Aderarea României la Schengen ar fi posibilă în 2023
Preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că va ridica tema aderării României la spaţiul Schengen, în Consiliul European de mâine.
Articol de Radiojurnal, 14 Decembrie 2022, 23:37
O aderare la Schengen este posibilă în 2023, spune, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, care a anunţat că va ridica tema aderării României la spaţiul Schengen, în Consiliul European de mâine. Dar România nu va ataca veto-ul Austriei în dosarul prin aderarea la Schengen la Curtea Europeană de Justiţie. Şeful statului a subliniat, de asemenea, că soluţia pentru aderare nu e boicotarea Austriei şi statul român nu va recurge la această măsură. Alina Stănuţă a realizat o sinteză a declaraţiilor lui Klaus Iohannis.
Alina Stănuţă:Subiectul aderării României la spaţiul Schengen va fi ridicat de preşedintele Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European, care are loc mâine. Calea diplomaţiei, din punctul său de vedere, este singurul mod în care se poate rezolva această problemă şi, menţionează Klaus Iohannis, nu va exista un boicot al autorităţilor publice la adresa Austriei.
Klaus Iohannis: Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie: cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci atenţie, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme.
Alina Stănuţă: Preşedintele Klaus Iohannis a adăugat că intrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectivul principal al României, iar pentru atingerea acestuia trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei, care este rezervată, şi votul Olandei, care a fost mixt, pentru România fiind un 'da', iar pentru Bulgaria o jumătate 'nu'. Şeful statului Klaus Iohannis a mai sublinia că va ridica chestiunea în Consiliul European şi va mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte a spaţiului de liberă circulaţie. Însă soluţiile practice se vor găsi în următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne, care va fi mai bine pregătit. Din ou Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: Nici nu cred că şi-a imaginat cineva că, de săptămâna trecută până astăzi, Austria sau Olanda şi-au schimbat atitudinea şi ce n-am rezolvat săptămâna trecută în JAI rezolvăm astăzi, în Consiliul European. Nu este bine să avem astfel de aşteptări, fiindcă ele nu se adeveresc. E nevoie de multă muncă. Mi s-a părut puţin ciudată vânătoarea de vinovaţi, care s-a declanşat în unele medii. Vinovaţii nu se găsesc în Bucureşti, nici în România. Ştiţi foarte bine de ce nu s-a putut vota. Dar noi nu ne lăsăm descurajaţi. Eu în niciun caz nu voi ceda şi nu voi ceda până când România devine membru în Schengen.
Alina Stănuţă: De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat, la Bruxelles, că pentru Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne de săptămâna trecută a fost pregătită o variantă de decalare de Bulgaria în chestiunea Schengen şi nu o decuplare. Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis spunea că România nu va ataca veto-ul negativ al Austriei în dosarul de aderare a României la spaţiul european la Curtea Europeană de Justiţie.