Securitatea privită din perspectiva resurselor de apă
Serviciile americane de informaţii au evaluat într-un document publicat recent problema securităţii globale a apei.
Articol de Doina Saiciuc, 31 Iulie 2012, 09:43
La o conferinţă care a avut loc la Centrul Woodrow Wilson din Washington, preşedinta institutului Woodrow Wilson, Jane Harman, a arătat că "securitatea apei este mult mai mult decât despre accesul la H2O".
Şi aceasta pentru că "apa va afecta capacitatea noastră de a proteja mediul, de a avea securitate alimentară, securitate energetică şi de a răspunde schimbării climaterice", spune subsecretarul pentru securitate civilă, democraţie şi drepturile omului din Departamentul de stat, Maria Otero.
Doamna Otero crede că "SUA posedă o capacitate unică de a furniza partenerilor săi globali ştiinţa şi tehnologia care să facă cu adevărat o diferenţă la o scară semnificativă".
Americanii se aşteaptă ca în ţările importante pentru SUA să apară probleme în legătură cu apa în următorii 10 ani.
Generalul Richard Engel de la Consiliul Naţional pentru Informaţii spune că un eşec în ce priveşte controlul securităţii apei "va rezulta în degradarea agriculturii în anumite ţări, ceea le va afecta local şi va avea efect asupra pieţelor globale, distrugând capacitatea respectivelor ţări de a reuşi economic".
Consiliul Naţional pentru Informaţii, care este centrul pentru analize strategice pe termen mediu şi lung din cadrul Comunităţii Informaţiilor a SUA, a analizat atent statele importante strategic care acoperă spaţiul geografic dintre Nil şi Mekong, unde există o clară intersectare a intereselor de securitate naţională ale SUA şi a riscurilor privind accesul la resursele de apă.
Evaluând anul 2040, analiştii de la Consiliul Naţional pentru Informaţii au descifrat trei cauze ale reducerii resurselor de apă: creşterea numărului populaţiei, dezvoltarea economică şi schimbarea climaterică.
Dezvoltarea economică şi creşterea populaţiei diminuează resursele de apă
Comparate cu schimbarea climaterică, spune generalul Engel, în viitorul apropiat dezvoltarea economică şi creşterea populaţiei "sunt cauze mai determinante" ale procesului sărăcirii resurselor de apă.
Cu toate acestea, în jurul anului 2040 ecuaţia s-ar putea schimba în mod semnificativ.
În analiza generalului Engel provocările ridicate de lipsa de apă ar putea conduce la divizări sociale iar în statele în care există şi alţi factori de stres ar exista potenţialul unui colaps al respectivului stat.
Unul din impacte este că "ele nu vor mai fi capabile să sprijine obiectivele politice ale SUA".
În alte circumstanţe, apa ar putea fi folosită ca factor de influenţă între state.
De pildă, "un stat ar putea să-şi exercite primul activitatea în ce priveşte resursele de apă, negând altor state accesul la apă".
Sau am putea asista la situaţia în care apa "ar putea fi folosită ca o armă potenţială" de către terorişti sau de către state care ar încerca să marginalizeze secţiuni ale propriei populaţii.
Apa, factor plauzibil în conflicte tradiţionale
Apa poate deveni în următorul deceniu un factor plauzibil în conflictele tradiţionale dintre state.
Ellen Laipson, directoarea Centrului Stimson, spune că în urmă cu câţiva ani "era greu să traversezi graniţele definiţiilor tradiţionale ale securităţii, dar acum acest lucru s-a schimbat”.
"Oamenii înţeleg cu adevărat interconexiunea dintre securitatea hard şi securitatea soft".
"Lumea reală va fi despre realităţi dezagregate", a explicat Ellen Laipson.
Centrul Stimson din Washington este o instituţie dedicată promovării păcii şi securităţii internaţionale care are trei priorităţi, între care construirea securităţii regionale.
În ce îl priveşte, generalul Engel crede că nu există suficiente modele hidrologice la nivel global pentru a înţelege cu adevărat ce se întîmplă.
Exploratoarea de la National Geographic, Alexandra Cousteau, arată şi ea că auzim o mulţime de poveşti despre "crizele globale ale apei", dar subliniază că parte a acestei perspective "este o tragedie umană imediată" căreia actorii mondiali trebuie să i se adreseze.
D-na Cousteau spune că nu se vorbeşte destul despre tragediile umane ce vor avea loc dacă nu se iau în considerare sistemele riverane şi menţinerea integrităţii lor.