SUA şi anul 2013
Criza ordinii occidentale şi escaladarea rivalităţilor în Orientul Mijlociu ar putea fi cele trei mari forţe care vor determina evenimentele anului 2013.
Articol de Doina Saiciuc, 07 Decembrie 2012, 15:38
Criza ordinii occidentale, escaladarea rivalităţilor în Orientul Mijlociu şi îngrijorările în legătură cu retragerea Americii din lume ar putea fi cele trei mari forţe care vor determina evenimentele anului 2013.
Jessica Tuchman Mathews de la institutul think tank din Washington, Carnegie Endowment, crede că cea mai imediată este criza modelului occidental provocată de incapacitatea SUA şi Europei de a-şi rezolva problemele fiscale şi financiare.”
Problemele sunt economice, dar slăbiciunile pe care le reflectă sunt politice”, crede, ca şi mulţi alţi experţi, Jessica Tuchman Mathews.
Analista spune că rezultatele unui continuu eşec vor fi slăbirea Occidentului în întreaga lume, sub fiecare aspect al puterii naţionale: capacitatea sa de a prospera, de a conduce,de a cere acţiune internaţională şi de a o ghida, ca şi capacitatea de a promova şi proteja interesele naţionale vitale.
Timp de decenii SUA şi Europa au fost două centre de putere globală.
Ele au capacitatea şi experienţa de a soluţiona problemele internaţionale,dar şi energia şi voinţa de a o face. Toate acestea se bazează însă pe succesul autoguvernării lor.
Iar odată ce modelul lor nu mai este un succes, lumea va privi în altă direcţie pentru a găsi un actor lider.
Numai că,”cel puţin pentru viitorul previzibil, nu va găsi nici un înlocuitor”, Jessica Tuchman Mathews.
Acum, problema imediată pentru SUA este aceea de a nu se prăbuşi de pe aşa numitul ”vârf fiscal” pe care se află din cauza uriaşului deficit bugetar.
Or, până acum, ameninţarea acestei perspective nu a adus atât de necesarul compromis bipartizan în Congres.
În Europa, problemele strict economice sunt mult mai severe, dar şi acolo a fost imposibilă unirea voinţei politice pentru a lua măsurile necesare pînă în momentul în care economiile euro nu au fost în pragul colapsului.
”De fiecare dată cînd pieţele au tras cu biciul,suficient de zgomotos,guvernele au răspuns. Dar la fiecare nou stadiu preţul necesarelor remedieri creşte.
“Măsuri care ar fi putut soluţiona crizele la un moment dat sunt,cîteva luni mai tîrziu,inadecvate.”
Criza modelului democratic occidental
Jessica Tuchman Mathews crede că motorul evenimentelor de pe parcursul lui 2013 va fi criza modelului democratic occidental cauzată de incapacitatea SUA şi a Europei de a-şi rezolva problemele fiscale şi financiare.
“Nici o temă de politică externă în 2013 nu va conta mai mult,în termenii condiţiilor globale economice,politice şi de securitate,decît aceea a potenţialului controlării propriilor crize economice în SUA şi Europa”.
Dacă partidele politice din America vor putea conveni asupra unui mod de a reduce vârful fiscal, înlăturarea unei incertitudini economice acute care a sugrumat America în ultimele optsprezece luni ar elibera sectorul privat al investiţiilor, ar lansa redresarea economică şi ar conferi o nouă greutate rolului internaţional al SUA.
Analista crede că un acord este realizabil în termeni pur economici.
Condiţiile politice ale unui acord depind de întrebarea dacă partidul republican, al cărui candidat prezidenţial nu a reuşit să ajungă la Casa Albă, consideră acum că un acord ar fi în propriul interes sau ar răspunde unei nevoi economice primordiale a ţării.
Dacă va fi aşa,iar partidul democrat va face,la rîndul său,un compromis, beneficiile economice vor fi foarte mari.
Pentru Europa, un lider esenţial al unei ordini mondiale liberale şi paşnice, provocarea este aceea de a reuşi o disciplină economică durabilă şi de a determina o voinţă politică comună.
Jessica Tuchman Mathews spune că s-au făcut progrese şi că guvernele s-au autoconvins că vor face tot ce pot pentru a salva euro.
Aceeaşi analistă observă că în 2012 criza euro a evoluat de la stadiul unei urgenţe care a ameninţat însăşi existenţa sa, la o boală cronică ce se va prelungi ani de zile.
Pentru 2013, doamna Mathews crede că provocarea ar fi menţinerea unei austerităţi şi evitarea regreselor, în special în Franţa.
2013 – an de importanţă crucială pentru relaţiile internaţionale
Cert este că între crizele prezente şi potenţiale din Orientul Mijlociu,între provocările economice şi politice cu care se confruntă SUA şi Europa, în mijlocul unei relaţii incerte între SUA şi China, 2013 pare că va fi un an de o importanţă crucială în afacerile internaţionale.
În Orientul Mijlociu se pare că în 2013 şi dincolo de el, tensiunile vor deveni tendinţa definitorie a evenimentelor din regiune.
Diviziunile dintre suniţi şi şiiţi au scăpat de sub controlul dictatorilor.
Mai întâi în Irak, unde invazia americană a lăsat în urmă un război sectarian.
Irakul arată astăzi ca o ţară gata să fie împărţită între kurzi, şiiţi şi suniţi, în parte cu concursul influenţei şiite iraniene.
Mulahii iranieni joacă, de asemenea, un rol major în Siria, unde liderii minorităţii şiite luptă împotriva propriei populaţii într-o ţară cu majoritate sunită.
Guvernele sunite şi şiite din întreaga regiune trimit arme şi bani grupărilor sectariene, fiind de o parte sau de cealaltă, în războiul civil sectarian.
Acum, îngrijorările în legătură cu retragerea Americii din lume vor avea o influenţă crescândă în relaţiile internaţionale ale lui 2013 şi, sigur,dincolo de 2013.
Temerile sunt provocate, în parte, de planificata retragere a majorităţii forţelor americane din Afganistan la sfârşitul lui 2014.
Vecinii Afganistanului, inclusiv Pakistanul,Iranul, India, ca şi cei din Asia Centrală, îşi remodelează politicile pentru a-şi menţine şi creşte influenţa după retragerea americană.
În acelaşi timp, explozia creşterii producţiei gazelor neconvenţionale americane şi a resurselor petroliere au ridicat spectrul reducerii drastice a dependenţei americane de resurse străine.
Ca atare şi spectrul reducerii interesului SUA în ţările exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu.
Pe de altă parte, deficitele bugetare ale SUA şi nevoia de a tăia cheltuielile chiar şi în bugetul apărării,semnalează unora că America va juca un rol mai mic pe scena internaţională în următorii ani.
Şi totuşi, este neclar cum vor influenţa toate acestea, evenimentele globale şi interesele americane.