2012, un an bogat pentru cinematografia românească
Regizori şi actori români au fost recompensaţi pe parcursul anului 2012 la festivaluri prestigioase din toată lumea precum Cannes, Berlin sau Sarajevo.
Articol de Andra Gherega, 27 Decembrie 2012, 10:01
Anul 2012 a fost bogat pentru filmul românesc - cu pelicule care au prezentat drame de familie sau comedii.
Regizori şi actori au fost recompensaţi la festivaluri prestigioase din toată lumea precum Cannes, Berlin sau Sarajevo.
Primul film selectat în 2012 la un festival de clasă A îi aparţine lui Radu Jude - "Toată lumea din familia noastră", recompensat la Sarajevo cu trofeul "Inima oraşului Sarajevo".
De asemenea, lungmetrajul a primit şi "Bayard d'or", acordat celui mai bun film francofon.
La rândul său, regizorul Cristian Mungiu a fost premiat la Cannes pentru drama "După dealuri".
Tot în 2012 a fost lansată şi noua peliculă a lui Tudor Giurgiu, "Despre oameni şi melci", care a devenit producţia românească cu cel mai mare public în acest an, iar Silviu Purcărete a debutat oficial în regia de film cu "Undeva la Palilula".
Prima selecţie a peliculei la un festival internaţional a fost la prestigiorul eveniment organizat la Karlovy Vary.
Perspective pozitive şi pentru 2013
Finalul de an a adus în cinematografe drama ultimelor ore din viaţa familiei Ceauşescu, dar şi comedia romantică "Trei zile până la Crăciun", semnată de Iura Luncaşu, sau "Minte-mă frumos", filmul românesc cu cele mai mari încasări pe 2012.
Şi anul ce urmează se anunţă a fi unul plin pentru cinematografia românească - o producţie, pe care specialiştii pariază atunci când este vorba de selecţia de la Cannes 2013 este cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu - "Un interval de 9 minute".
Amintim că lungmetrajul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, ediţia din 2013.
Este pentru prima dată când filmul unui regizor român este inclus pe lista scurtă de propuneri, ce cuprinde nouă filme, potrivit Mediafax.