450 de milioane de cetăţeni așteptați să-şi aleagă reprezentanţii în parlamentul comunitar
Numărul votanţilor diferă semnificativ de la o ţară la alta. Într-un clasament care ia în considerare criteriul demografic, România ocupă poziţia a şasea.
Articol de Radiojurnal, 05 Iunie 2024, 23:00
Aproximativ 450 de milioane de cetăţeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt aşteptaţi să-şi aleagă reprezentanţii în parlamentul comunitar. Numărul votanţilor diferă semnificativ de la o ţară la alta. Într-un clasament care ia în considerare criteriul demografic, România ocupă poziţia a şasea.
Are detalii corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu: Cei mai mulţi votanţi se află în Germania, unde teoretic, s-ar putea prezenta la urnă peste 65 de milioane de persoane. Urmează Franţa cu 50,7 milioane şi Italia cu 47,3 milioane. Ţara noastră este pe locul şase ca număr de persoane care au vârsta necesară pentru a vota, în speţă aproximativ 19 milioane, din care aproape un milion au domiciliul în străinătate. Cel mai mic număr de votanţi europeni se înregistrează în Malta, Luxemburg şi Cipru, între 400-700.000. Conform Eurostat, cele mai multe persoane care ar putea vota pentru prima dată pentru că au împlinit vârsta necesară, între timp, se află tot în statele cu cea mai mare populaţie, în speţă Germania, peste cinci milioane de persoane, urmată de Franţa şi Italia. La polul opus, cele mai mici cifre sunt în Malta, Cipru şi Estonia, între 26 şi 70.000 de persoane. România este la mijlocul clasamentului, pe locul 13, cu peste un milion de tineri. Cea mai mare proporţie de tineri votanţi, faţă de totalul populaţiei, se află în Belgia, Franţa şi Cipru, cu o pondere între 10% şi 8,7%.