Camerata Salzburg la Festivalul George Enescu
Camerata Salzburg şi Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool concertează în seara de 17 septembrie la Festivalul "George Enescu".
Articol de Ioana Marghita, Hajnalka Kerekes, 16 Septembrie 2011, 15:59
Cea de-a doua apariţie în cadrul "Concertelor de la miezul nopţii” a Cameratei Salzburg este probabil la fel de aşteptată de publicul bucureştean ca şi cea din seara precedentă, când apreciata formaţie camerală s-a aflat pe scena Ateneul Român cu un program integral Felix Mendelssohn.
În seara de 17 septembrie, muzicienii vor interpreta din nou un program alcătuit exclusiv din opusuri ale compozitorului german: Uvertura „Hebridele” op. 26, Concertul pentru 2 piane şi orchestră în Mi Major – avându-le soliste pe Katia şi Marielle Labeque din Franţa, care alcătuiesc unul dintre cele mai apreciate duouri pianistice ale lumii muzicale internaţionale – şi Simfonia nr. 3 op. 56 în la minor "Scoţiana”.
Programul zilei de 17 septembrie |
Camerata Salzburg a fost înfiinţată în 1952, de Bernhard Paumgartner, reunind profesori şi studenţi ai renumitei Universităţi "Mozarteum”.
În timp, de destinul Cameratei s-au ocupat artişti ca Antonio Janigro, Sándor Végh, Sir Roger Norrington sau Leonidas Kavakos, iar din această toamnă dirijorul principal al orchestrei este Louis Langrée.
Spaţiul care găzduieşte cele mai multe dintre apariţiile Cameratei Salzburg este splendidul "Mozarteum”, realizare din 1914 a arhitectului Richard Berndl.
Înregistrarea concertului va putea fi ascultată în 29 septembrie la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, de la ora 17.00.
Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, pe 17 şi 18 septembrie
În seria "Mari Orchestre ale lumii”, zilele de 17 şi 18 septembrie prilejuiesc publicului românesc întâlnirea cu unul dintre cele mai longevive ansambluri simfonice britanice: Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool.
1840 este anul în care a luat fiinţă prestigioasa formaţie, la pupitrul căreia s-au aflat de-a lungul timpului nume sonore, ca Bruno Walter, Thomas Beecham, Marek Janowski şi, mai recent, tânărul Vasili Petrenko, dirijor-şef din 2006 al orchestrei, care va conduce concertele de la Bucureşti.
Vasili Petrenko, format la Conservatorul de Muzică din Sankt Petersburg, a beneficiat de o îndrumare profesională de excepţie, printre profesorii săi numărându-se Ilia Musin, Iuri Temirkanov sau Essa Peka-Salonen.
În seara zilei de 17 septembrie, începtând cu ora 19.30, ansamblul simfonic britanic va interpreta un program alcătuit din Suita a II-a de George Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră de William Walton şi Simfonia a VII-a de Serghei Prokofiev.
În ipostază solistică va apărea o altă atracţie a acestei ediţii, celebra violonistă japoneză Midori Goto, care va putea fi urmărită la Bucureşti cântând pe vioara sa Guarnieri del Gesu din 1734.
Înregistrarea concertului va fi difuzată de posturile Radio România Muzical şi Radio România Cultural în 20 septembrie, de la ora 19.30.
Mai multe informaţii şi ştiri puteţi găsi pe pagina dedicată evenimentului.