Consumatorii de energia electrică vor avea prețuri plafonate pentru o singură proprietate
Invitatul "Apelului Matinal" este vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, Zoltan Nagy-Bege.
Articol de Daniela Petrican, 14 Decembrie 2022, 09:16
Tarifele la energia electrică se schimbă de la 1 ianuarie 2023. Coaliția de guvernare a decis că de anul viitor, piața energiei va fi reglementată în proporție de 80%. O cincime din consum va fi furnizat după regulile de piață, prin libera negociere pe bursă.
Au fost numeroase situații când consumatorul depășea 255 de kilowați și s-a trezit cu facturări ale kilowattului-oră de 4 lei sau între 7 și 11 lei la marii consumatori, iar cei care vindeau cu 11 lei kilowatt-ul oră, de fapt, cumpăraseră cu până într-un leu.
Invitatul "Apelului Matinal" este vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, Zoltan Nagy-Bege. Bună dimineața!
Zoltan Nagy-Bege: Bună dimineața!
Realizator: Vorbim de tarife reglementate pentru electricitate, presupunem, și pentru gaze, dar pentru cine și cât?
Zoltan Nagy-Bege: Mecanismul de achiziții centralizate a fost aprobat de Guvern prin Ordonanța 153, în luna noiembrie. Și asta presupune ca anumiți producători, deci nu toți producători, anumiți producători să fie obligați ca o parte din energia electrică produsă de ei să fie achiziționată de către un achizitor /.../ care va fi OPCOM, una dintre bursele de energie din România, la prețul de 450 de lei și revândut tot la 450 de lei la acei furnizori care au clienți finanțe în portofoliu. Nu o să fie reglementată 80% din energia consumată de către consumatorii din România și va fi pusă la dispoziția acestei acestui mecanism de achiziție centralizată 80% din energia disponibilă a producătorilor, care intră în acest mecanism. Deci, o dată, nu toți producătorii intră și nu 80% din toată cantitatea va fi pusă la dispoziția acestui mecanism, dar 80% din energia disponibilă. Pentru că foarte mulți producători au contracte pe termen lung. Deja o parte din energie a fost contractată. După calculele noastre, din cantitatea totală necesară pentru consumul anului 2023, de undeva, 50 și ceva, 54 de terawatt-oră, până în 15 terawatt-oră va fi asigurată prin acest mecanism, la prețul de 450 de lei. De beneficiat vor beneficia absolut toți consumatorii de energie electrică, pentru că de la 1 ianuarie, tuturor consumatorilor li se aplică acele plafoane aprobate prin legea de aprobare a Ordonanței 119, care ieri a fost promulgată de președinte și urmează să fie publicată în monitor. Plafoanele vor fi pentru acele categorii care beneficiază și acum de plafon de 68 de bani, de 80 de bani, respectiv de un leu pentru IMM-uri și instituții publice, iar pentru cei care în acest moment nu beneficiază sau nu au beneficiat până acum, începând cu 1 ianuarie, plafonul va fi de 1,3 lei. Toate aceste prețuri includ și tarifele de rețea, toate taxele, accize, contribuții, până și teren.
Realizator: Ministrul energiei s-a exprimat public săptămâna trecută că din ianuarie, proprietarii mai multor clădiri cu titlu de locuință pe care le-au închiriat ar avea un alt tratament al subvenției. Adică plafonarea tarifului se adresează unei singure locuințe, pentru celelalte se aplică prețul din contract, mai mare, desigur. Chiriașii pot solicita încheierea de contracte de furnizare pentru a beneficia de subvenție. Înțelegem bine? Sau mai sunt cumva și alte sensuri ale enunţului?
Zoltan Nagy-Bege: În lege există un articol care spune că fiecare client, fiecare consumator casnic, poate să beneficieze de preţul plafonat la energie electrică doar pentru un singur loc de consum. În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, plafonul se va aplica automat pentru adresa de... pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu, iar dacă clientul dorește să i se aplice pentru alt loc de consum, atunci va trebui să depună o cere și o declarație în acest sens la furnizori. În privința chiriașilor, pentru chiriaşi sunt două condiții, ca de atfel pentru oricine altcineva. Pe lângă faptul că trebuie să aibă contractul pe numele lui și nu pe numele proprietarului, trebuie să se încadreze în acele tranșe de consum pentru care se aplică tariful de 68 de bani. Deci, să aibă un consum lunar mai mic de 100 de KWh sau pentru tariful de 80 de bani să aibă un consum lunar mai mic de 255 de KWh.
Realizator: Înțelegem că orice persoană care are mai multe proprietăți trebuie să completeze o cerere și o declarație pe proprie răspundere către furnizorul de electricitate sau gaze naturale pentru a beneficia de preț plafonat și la celelalte proprietăți în afară de cea unde locuiește?
Zoltan Nagy-Bege: Nu, nu. Deci, va beneficia doar pentru un singur loc de consum şi conform legii, furnizorii sunt obligați să aplice tariful plafonat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu în cartea de identitate a respectivului consumator. Pentru restul proprietăților nu are dreptul să beneficieze, doar dacă optează, dar atunci renunță la prețul plafonat pentru adresa de domiciliu. Deci pentru unul singur, furnizorul aplică automat pentru adresa de domiciliu. Dacă proprietarul nu este de acord cu asta, trebuie să depună o cerere și să specifice pentru care dintre locurile de consum să i se aplice plafon.
Realizator: Dar când poate fi făcută această cerere? Azi, de exemplu, se poate, pentru că spuneați și dumneavoastră, încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Zoltan Nagy-Bege: Imediat ce se publică în Monitor, din câte știu, ieri s-a promulgat. Apare pe site-ul Președinției că legea s-a publicat, s-a promulgat. Probabil că în cursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine va fi și publicat în Monitorul Oficial și imediat după aceea, cei care sunt vizați de această măsură pot să depună cereri și declarații la furnizor, atât fizic, la centrele de relații clienții, cât și online sau electronic, la adresele de mail, de corespondență ale furnizorilor.
Realizator: Primim și întrebări din partea ascultătorilor: de ce nu se aplică plafonarea pentru toate proprietățile? Care este, până la urmă, rațiunea legii?
Zoltan Nagy-Bege: Nu știu care este rațiunea legii. Trebuie să întrebați de parlamentarii care au decis. E un articol în lege, furnizorii vor fi obligați să aplice această prevedere din lege.
Realizator: Furnizorii de energie electrică sunt cam supărați, iar unele ONG-uri care îi reprezintă susțin că principiile de piață liberă sunt încălcate, iar afacerile mutilate. De cealaltă parte, reprezentanții statului susțin că însuși statul nu poate susține specula. Ce le transmiteți furnizorilor de pe piața de energie electrică de la noi?
Zoltan Nagy-Bege: Trebuie să facem diferență între activitatea de furnizare și activatea de trader. Furnizorii sunt cei care au clienți finali în portofoliu și furnizează energie electrică pentru consumatorii casnici, non-casnici, cumpărând din piața angro energie electrică și livrând la locuri de consum are consumatorilor. Trading-ul este strict comerț pe piața angro. Teoretic, furnizorii, prin cumpărarea energiei electrice pe piața angro și vânzarea pe piața cu amănuntul clienților finali. Asta nu înseamnă speculă. Dacă vrem să înțelegem fenomenul, ar putea să spunem că speculă se face piața în angro, dar și acești actori de piață angro, traderii, au un rol foarte important în această piață a energiei electrice. Au un rol, sunt importanți pentru asigurarea unei lichidități, unui nivel de lichiditate adecvat pentru piața de energie, dar același lucru se aplică și e valabil și pentru piața de gaze naturale. Statul a decis ca prin această lege care aprobă Ordonanța 119, ca aceste plafoane, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, care se aplică de la 1 aprilie, să se aplice până la sfârșitul lunii martie anul 2025, deci încă doi ani şi trei luni.
Realizator: Deci, această chestiune cu acordarea plafonării pentru o singură proprietate, în caz că un cetățean are mai multe proprietăți, este valabilă și pentru gaz.
Zoltan Nagy-Bege: Nu. La gaze nu există o limită de consum, cum e la energie electrică. La absolut toți consumatorii de gaze naturale, indiferent de consumul lunar, beneficiază de același tarif de 31 de bani și nu se aplică regula cu un singur loc de consum, doar la energie electrică.
Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la "Apel matinal"!
Zoltan Nagy-Bege: Şi eu vă mulțumesc! O zi bună!