Creştinii sărbătoresc pe 6 ianuarie Botezul Domnului
Boboteaza marchează, alături de Sfântul Ion, sfârşitul sărbătorilor legate de Naşterea lui Iisus Cristos. Boboteaza aminteşte botezul lui Iisus Cristos în apa Iordanului.
Articol de Radiojurnal, 06 Ianuarie 2014, 14:38
Creştinii sărbătoresc, astăzi, Botezul Domnului.
Cunoscută în popor ca Boboteaza sau Botezul Domnului, aceasta marchează, alături de Sfântul Ion, sfârşitul sărbătorilor legate de Naşterea lui Iisus Cristos.
Boboteaza este menită să amintească botezul lui Iisus Cristos în apa Iordanului, înainte ca acesta să păşească viaţa publică; de aceea biserica mai numeşte Boboteaza şi Arătarea Domnului sau Epifania, din cuvântul grec care semnifică "descoperire, revelare".
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preoţii se duc la o apă în care aruncă o cruce.
La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari a fost oficiată de Patriarhul Daniel, în pezenţa a mii de credincioşi.
Obiceiuri populare
Pe lângă sfinţirea apei, de Bobotează se mai practică o serie de obiceiuri populare, printre care întrecerea înot a bărbaţilor care vor să scoată din apă crucea aruncată de preot.
Fetele obişnuiesc să-şi pună busuioc sub pernă în noaptea de Bobotează pentru a-şi visa alesul.
Tot azi, tradiţia spune că nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
La Constanţa, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a avut loc Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Teodosie, după care credincioşii au pornit în procesiune către faleza Cazinoului, unde s-a oficiat slujba de sfinţire a apei.
Corespondentul RRA Mona Constantinescu transmite că au fost aproximativ 40 de temerari care s-au aruncat după cele trei cruci aruncate în apa mării.
Peste 10.000 de credincioşi au participat pe faleza Cazinoului din Constanţa la slujba de Bobotează, ocazie cu care fost sfinţite şi apele şi apa mării.