Ceramică realizată de un nevăzător pentru nevăzători
Prima expoziție de ceramică figurativă din România, realizată de un nevăzător pentru nevăzători, a fost deschisă vineri, la Sibiu.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 08 August 2014, 20:50
Autorul celor aproape 100 de figurine din lut, expuse la Casa Hermes din Piața Mică a Sibiului, este septuagenarul Vasile Adamescu, din Cluj-Napoca, complet nevăzător și surd de la vârsta de doi ani.
Este singurul caz de acest fel din România de demutizare și printre puţinii 20 de oameni din întreaga lume, care au fost diagnosticați cu surdocecitate și care, printr-un efort uriaş, au reușit să comunice verbal.
Expoziția intitulată “Vasile Adamescu. O viaţă”, este prima expoziţie organizată până acum în țara noastră cu texte în Braille şi covor tactil, exponatele putând fi palpate de către vizitatorii nevăzători.
Ea va fi găzduită de către Muzeul Astra, la Casa Hermes din Piața Mică, până în data de 7 septembrie, după care va fi itinerată și în alte orașe din țară.
Prezent la vernisaj, artistul a făcut o demonstrație pe viu a talentului său modelând din lut, în fața publicului, o mână care scrie în palma altei mâini-modalitatea inedită prin care se comunică cu domnul Vasile Adamescu.
Absolvent al Universităţii „Babeş Bolyai”, cunoscător a cinci limbi străine, psihopedagog de o viaţă la Liceul de Nevăzători din Cluj-Napoca, acest om deosebit, unic în ţara noastră, fin artist, de o rară sensibilitate, erudit şi pasionat profesor şi-a pus viaţa în slujba copiilor deficienţi de vedere şi auz, fiindu-le atât sprijin moral, cât şi dascăl de-a lungul celor aproape 30 de ani.
Deși pensionar și ajuns acum la vârsta de 70 de ani, domnul Vasile Adamescu continua să fie și astăzi alături de copiii lipsiți de darul vederii și auzului.