Factorul Israel în alegerile din SUA
În ultima dezbatere televizată a celor doi candidaţi la preşedinţia SUA, Israelul a fost menţionat de 34 de ori.
29 Octombrie 2012, 12:31
Mulţi au observat că unul dintre aspectele izbitoare ale ultimei dezbateri prezidenţiale a fost menţionarea foarte frecventă a Israelului.
Statul Evreu a fost menţionat de 34 de ori.
Şi aceasta în vreme ce de-abia dacă au existat referiri la provocările cărora trebuie să le facă faţă Uniunea Europeană.
Analistul Shibley Telhami, spune cu ceva maliţie că cei doi s-au întrecut pe tema Israel "de parcă Israelul ar fi o temă arzătoare în politicile americane sau de parcă publicul american ar muri de curiozitate să vadă care dintre candidaţi sprijină mai mult Israelul”.
"Nimic din toate acestea nu este adevărat”, conchide dl Telhami, care este născut într-o familie arabă în Israel şi este acum profesor la catedra pentru pace şi dezvoltare Anwar Sadat a Universităţii Maryland, autor al unor numeroase şi remarcate volume de analiză politică.
Se ştie că preocuparea americanilor nu va privi prea mult politica externă atunci când îşi vor exprima voturile la 6 noiembrie.
În ce priveşte Israelul,sondajele arată că, de ani de zile, atunci când sunt întrebaţi dacă doresc ca SUA să încline către Israel, către palestinieni sau către nici una dintre părţi, aproape două treimi dintre americani au ales a treia opţiune.
Aproximativ un sfert către o treime dintre americani doresc ca SUA să favorizeze una dintre părţi, 3 la 1 pînă la 5 la 1 alegînd Israelul.
Shibley Telhami atrage, însă, atenţia, că "în ultimul deceniu s-a întâmplat ceva în atitudinea publicului faţă de Israel: America a devenit mai polarizată decât înainte.”
Interesant este că,deşi în mod istoric, exista o mică diferenţă între democraţi, republicani şi independenţi în ceea ce priveşte susţinerea pentru Israel, sondajele recente arată că a intervenit în ultima vreme o mare diferenţă de atitudine în rândul acestora.
Potrivit unui sondaj realizat în 2010 şi 2011 de Shibley Telhami împreună cu Programul pentru Atitudini Politice Internaţionale (Program for International Policy Attitudes), mai mult de două treimi dintre democraţi şi independenţi vor ca SUA să nu favorizeze nici una dintre părţile în conflict.
Republicanii, în schimb, au o viziune în mod semnificativ diferită: aproape jumătate dintre ei doresc ca SUA să încline către Israel, cu 46- la-1 sprijin pentru israelieni.
Israelul, o temă a republicanilor
Tema Israel a devenit, deci, o temă care se dovedeşte mai mult a republicanilor decât a democraţilor, la nivelul opiniei electoratelor lor.
Cert este că în sondajele ultimilor doi ani,pentru cei care nu vor ca SUA să fie de o parte sau alta, tema conflictului arabo-israelian este mult mai către partea de jos a listei priorităţilor lor faţă de locul de pe lista acelora care doresc ca SUA să fie de partea Israelului.
Este, sigur, mai improbabil ca cei pentru care tema nu se află între priorităţile lor să voteze în funcţie de poziţia candidatului pe această temă.
Există, pe de altă parte, aspectul politicilor electorale americane al strângerii de fonduri, or, se ştie, suporterii Israelului sunt donatori generoşi în procesul electoral american.
Această realitate constituie un element important al influenţei şi prestigiului unor organizaţii puternice ca AIPAC, Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israeliene,a cărui misiune este aceea de a consolida sprijinul american pentru Israel.
Teoreticianul politic Shibley Telhami spune că, din punct de vedere electoral, acest aspect contează.
"Sigur, orice ar fi, majoritatea evreilor americani vor vota cu democraţii şi din cauză că tema Israel nu este prima lor prioritate.Iar dreapta evanghelică va vota în majoritate cu republicanii, indiferent care este poziţia lui Mitt Romney în politica externă”.
În ce priveşte tema Israel,ultimele zile de campanie se concentrează,dincolo de uraganul Sandy,asupra a două state indecise,în care electorii evrei americani vor avea un impact asupra unei curse electorale strînse:Florida şi Ohio.
Unii consilieri ai lui Mitt Romney spun că ar fi suficiente doar 25 de procente din voturile evreilor americani din Florida pentru ca republicanul să câştige statul.
În Ohio, cred ei, ar fi nevoie de nu mai mult de 30% din voturile evreilor americani.
Shibley Telhami spune că aceste calcule sunt exagerate dar atrage atenţia că nici un strateg democrat nu ar dori să testeze adevărul trecând printr-o asemenea situaţie.