Campania din Libia "şi-a îndeplinit obiectivele iniţiale"
Preşedintele american susţine că obiectivele iniţiale ale campaniei militare din Libia- distrugerea sistemul libian de apărare aeriană şi de stabilire a unei zone de excludere aeriană deasupra ţării- au fost îndeplinite.
23 Martie 2011, 08:35
Campania militară condusă de Statele Unite ce are ca scop distrugerea sistemul libian de apărare aeriană şi de stabilire a unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei, a îndeplinit obiectivele iniţiale, dar nu şi intenţiile mai ambiţioase ale Washingtonului, reamintite de preşedintele Obama, într-o scrisoare adresată Congresului- acelea ca Muammar Gaddafi să înceteze atacurile împotriva civililor şi să-şi retragă forţele din oraşele ocupate de rebeli .
Deşi în public oficialii militari spun că misiunea lor este aceea de a proteja civilii, în particular alţii spun că speră ca eforturile forţelor aliate să grăbească plecarea colonelului Gaddafi .
De altfel , în prima fază a operaţiunilor, SUA, Franţa şi Marea Britanie au interpretat mandatul Consiliului de Securitate de a "lua toate măsurile necesare"pentru a proteja civilii şi ariile civile, drept o autorizare de a ataca nu numai sistemele de apărare aeriană, dar şi forţele guvernamentale libiene masate înafara oraşului Bengazi şi chiar componente ale cartierului general din Tripoli al liderului libian.
Pe de altă parte, comandantul misiunii Odyssey Dawn, generalul Carter Ham, a arătat într-o conferinţă de presă că misiunea "clară" teoretic, este extrem de dificilă de executat pe un câmp de luptă din ce în ce mai haotic, care include forţele de opoziţie, trupele lui Gaddafi şi civili .
Comandanţii au fost puşi în situaţia de a trebui să distingă între atacurile forţelor colonelului Gaddafi împotriva civililor nevinovaţi, care au clară nevoie de protecţie şi luptele militare între rebeli şi forţele loiale lui Muammar Gaddafi .
Sub mandatul Naţiunilor Unite, piloţii internaţionali nu sunt autorizaţi să intervină în luptele dintre forţele regimului Gaddafi şi rebeli.
Există, deja , o considerabilă confuzie în legătură cu misiunea SUA în Libia . În vreme ce mandatul Consiliului de Securitate priveşte protecţia civililor împotriva atacurilor forţelor Gaddafi, au fost date diverse definiţii despre ce constituie statut civil şi cât de departe pot merge forţele americane în a se angaja în atacarea forţelor Gaddafi .
Confuzia în legătură cu misiunea din Libia, confuzie acuzată de membrii Congresului american din ambele partide, s-a extins atunci când arabii şi europenii au văzut că operaţiunea s-a transformat într-una mai punitivă, îndreptată împotriva forţelor regimului Gaddafi.
Disputele întârzie transferul controlului către NATO
Disputele par să întârzie eforturile americane de a transfera Alianţei Nord Atlantice comanda misiunii, deşi, de la oficialii militari până la Preşedintele Obama , cu toţii declară că transferul comenzii va avea loc în termen de zile şi nu de săptămîni .
Într-o conferinţă de presă în El Salvador, preşedintele Obama a spus că, în ciuda dezacordurilor dintre aliaţi , Statele Unite vor preda controlul operaţiunii Odyssey Dawn altor ţări, în termen de zile .
La Departamentul de Stat , purtătorul de cuvânt Mark Toner nu a putut estima cât ar putea dura impunerea zonei de excludere aeriană deasupra Libiei.
"Credem că NATO are certe capacităţi de comandă şi control şi pe măsură ce avansăm către o fază diferită a operaţiunii, ele sunt cu adevărat foarte utile", a afirmat acesta.
Gaddafi şi potenţialul terorismului
Pe de altă parte, se ridică spectrul unei alte ameninţări . Generalul Ham spune că îngrijorarea că Muammar Gaddafi ar putea să-şi folosească loialiştii pentru a lansa atacuri teroriste înafara Libiei , ca răspuns la loviturile aeriene ale coaliţiei , sunt "foarte,foarte legitime".
De altfel şi ambasadorul Libiei în SUA , Ali Aujali , care s-a distanţat de regimul Gaddafi , condamnând drept genocid atacurile împotriva civililor, a atras atenţia în legătură cu un asemenea potenţial .
"Cei care îl cunosc bine pe Gaddafi ştiu că el nu va renunţa. Trebuie capturat . Viu sau mort . Trebuie să îl capturăm, dacă putem. Poporul libian nu va fi nicodată în siguranţă atîta timp cît Gaddafi este în preajmă. Nu numai poporul libian , ci , sunt sigur, nici comunitatea internaţională. Dacă va fi în preajmă veţi vedea cât de multe atacuri teroriste vor avea loc."
Diplomaţii libieni din SUA, care au condamnat regimul de la Tripoli avertizează cu toţii că Muammar Gaddafi este "instabil emoţional ".
"Cred că va ucide cât de mulţi oameni va putea şi va distruge cât de mult va putea ", spune adjunctul ambasadorului Libiei la ONU , Ibrahim Dabbashi, care arată că Muammar Gaddafi are o reţea de buncăre adînci în Tripoli, în care se poate ascunde cu uşurinţă . "De cîte ori simte pericol, pleacă într-un loc necunoscut ".
Analiştii CIA în psihologie au petrecut , de altfel, mult timp pentru a încerca să înţeleagă ce se petrece în mintea colonelului Gaddafi .
Profesorul de psihologie politică şi afaceri internaţionale de la Şcoala pentru Afaceri Internaţionale Elliot , Jerrod Post , fost analist în psihologie al CIA crede că acum, temerile pentru propria securitate l-ar fi aruncat pe colonelul Gaddafi într-o potenţial periculoasă depresie.
"Cred că trebuie să se simtă abandonat şi este de neconceput pentru el, dat fiind că şi-a petrecut 42 de ani conducînd Libia , că nu toată lumea îl iubeşte. Nu cred , însă, că ar lua în considerare nici sinuciderea şi nici un exil luxos. El este Libia , Libia este el . Şi cînd spune : eu am construit acest stat , eu îl pot distruge , Gaddafi chiar crede ce spune ."
Diplomaţii libieni din Statele Unite spun că Muammar Gaddafi a devenit în ultimele două săptămîni foarte suspicios în legătură cu contingentul celor 40 de femei care constituie garda sa de corp .