Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Evenimente culturale la Radio România

Orchestra Naţională Radio îşi lansează noua stagiune (2015-2016) la Sala Radio după o frumoasă participare la Festivalul Internaţional George Enescu.

Evenimente culturale la Radio România
Foto: Virgil Oprina.

Articol de Radio România, 05 Octombrie 2015, 15:08

Valentin Răduţiu, Julien Salemkour şi Orchestra Naţională Radio deschid stagiunea la Sala Radio

(5 octombrie 2015)

Orchestra Naţională Radio îşi lansează noua stagiune (2015-2016) la Sala Radio după o frumoasă participare la Festivalul Internaţional George Enescu – în superproducţia cu Simfonia a VIII-a de Mahler şi concertul de arii din Piaţa Festivalului.

Vineri, 9 octombrie (ora 19:00), concertul ce inaugurează noua stagiune a ansamblului este unul special: sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour, care a fost în perioada 2000 - 2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim (la Opera de Stat din Berlin), îl veţi aplauda la Bucureşti pe violoncelistul de origine română Valentin Răduţiu. Acesta este unul dintre tinerii artişti români premiaţi la numeroase competiţii internaţionale şi aplaudat în prezent pe marile scene de concert din afara ţării. Evenimentul reprezintă o „carte de vizită” a noii stagiuni, în cadrul căreia „vedetele” vor fi tineri muzicieni români deja aplaudaţi în marile săli de concert europene. Valentin Răduţiu cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona - 1686) şi va interpreta în concertul de la Sala Radio Variaţiuni pe o temă Rococo, pentru violoncel şi orchestră, lucrare semnată de Ceaikovski.

Programul serii se va deschide cu o altă lucrare ce poartă semnătura lui Ceaikovski: Voyevoda, baladă simfonică. Partea a doua a serii vă oferă prilejul întâlnirii cu Simfonia I de Mahler. Compozitorul a fost dedicat genului simfoniei: a compus nouă simfonii complete (ultima, cea de-a X-a fiind neîncheiată) şi toate acestea se află astăzi în repertoriul marilor orchestre din întreaga lume. Premiera Simfoniei I a avut loc la Budapesta, în 1889 şi lucrarea a fost publicată cu titlul Titanul, deşi Mahler nu a folosit această denumire decât în versiunea iniţială a partiturii.

„Să compun o simfonie înseamnă pentru mine să construiesc o lume. (...) Simfoniile mele reprezintă conţinutul întregii mele vieţi. Am cuprins în ele toată experienţa şi toată suferinţa mea,” - mărturisea Mahler despre creaţiile sale.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, Julien Salemkour a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera - New York, Teatro alla Scala - Milano, Semperoper - Dresda, Staatskapelle - Berlin şi Orchestra Simfonică Radio - Berlin. În 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia în ultimul moment un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

Născut în 1986 la München, violoncelistul Valentin Răduţiu şi-a încheiat studiile muzicale la Universitatea Hanns Eisler din Berlin. În 2011, a înregistrat primul său CD şi a avut premiera unei opere compuse special pentru el de Peter Ruzicka. Valentin Răduţiu a câştigat premii naţionale şi internaţionale, iar în 2011 a fost distins cu Premiul Muzicii al Comitetului Cultural German, unul dintre cele mai importante premii pentru tineri muzicieni din Germania. În 2012, Valentin Răduţiu a câştigat premiul al doilea la Concursul Internaţional George Enescu. Valentin Răduţiu a suaţinut concerte alături de Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Münchener Kammerorchester, Orchestra Simfonică Radio MDR Leipzig, Camerata Salzburg, Orchestra Naţională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Prague Philharmonia, Filarmonica George Enescu şi cu World Youth Symphony Orchestra. Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica din München, Konzerthaus Berlin, Ateneul Român, Filarmonica din Riga şi Hong Kong City Hall. Recent, violoncelistul Valentin Răduţiu a realizat înregistrări cu integrala sonatelor de violoncel compuse de George Enescu. Printre proiectele anului 2015 în agenda muzicianului s-au aflat: un disc de jazz produs de Hanssler Classic - o inedită asociere a instrumentului său cu acest gen muzical, un disc cu Munich Kamera Orchestra şi debutul la Filarmonica din Berlin, cu Deutsche Symphony Orchestra.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Evgheni Vodolazkin la Radio România Cultural

Marţi, 6 octombrie, scriitorul rus Evgheni Vodolazkin va fi invitatul Ioanei Bâldea Constantinescu în direct, la emisiunea Oraşul vorbeşte, într-un interviu special, difuzat la Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro.

Prezent la Festivalul Internaţional de Literatură de la Iaşi, Evgheni Vodolazkin a răspuns de asemenea întrebărilor Adelei Greceanu. Acest interviu va putea fi ascultat vineri, 9 octombrie, de la ora 18:30, la emisiunea Timpul Prezent.

Considerat revelaţia literară a anului 2013, Evgheni Vodolazkin, a cărui operă este în curs de traducere în peste douăzeci de limbi, este doctor în ştiinţe filologice şi specialist în literatură rusă veche, precum şi autorul a trei romane în care poeticul şi realul fuzionează în imagini literare cu amprentă unică în creaţia beletristică a secolului XXI.

Luni, cinci octombrie, Editura Humanitas lansează romanul Soloviov şi Larionov, de Evgheni Vodolazkin, al doilea roman al autorului tradus în limba română, după Laur, romanul câştigător al Premiului Tolstoi în 2013.

Analia Selis, Mariano Castro şi Orchestra de Cameră Radio: Tango Simfonic la Sala Radio

Analia Selis revine pe scena Sălii Radio cu un nou eveniment dedicat tango-ului, după cele două ediţii ale turneului naţional Vă place Tango?, prezentate în toamna anului 2014 şi în iunie 2015 în întreaga ţară, alături de violoncelistul Răzvan Suma şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan.

Miercuri, 7 octombrie (ora 19:00), artista vă invită la o seară de Tango Simfonic, sub bagheta dirijorului Radu Popa - dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul, Timişoara, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de Mariano Castro, pianistul argentinian al trupei Narcotango (alături de care Mariano Castro a fost nominalizat de două ori în cadrul Latin Grammy Awards, 2009 şi 2010, la categoria Cel mai bun album de tango).

În concertul de la Sala Radio veţi asculta piese cunoscute de tango, milonga şi vals/tango, semnate de mari compozitori precum Astor Piazzolla sau Carlos Gardel, dar şi celebrele şlagăre autohtone Zaraza, Vrei să ne întâlnim sâmbătă seară? sau Mână, birjar!. Printre titlurile ce se regăsesc în repertoriul serii se numără şi: Milonga Sentimental, Flor de lino, El choclo, Por una cabeza, Se dice de mi ş.a. Toate aranjamentele orchestrale sunt realizate de Mariano Castro.

Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba. Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur - 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri Media Pro Music, cu care a lansat două albume - Aqui hoy şi Aqui ma-nana, urmate de apariţia discografică Suenos - Vise (album realizat de Cat Music). În 2009, Analia Selis a lansat proiectul Latino America - prin care s-a întors la muzica ei de suflet din ţara natală şi a dăruit publicului albumul Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari. În 2010 a înregistrat albumul Un instante, alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

Mariano Castro, originar din Buenos Aires - Argentina, a început studiile muzicale la pian şi chitară de la vârsta de 9 ani. După absolvirea Conservatorului Muzical Melani din Buenos Aires, în cariera sa ca interpret a abordat mai multe stiluri muzicale, cântând în trupe de rock, jazz, tango, folclor şi muzică clasică, şi, de asemenea, a fost apreciat ca pianist şi chitarist solo. În prezent este pianist al trupei Narcotango - care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică şi este fondatorul Orchestrei Tango Colectivo. Alături de Narcotango, dar şi ca solist de pian şi chitară, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină. În cariera sa de compozitor şi orchestrator scrie aranjamente muzicale şi compune pentru mai mulţi artişti interpreţi. De referinţă este participarea sa în calitate de compozitor la ultimele două albume ale trupei Narcotango, unul dintre acestea, Limanueva, fiind nominalizat la Premiile Latin Grammy în 2010, la categoria Cel mai bun album de tango.

Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul Timişoara. După studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi-a continuat specializarea la Hochschule für Musik Viena şi s-a pregătit cu renumitul dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan. Invitat permanent al orchestrelor româneşti (Filarmonica George Enescu Bucureşti, Filarmonica Transilvania Cluj, Filarmonica Moldova Iaşi etc.), Radu Popa şi-a construit o carieră derulată între scenele de concert importante ale României şi turnee în străinătate. Pe podiumul sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naţionale Radio), până la renumitele săli KBS şi Seoul Arts Center din Coreea de Sud, dirijând orchestrele filarmonice Janacek, Ostrava - Rep. Cehă, Transilvania Cluj şi Banatul Timişoara, Radu Popa dirijează concerte de o înaltă ţinută artistică. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim… sunt printre destinaţiile în care artistul este invitat.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Duelul Viorilor s-a încheiat la Bucureşti cu recitalurile de la Sala Radio şi Teatrelli

Turneul Internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, s-a încheiat triumfal la Bucureşti cu două recitaluri: unul pe 3 octombrie, la Sala Radio, plină până la refuz de cca. 1.200 de spectatori entuziaşti şi altul, pe 4 octombrie, la Teatrelli, acest din urmă eveniment fiind organizat cu sprijinul Creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail au avut un turneu maraton cu 12 concerte în 11 oraşe şi 13 zile, au parcurs mai mult de 3.000 de km şi au cucerit peste 7.000 de spectatori şi sute de mii de ascultători prin intermediul transmisiunilor în direct de pe posturile Radio România Cultural şi Radio România Muzical:

„Sunt convinsă că au avut un succes nemaipomenit şi că au mângâiat multe inimi. Sunt foarte mândră ca sunt ai noştri.” „Vin la Duelul Viorilor încă de la început, de la prima ediţie şi este extraordinar de fiecare dată. Viorile sună minunat, dar meritul este al lor”. „Sunt trei muzicieni care pur şi simplu te lasă fără suflu. A fost cea mai mare bucurie a acestei toamne pentru mine”, au declarat spectatorii de la Teatrelli după ultimul recital al turneului.

Pentru prima dată, în acest an, Duelul Viorilor a ajuns şi la Chişinău, unde succesul a fost de asemenea foarte mare (www.youtube.com/watch?v=PtUjojw1nFc).

Cu viorile Stradivarius Pachoud, pe care cântă Liviu Prunaru şi Guarneri del Gesu Catedrala, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află), cei doi violonişti au oferit publicului o frumoasă călătorie muzicală, încheiată cu tangouri celebre din repertoriul internaţional, în frumoase aranjamente pentru două viori şi pian.

„Acest proiect a crescut de la un an la altul. Publicul este din ce în ce mai numeros şi asta ne bucură. Au fost poate atraşi şi de programul de anul acesta, tango-urile au avut un mare succes. După cum aţi observat la Sala Radio au fost mulţi oameni şi pe scenă, ceea ce nouă ca artişti desigur că ne creează o stare foarte bună”, a declarat Gabriel Croitoru.

Liviu Prunaru se bucură întotdeauna de întâlnirea cu publicul de aici: „De-a lungul anilor am ajuns la un fel de înţelegere. Aşa că anul acesta a fost cel mai frumos, cel mai lin. Deşi cunosc publicul, pentru mine este întotdeauna totuşi o încercare această întâlnire şi sper că i-am făcut faţă cu brio”.

Iar Horia Mihail priveşte deja spre ediţia următoare: „A fost de fapt un semi-maraton. Au fost multe concerte unul după celălalt, dar acum la final, pot spune ca a meritat acest efort. Desigur că vom continua, ne-am gândit deja la programul de anul viitor şi cred că publicul va fi încântat şi la cea de-a şasea ediţie”.

Cei ce au dorit să reasculte frumoasele tangouri interpretate pe scenă au putut achiziţiona CD-ul Duelul Viorilor - Tango, apărut la începutul acestei toamne la Editura Casa Radio. Primul tiraj s-a epuizat în timp record, urmând să se reediteze.

Un proiect Radio România.

Organizator: Centrul Cultural Media. Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Regional şi TVR 2. Transportator oficial: Dacia. Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu, Racoţi and Partners. Parteneri: CREART - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Institutul Cultural Român.

Parteneri culturali: Filarmonicile din Piteşti, Braşov, Iaşi şi Banatul din Timişoara, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi, Casele de Cultură din Roman şi Deva, Primăria Municipiului Roman, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Sala cu Orgă Chişinău, ICR Chişinău, Asociaţiile Culturale DevART, Accendo şi Rei Culturae Fautores, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Orchestrele şi Corurile Radio.

Orchestra Națională Radio prezintă un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română
Cultură 20 Decembrie 2024, 18:29

Orchestra Națională Radio prezintă un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română

Orchestra Națională Radio prezintă vineri seară un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția...

Orchestra Națională Radio prezintă un eveniment special care marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română
Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat
Cultură 20 Decembrie 2024, 16:17

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat

Este vorba despre producţii create din septembrie anul trecut până în această lună.

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat
"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR
Cultură 20 Decembrie 2024, 08:08

"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR

Este vorba despre o tragicomedie care oferă o perspectivă intensă şi emoţionantă asupra istoriei recente a României.

"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR
Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate
Cultură 19 Decembrie 2024, 18:37

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate, joi, la Teatrul Evreiesc de Stat din capitală,...

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate
Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz
Cultură 19 Decembrie 2024, 17:51

Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz

Big Band-ul Radio România, dirijat de Simona Strungaru, susţine, joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu...

Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz
La Muzeul Satului din Capitală a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale
Cultură 18 Decembrie 2024, 19:29

La Muzeul Satului din Capitală a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale

Ziua Minorităţilor Naţionale a fost marcată miercuri la Muzeul Satului din Capitală prin lansarea albumului şi vernisajul...

La Muzeul Satului din Capitală a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale
Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
Cultură 18 Decembrie 2024, 14:47

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica.

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
Cultură 17 Decembrie 2024, 18:24

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica

Diana Jipa şi Ştefan Doniga, primii muzicieni români care au concertat în Antarctica.

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica