Lobby în congresul SUA pentru facilitarea călătoriilor în SUA
Comitetul Judiciar al Senatului SUA urmează să adopte o lege istorică a imigrării.
21 Mai 2013, 16:37
Comitetul Judiciar al Senatului SUA urmează să adopte în această săptămână o lege istorică a imigrării pentru a securiza frontiera şi a uşura obţinerea cetăţeniei americane de către milioane de imigranţi ilegali aflaţi pe teritoriul SUA.
Profitând de oportunitatea oferită de reforma imigrării,Polonia,Irlanda şi Coreea de Sud au reuşit să convingă membrii ai Congresului SUA să includă în proiectul de lege a imigrării unele prevederi care să acorde cetăţenilor lor beneficii de care nu se bucură mulţi alţi străini.
Polonia a reuşit să obţină pentru cetăţenii săi o prevedere care le-ar permite acestora să călătorească pe teritoriul SUA fără vize,incluzînd,astfel,Polonia în programul visa waiver,iar Irlanda şi Coreea de Sud au reuşit să obţină o prevedere care îi exceptează pe cetăţenii lor de la limitarea numărului de vize speciale pentru cei care sunt invitaţi să lucreze în SUA.
Coreea de Sud a angajat un fost analist CIA,doi veterani ai Casei Albe şi o echipă de foşti stafferi ai membrilor Congresului pentru a-i asigura cîteva paragrafe în masiva lege a imigrării.
În ce le priveşte,autorităţile irlandeze au apelat,în timpul festivităţilor dedicate Sfîntului Patrick,direct la preşedintele Obama şi la liderii Congresului pentru un tratament special.
Vicepresendintele JOE ”BIDENSKI”
După cum observă The New York Times,Polonia a făcut un lobby intens pe lîngă vicepreşedintele Joe Biden şi cel puţin jumătate din membrii Congresului american,între altele la o recentă recepţie la ambasada Poloniei,între ”piroşti şi trei tipuri de şuncă poloneză”.
Prevederile legislative care susţin includerea Poloniei în programul visa waiver au fost introduse în Camera Reprezentanţilor în luna februarie,iar ambasadorul Poloniei la Washington, Ryszard Schnepf se declară optimist în legătură cu şansele adoptării lor.
Oaspetele de onoare,vicepreşedintele Joe Biden este citat de New York Times ca glumind astfel: ”în statul său natal,Delaware este supranumit Joe Bidenski”.
Tentativele Poloniei de a fi inclusă în programul visa waiver au fost primite favorabil de majoritatea politicienilor americani,dar după atacurile cu bombă de la Boston,congresmanul republican Steve King a sugerat că programul ar trebui revizuit.
Polonia doreşte ca regulile programului să fie revizuite,întrucât nu s-a putut califica pentru includerea în program din cauza faptului că sunt respinse prea multe cereri de viză ale cetăţenilor săi,ceea ce ar semnala că aceştia ar putea folosi vizele turistice pentru a imigra în SUA.
România ar putea beneficia de lobby-ul polonez
Casa Albă,ca şi grupurile care promovează turismul în SUA susţin revizuirea programului de care ar putea beneficia încă alte 10 ţări,între care,poate, România,Bulgaria şI Israel.
Unul dintre congresmenii care au introdus proiectul de lege, democratul de Illinois Mike Quigley,eplică pe website-ul său că prevederile ar moderniza protocolul vizelor de călătorie,cu o măsură cheie care ”să deschidă uşa unor aliaţi diplomatici importanţi,cum este Polonia,pentru ai cărei cetăţeni s-a respins posibilitatea călătoriilor fără viză din cauza unor politici învechite”.
Alţi oficiali spun că această schimbare ar crea o breşă,lăsând America vulnerabilă în faţa unei imigraţii ilegale în creştere,cel puţin până la crearea îndelung amânatului sistem de monitorizare a vizitatorilor atunci cînd părăsesc SUA şi nu numai atunci cînd intră pe teritoriul american.
Pînă acum,însă,administraţia Obama şi membrii Congresului care susţin proiectul de lege se declară încrezători că simplificarea procesului de intrare a turiştilor în SUA nu va crea o asemenea problemă pentru că sistemul de monitorizare a ieşirilor face parte din pachetul legislativ în dezbatere.Ceea ce,desigur,îi face pe lobbişti optimişti.
Coreea de Sud,de pildă,a angajat patru firme de lobby în această campanie,cărora le plăteşte,împreună,1,7 milioane de $ în acest an.
Desigur că alte ţări se bazează pe proprii ambasadori şi pe diplomaţii la post pentru a face presiuni.
Soarta incertă a legii imigrării
În orice caz,potrivit New York Times,măsurile au atras deja critici,în special din partea acelora care se îngrijorează că unele din ele ar putea crea un aflux de străini suficient de mare pentru a afecta locurile de muncă ale americanilor.
Pachetul legislativ dedicat imigrării vine cu reguli mai drastice de securitate a frontierei,cu o cale mai uşoară spre cetăţenie a milioanelor de imigranţi ilegali din SUA,ar creşte numărul de vize pentru persoanele cu înaltă calificare,de la 65.000 la 110.00 anual,facilitînd pentru aceştia obţinerea vizei de rezident permanent,cunoscută drept green card.
Cu un sprijin incert,însă,în Senat şi cu o dură opoziţie în Camera Reprezentanţilor,soarta legii este încă departe de a fi clară.