Bilanţ românesc la Salon du Livre
România a participat, în perioada 21-24 martie, la cea de a 34-a ediţie a Salon du Livre, cel mai important eveniment editorial din Franţa, cu un stand organizat de ICR.
Articol de Radio România, 25 Martie 2014, 21:39
Romania a participat, in perioada 21-24 martie, la cea de a 34-a editie a Salon du Livre, cel mai important eveniment editorial din Franta, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman (ICR), avand tema „Des livres a venir, l'avenir des livres”.
Seara de duminica la standul Romaniei de la Salonul de carte de la Paris s-a incheiat cu spectacolul unei trupe de clovni-artisti, un moment teatral conceput de Matei Visniec.
Programul romanesc la Salonul de Carte de la Paris a inclus dezbateri, lansari de carte si intalniri la care au participat editori, scriitori, traducatori, profesori universitari, jurnalisti romani si francezi, printre invitati aflandu-se George Arion, Sylvain Audet, Iulia Badea Guéritée, George Banu, Tudor Banus, Jean-Pierre Brach, Roxana Bauduin, Linda Maria Baros, Michel Carrassou, Al. Calinescu, Magda Carneci, Corina Ciocarlie, Cosmin Ciotlos, Florica Courriol, Benoit-Joseph Courvoisier, Augustin Cupsa, Mark Despot, Reginald Gaillard, Michel Gavaza, Dinu Flamand, Dominique Ilea, Anna Keszeg, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Adrian Mihalache, Vlad Moldovan, Bujor Nedelcovici, Radu Naum, Danielle Nees, Basarab Nicolescu, Luca Niculescu, Marily le Nir, Jean-François Pérés, Bruno Pinchard, Lakis Proguidis, Jacques Rancourt, Petre Raileanu, Paula Romanescu, Claudiu Soare, Dumitru Tepeneag, Nicolae Tzone, Cristian Robert Velescu, Olimpia Verger, Alain Vuillemin, Matei Visniec.
De asemenea, douazeci de mese rotunde, la care au participat 66 de invitati, au animat standul tarii noastre, propunand publicului teme care au starnit un interes remarcabil.
Printre ele s-au numarat cea privitoare la perspectivele de integrare europeana a Republicii Moldova (la care a participat Excelenta Sa Ambasadorul Republicii Moldova in Franta, Oleg Serebrian, alaturi de Gheorghe Erizanu, Emilian Galaicu-Paun si Nicu Popescu), cea dedicata jurnalismului sportiv (animata de Luca Niculescu si Radu Naum impreuna cu colegii lor francezi), dezbaterea asupra ezoterismului in lumea de astazi, cu participarea lui Basarab Niculescu, Jean Pierre Brach, Bruno Pinchard, Radu Dragan sau prezentarea romanului politist „Cible royale” de George Arion. Au atras un numeros public si temele literare lansate de critici de prestigiu, printre care Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Alexandru Calinescu sau Corina Ciocarlie, comentate de scriitori celebri in Romania si Franta, precum Dumitru Tepeneag, Bujor Nedelcovici, Dinu Flamand, George Banu, ca si lansarile tinerilor scriitori, nume astazi necunoscute in Franta, dar cu un real potential de a ajunge, in urmatorii ani, in atentia cititorilor din Hexagon.
Premiul international de literatura francofona Benjamin Fondane, aflat la cea de-a noua editie, a fost decernat scriitorului chilian Luis Mizon, in cadrul unei ceremonii moderate de Magda Carneci.
Pe intreaga perioada a desfasurarii Salonului, celebrul desenator si pictor Stefan Popa -Popa’s a realizat portretele spectatorilor, iar expozitia sa de pictura satirica a precedat deschiderea publica a manifestarii franceze, fiind vernisata in seara de 20 martie in saloanele Palatului de Behague, resedinta Ambasadorului Romaniei la Paris.
Partenerii editiei din acest an au fost Targul de Carte „Salon du Livre”, Ambasada Romaniei in Franta, Ambasada Republicii Moldova in Franta, Ministerul Culturii, „Libris” Brasov.
Salonul International de Carte de la Paris este dedicat atat profesionistilor din domeniul editorial – editori, agenti literari, distribuitori si vanzatori de carte din Franta si din peste 100 de tari – cat si publicului larg, bucurandu-se de o maxima vizibilitate in presa franceza.
Prezenta romaneasca din acest an vine dupa ce, la editia din anul 2013 a „Salon du Livre”, Romania a avut calitatea de invitat de onoare.