Ctitorul Mănăstirii Caraiman a murit
Părintele Ghetontie Puiu, ctitorul Mănăstirii Caraiman, din Buşteni, a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, din cauza unor probleme de sănătate.
23 Mai 2014, 13:39
Ctitorul Mănăstirii Caraiman, din Busteni, Părintele Ghetontie Puiu, a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani, din cauza unor probleme de sănătate.
Potrivit reprezentanţilor mănăstirii, părintele a murit in cursul zilei de ieri, după ce fusese internat într-o unitate sanitară din judeţ cu insuficienţă renală, făcând ulterior un stop cardio-respirator.
Părintele Gherontie Puiu va fi înmormântat sâmbătă, la ora 11.00.
Conform datelor postate pe site-ul oficial al Mănăstirii Caraiman, părintele Gherontie era originar din Todireşti, judeţul Iasi, fiind crescut de o familie adoptivă şi intrând în viaţa monahală la îndemnul părintelui Stareţ Pâslaru de la Mănăstirea Neamţ.
Părintele Ghetontie Puiu. Foto: Simona Uţă.
”Din prima zi a venirii sale pe lume, părintele Gherontie s-a aflat necontenit sub ocrotirea Maicii Domnului, care l-a ales, spune el, pentru împlinirea unei sfinte misiuni: înălţarea unei mănăstiri, departe de tumultul deşertăciunilor omeneşti”, se arată pe site-ul citat.
Părintele Gherontie, care a trăit, o perioadă, ca pustinic într-o grotă din Masivul Bucegi, mărturisea că a fost călăuzit de Maica Domnului intr- un vis, sa ridice lăcaşul de cult din Buşteni.
Mănăstirea, care este situată la o altitudine de aproximativ 900 de metri, este este unul dintre lăcaşurile de cult construite la cel mai mari altitudini din ţară.
Mănăstrirea Caraiman. Foto: Simona Uţă.
Demersurile pentru ridicarea Mănăstirii Caraiman au început în anul 1998, iar în perioada 2000-2001 s-au construit biserica de lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un Aghiazmatar şi un corp de chilii.
Între anii 2002 şi 2007 s-a construit biserica mare cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci, aflată în acest moment în stadiul decoraţiei picturale.
Părintele Gherontie a fost stareţ al Mănăstirii Caraiman până în vara anului 2010.