Actorul Eusebiu Ștefănescu a încetat din viață
Actorul Eusebiu Ștefănescu a murit sâmbătă, după o lungă şi grea suferinţă, anunţă surse apropiate familiei.
Articol de Radiojurnal, 15 Martie 2015, 15:01
Actorul Eusebiu Ştefănescu, una dintre vocile Teatrului Naţional Radiofonic, a murit astăzi, după o lungă şi grea suferinţă, anunţă surse apropiate familiei.
Eusebiu Ştefănescu s-a născut pe 3 mai 1944.
A jucat pe scena Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.
A interpretat roluri în filme, precum "Colierul de turcoaze","Ringul", "Figuranţii" sau "Liceenii Rock'n'Roll" şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie.
Eusebiu Ştefanescu a fost şi una dintre marile voci ale Teatrului Naţional radiofonic.
A jucat in filme regizate de regizori ca: Andrei Blaier, Mircea Mureșan, Nicolae Corjos, Alexa Visarion, Alex Boiangiu.
Ultima înregistrare a actorului Eusebiu Ştefănescu pentru Radio România va fi difuzată duminică 15 martie 2015 la Radio România Cultural
În data de 13 decembrie 2013, ziua în care s-au împlinit 30 de ani de la moartea lui Nichita Stănescu, actorul Eusebiu Ştefănescu a înregistrat pentru Radio România un eseu poetic inedit: "Visători la steaua singurătăţii" care împleteşte, într-o alăturare de mare valoare artistică, poezia cu sunetul particular al flautului lui Ion Bogdan Ştefănescu, cel care a compus muzica recitalului.
Este ultima înregistrare realizată la Radio România de marele actor care s-a stins în noaptea de 14 spre 15 martie 2015.
Eseul poetic, al cărui autor este chiar Eusebiu Ştefănescu, considerat unul dintre cei mai mari actori-recitatori ai României, pune în oglindă cei doi mari poeţi, piloni ai culturii şi literaturii române: Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.
Aducând în atenţie mari teme ale poeziei acestora cu ajutorul versurilor pe care actorul le recită, spectacolul sonor devine atât un prilej emoţionant de reamintire şi de reascultare pentru cei mai în vârstă, dar şi un vehicul sonor educativ pentru cei mai tineri.
Temele majore abordate de cei doi poeţi devin prilej de reflecţie : viziunea îngerului, a iubirii, a timpului, a arhaicului şi a sacrului.
Recitalul este programat duminică, 15 martie 2015, de la ora 16.30 la Radio România Cultural şi poate fi ascultat şi on-line pe www.radioromaniacultural.ro