Vizita istorică în SUA a preşedintelui chinez
Este prima dată când un preşedinte american găzduieşte şeful unui stat ale cărui autorităţi îl ţin în detenţie pe un laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
18 Ianuarie 2011, 08:49
Casa Albă oferă un dineu de stat unui preşedinte chinez după 13 ani de zile când Bill Clinton conferea vizitei la Washington a fostului preşedinte Jiang Zemin protocolul unei vizite de stat.
După ce, în 2006, fostul preşedinte George W.Bush îi refuza preşedintelui Hu Jintao cel mai înalt nivel al unei vizite potrivit codului protocolului Casei Albe, din cauza abuzurilor împotriva drepturilor omului în China, acum, protocolul pregătit de Casa Albă vine să confirme analiza preşedintelui Obama care spune că relaţia bilaterală cu China este cea mai importantă de pe glob în acest secol.
Sub conducerea lui Hu Jintao, China a devenit un colos de 5000 de miliarde de dolari, a doua economie mondială după cea a SUA, cu o forţă militară din ce în ce mai puternică şi sofisticată şi, uneori, remarcă unii analişti, un model de fermitate pentru modul în care s-a salvat de criza financiară globală şi şi-a pecetluit poziţia ca putere mondială în cea mai rapidă ascensiune.
Aceiaşi analişti observă o realitate complexă.
China este mult mai bogată şi mai influentă acum, dar Hu Jintao s-ar putea constitui în cel mai slab lider al erei comuniste.
El este mai puţin capabil să-şi exercite autoritatea decât predecesorii săi şi, probabil, mai puţin capabil să prevină ca relaţiile dintre cele două cele mai mari economii ale lumii să devină şi mai adverse.
Armata chineză a urmat uneori o abordare independentă privind politica externă, aşa cum au făcut-o în domeniul economic, cele mai mari companii de stat ale Chinei.
Rezultatul este că relaţiile dintre superputarea mondială şi cea cu cea mai rapidă ascensiune se află la unul din cele mai joase niveluri în ani de zile, afectate de confruntări care l-au luat prin surprindere pe preşedintele american şi câteodată pe cel chinez.
Faptul că, foarte probabil, Hu Jintao va părăsi în 2012 preşedinţia, îi determină pe oficialii economici americani să conchidă că perioada de apropiată tranziţie de putere a redus capacitatea Chinei de a stabili politici consistente, încetinind reforma.
Unele voci mai tranşante arată chiar că există o semnificativă componentă de haos în sistem, cu armata mai autonomă ca şi multe alte entităţi mai autonome.
O conducere divizată, spun analişti americani, face mai dificilă rezolvarea disputelor cu China.
Cu toate acestea preşedintele Jinato nu este deloc numai un observator al multor decizii care irită SUA.
El este unul dintre arhitecţii represiunii crescânde împotriva disidenţilor politici ca şi al recentelor eforturi de extindere a influenţei regionale în vreme ce SUA se aflau în criză economică.
Disidenţii politici chinezi la Capitoliu înaintea vizitei preşedintelui Hu Jintao
Marţi, la Capitoliu, va avea loc o conferinţă de presă la care preşedintele Subcomitetului pentru drepturile omului, congresamn-ul republican Christopher Smith a invitat o serie de disidenţi chinezi între care liderul studenţilor care au demonstrat în favoarea democraţiei în piaţa Tiananmen la 4 iunie 1989, cînd autorităţile i-au masacrat pe demonstranţi.
Chai Ling conduce acum o organizaţie non-profit, "Tuturor fetelor trebuie să li se îngăduie ", care luptă împotriva politicii unui singur copil din China ceea ce determină ca mulţi părinţi să aleagă un băiat.
Participă, de asemenea, Geng He, soţia lui Gao Zhiseng, un activist care a apărat mişcarea Falun Gong şi biserica creştină din China şi care a trimis informaţii despre torturile cărora le-a fost supus de către poliţia secretă chineză. Gao Zhiseng lipseşte din luna aprilie a anului trecut.
La conferinţa de presă a fost invitat şi Yang Jianli, activist în drepturile omului care a câştigat susţinerea Congresului pentru eliberararea sa din închisoarea în care a fost deţinut începând cu 2007 şi care este acum preşedinte al unei oranizaţii numite Iniţiative pentru China.
Harry Wu, care a petrecut 19 ani într-un lagăr de muncă forţată pentru a fi criticat partidul comunist a inspirat crearea muzeului Laogai din Washington, care îi învaţă pe profesorii vizitatori despre încălcări ale drepturilor omului.
Când se îndrepta luna trecută către Oslo la ceremonia acordării Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobao, aflat în închisoare, congresman-ul Smith arăta că abuzurile împotriva drepturilor omului în China "subliniază gradul de dictatură în care s-a scufundat " ţara comunistă.
Congresman-ul Smith a promis că va aduce disidenţi politici chinezi pentru a depune mărturie în legătură cu experienţele lor personale.
Grupuri pentru drepturile omului, între care Studenţii pentru un Tibet Liber au criticat faptul că preşedintele Hu primeşte onoarea unei vizite de stat în vreme ce în februarie trecut, Dalai Lama era fotografiat ieşind din Casa Albă pe o uşă din dos.
Studenţii pentru un Tibet Liber vor protesta marţi în faţa ambasadei Chinei la Washington după care vor merge către Casa Albă pentru a protesta în Lafayette Square.
Preşedintele Hu soseşte la Washington în după amiaza zilei de marţi. Seara el va participa la un dineu privat la Casa Albă.
Summitul Barack Obama-Hu Jintao va avea loc miercuri. În aceeaşi seară va avea loc dineul de stat.
Este prima dată când un preşedinte american găzduieşte un şef de stat ale cărui autorităţi îl ţin în detenţie pe un laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Vinerea trecută, Secretarul de Stat Hillary Clinton cerea eliberarea disidenţilor politici, inclusiv pe aceea a lui Liu Xiaobao.
Joi preşedintele Hu Jintao se va afla la Chicago.
Sunt aşteptate proteste de stradă pe tot parcursul vizitei liderului chinez în SUA.