Biserica Ortodoxă Română susţine înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina
Biserica Ortodoxă Română a decis să susţină înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din ţara vecină, care să fie subordonată Patriarhiei Române.
Articol de Florin Lepădatu, 01 Martie 2024, 19:12
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi premierul interimar olandez, Mark Rutte, au semnat vineri, la Harkov, un acord de securitate - a anunţat liderul ucrainean. Rutte, care este favorit pentru postul secretar general NATO, a precizat că Olanda va dona încă 150 de milioane de euro, faţă de cele 100 milioane deja angajate, pentru o iniţiativă a Cehiei de achiziţii de muniţii în state terţe pentru armata ucraineană, aflată în criză de arme şi muniţii în faţa ofensivei ruse. Până acum, Ucraina a încheiat acorduri bilaterale de securitate cu Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Italia şi Canada. Între timp, în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a decis să susţină înfiinţarea Bisericii Ortodoxe Române din ţara vecină, care să fie subordonată Patriarhiei Române.
Ne spune mai multe despre acest eveniment trimisul special RRA în Ucraina, Alex Buzică: ”În acest moment, o parte din bisericile româneşti din Ucraina sunt organizate într-o structură subordonată Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în timp ce altele sunt mai degrabă apropiate de Biserica Ortodoxă Rusă. Până acum, Biserica Ortodoxă Română a refuzat să se implice în Ucraina, dată fiind sensibilitatea locală. Despre subiect, am stat de vorbă în Kiev cu jurnalistul şi analistul politic Ihor Lubianov.
Ihor Lubianov: ”/.../ Biserica Ortodoxă Română au propus ucrainenilor să creeze această structură pentru românii din Ucraina, ceea ce a fost făcut. Biserica Ortodoxă Ucraineană şi-a dobândit autocefalia de la Constantinopol acum câţiva ani şi a devenit biserică autocefală. Bineînţeles că o parte a Bisericii Ucrainene, care nu a recunoscut-o până acum, ţine de Biserica Rusă. Mitropolitul bisericii ucrainene a şi creat deja o structură aparte pentru parohii românofone din Ucraina, respectiv au mult mai mare libertate decât cele care se află sub Rusia. Bisericile din Grecia, Constantinopol, Alexandria şi aşa mai departe susţin Biserica Uraineană autocefală.”
Decizia Sfântului Sinod de joi reprezintă o schimbare radica de poziţionare a Bisericii Ortodoxe Române.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/