Mario Monti şi Silvio Berlusconi, lupta orgoliilor în 2013
Anul 2013 începe în Italia, aflată în plină criză politică, cu o înverşunată campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 24 şi 25 februarie.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Decembrie 2012, 16:28
Premierul demisionar, Mario Monti intra în politică axat şi promovând agenda sa de reforme structurale, care poate "salva Italia de criză”.
Vaticanul îl susţine pe Mario Monti, un mare avantaj pentru profesorul de economie.
Pe de altă parte, Silvio Berlusconi - rival în campania electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2013 – continuă să-l atace pe Monti.
Anul 2013 începe în Italia, aflată în plină criză politică, cu o înverşunată campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 24 şi 25 februarie.
În centrul atenţiei – Mario Monti, primul ministru demisionar cu angajamentul său politic şi fostul premier italian Silvio Berlusconi, care atacă puternic programul electoral al lui Monti.
Deşi în ultima conferinţă de presă din 2012, Mario Monti nu a declarat că va candida, la numai o zi liderul executivului technic de la Roma a debutat pe Twitter, cu două mesaje în care a comunicat că este momentul să renovăm politica”, aceasta după ce "împreună am salvat Italia de la dezastru”.
Potrivit presei din Peninsulă, Mario Monti va candida în fruntea unei coaliţii de centru.
Intenţia lui Monti ar fi aceea de a se prezenta cu liste unice la Camera Deputaţilor şi la Senat, la alegerile parlamentare.
Deja Uniunea de Centru (UdC) a anunţat că va sprijini programul politic al lui Monti, program sintetizat în 25 de pagini publicate pe internet, odată cu ultima conferinţă din 2012 a premierului.
Noua mişcare politică de centru a lui Mario Monti ar avea deja o forţă semnificativă şi ar putea obţine aproximativ 20% dintre preferinţele de vot ale electoratului italian, potrivit unui sondaj realizat recent.
Monti a anunţat deja ca îşi va planifica cu atenţie apariţiile tv sau interviurile în campania electorală.
Silvio Berlusconi, nostalgia unei Italii "cu o situaţie bună"
Această decizie vine în contrar acţiunilor întreprinse de Silvio Berlusconi, care de mai bine de trei săptămâni invadează presa din Peninsulă, în special canalurile de televiziune care îi aparţin – Mediaset şi cotidianul Il Giornale pentru a-şi face campanie, aceasta după ce a decis a candida în cel de-al şaselea mandat ca şef al guvernului italian.
Berlusconi se promovează accentuând că în perioada în care guverna, "Italia avea o bună situaţie, eram a doua economie din Europa” şi criticând măsurile de austeritate decise de guvernul Monti, care au cauzat "o înrăutăţire a crizei economice” şi care i-au convins pe italieni "să consume mai puţin şi să nu mai investească”.
În acest sens, Berlusconi va desfiinţa impozitul pe prima locuinţă, o taxă care i-a făcut să scoată din buzunar pe italieni între 400 şi 4000 de euro.
Totodată Berlusconi promite că partidul său, PdL, Poporul Libertăţii, va prezenta la viitoarele alegeri legislative liste din care vor face parte "numeroşi antreprenori şi mulţi tineri capabili”.
Atacurile dure ale lui Berlusconi împotriva lui Monti demonstrează faptul că Il Cavaliere îl vede pe profesorul de economie „ca pe un adversar electoral redutabil la viitoarele alegeri parlamentare”.
În acest aşa zis "război tăcut” între Monti şi Berlusconi, cel de-al treilea candidat la alegerile parlamentare din februarie 2013, Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat şi al coaliţiei de centru stânga nici nu se mai vede.
În mai 2013, expiră şi mandatul preşedintelui italian Giorgio Napolitano, fapt pentru care cetăţenii din Peninsulă vor fi chemaţi la vot încă odată în primăvara acestui an.