au pornit armatele care au vrut să-l oprească pe Rommel, care înainta în Nordul Africii. Deci, Egiptul, în ambele războaie a fost o platformă a puterii britanice, mai întâi care trebuia să apere Canalul de Suez care a fost făcut, ca zic aşa, de un francez, dar în teritoriul dominat de britanici şi în orice caz era sub influenţă occidentală. De aceea faimoasa lovitură pe care a dat-o Nasser în 1956, de unde nu mai rămâneau decât vreo 10 ani de contract cu societatea Suez, el a vrut să treacă înainte, cât mai repede şi să naţionalizeze din motive economice. Bineînţeles că erau destul de influenţaţi de Uniunea Sovietică, asta este clar".
Referitor la criza "Suezului" şi implicaţiile asupra Egiptului, Neagu Djuvara spune că acţiunile trupelor americane au avut un cuvânt hotărâtor asupra balanţei puterilor pe mapamond.
"Francezii şi englezii au vrut să debarce în Egipt şi cine i-a împiedicat, bineînţeles că şi sovieticii au făcut pe grozavii că vor bomborda cu bombe atomice Londra sau ştiu şi eu mai ce, dar asta era ineficace. Ceea ce a fost eficace este că flota americană s-a interpus între teritoriul egiptean şi flotele franco-engleze şi le-a împiedicat. În momentul ăla s-a înţeles că Franţa şi Anglia deveniseră puteri de mâna a doua. Este momentul crucial al dovezii că acum cine este hegemonic, sunt SUA".
Audio: Gabriel Basarabescu în dialog cu profesoul Neagu Djuvara.