Atmosferă de sărbătoare la Alba Iulia
Articol de Andreea Bogdan, 01 Decembrie 2022, 12:21
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 decembrie, ora 11:26) - „Prietenii de la Radio” - Realizator: Dan Creța - Gândurile ne poartă spre orașul-cetate în care s-a realizat acest măreț act istoric, Alba Iulia, adevărat centru spiritual și cultural al românilor și un simbol pentru idealurile de unitate și identitate ale poporului nostru de-a lungul vremii. Reporterul RRA Andreea Bogdan ne spune care e programul acestei zile de sărbătoare și ce se întâmplă la această oră. Bună dimineața! Bun găsit! La mulți ani!
Reporter: Bună dimineața, bine v-am găsit! La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani vouă! Într-adevăr, aici, la Alba Iulia, se simte sărbătoarea acestei zile poate cel mai special sau cu siguranță cel mai special. Știți că eu mereu spun de Alba Iulia că este foarte frumoasă, dar astăzi e zi de sărbătoare, de Ziua Națională a României, parcă strălucește într-un mod aparte și asta și datorită oamenilor care sunt deja încă de la primele ore ale dimineții într-un număr foarte mare aici. Probabil se și aude pe fundal, nu-mi dau seama dacă se aude și la voi, dar să știți că în jurul meu, lângă mine, pentru că sunt chiar...
Realizator: Se aude și se simte și energia, și freamătul...
Reporter: În Sala Unirii mă aflu aici, unde, să știți, au loc niște momente cu adevărat importante. Un moment evocator a început la ora 11:00, a fost discursul lui Vasile Goldiș. Cei de la Muzeul Național al Unirii repun această poveste atât de frumoasă în această filă de istorie a anului 2022, iată, acum această poveste a discursului lui Vasile Goldiș. Și în acest moment, aici, se desfășoară primirea soliilor din cetățile de scaun, sunt soliile venite de la Suceava, Țara Românească. Bineînțeles, este prezentă și solia de aici, din Alba Iulia, tocmai au încheiat discursul cei veniți de la Moldova. Este cu adevărat o atmosferă emoționantă aici și probabil mi-e greu să o descriu în cuvinte. Trebuie să fiți aici prezenți la Alba Iulia ca să vă dați seama despre ceea ce vorbesc. Însă, dacă cumva sunteți pe drum, dacă mai puteți ajunge, aveți toate motivele, pentru că sunt multe evenimente pe tot parcursul zilei. Vom avea și un tricolor pe cer, foc de artificii de zi, se va întâmpla la ora 12:30. O ceremonie militară, o defilare militară pe bulevardul 1 Decembrie 1918. Peste 850 de militari vor defila aici, la Alba Iulia. Să știți că avem și masă populară, tradiționala masă populară din fiecare an, de Ziua Națională a României. Nu lipsesc fasole, cârnați, ciolan, știți voi, ce se pregătește în fiecare an. Bineînțeles, avem și spectacole, concerte în aer liber, muzică populară. În premieră, în acest an chiar a debutat festivalul care așa se numește „România tradițională” și care reunește la Alba Iulia meșteri tradiționali, producători tradiționali români. O poveste foarte frumoasă, pe care o trăim la Alba Iulia și o să încerc să surprind cele mai importante momente ale acestei zile ca să le audă prin intermediul Radio România Actualități și ascultătorii noștri și să ajungă în toate colțurile țării și ale lumii, acolo unde probabil sunt plecați români cu dor de casă. La mulți ani, România! Vă spun încă o dată. este o zi cu adevărat importantă, o zi frumoasă și aici la Alba Iulia. Un program foarte, foarte emoționant, foarte frumos și se va încheia pe seară cu un foc de artificii.
Realizator: Se simte, se simte.
Reporter: Eu mă mai opresc, mă mai opresc cu /povestea/ asta pentru ca să știți, mă opresc oamenii ca să spună La mulți ani, România. Deci, oamenii sunt veniți din toate costurile țării, ne salută și ne spun „La mulți ani, România”, asta pentru că toți spun cu zâmbetul pe buze și e important de spus acest lucru.
Realizator: Îi salutăm și noi! Mulțumim! Andreea Bogdan, la mulți ani încă o dată și încheiem și cu un gând plin de speranță, acela că spiritul de unitate va dăinui mereu prin gândul bun al fiecărui român, gânduri sosite și aici, la Radio România, astăzi de Ziua Unirii.