Sarmizegetusa: pericol de moarte!
O campanie Radio România Actualităţi destinată salvării sitului arheologic de la Sarmizegetusa.
Articol de Simona Şerbănescu, Bogdan Isopescu, 23 Aprilie 2010, 13:56
Pasul 1 : ce a fost şi ce este astăzi Sarmizegetusa Regia?
Se spune că de-a lungul istoriei, legiunile Imperiului Roman au distrus doar trei obiective: Cartagina, Templul din Ierusalim şi Sarmizegetusa Regia.
Acest lucru poate să spună multe despre importanţa cetăţilor dacice.
Unicat în spaţiul european, egalate doar de construcţiile greco-romane, cetăţile dacice zac de două mii de ani sub pământ şi de câţiva ani sub un strat gros de indolenţă.
Autorităţile locale şi Guvernul îşi pun reciproc beţe-n roate, fondurile europene se pierd iar românii nu profită de un potenţial masiv, turismul.
Radio România Actualităţi lanseză o campanie pentru salvarea cetăţilor dacice din munţii Orăştiei.
Vom vedea ce a fost şi cum arată astăzi capitala regatului dac. Apoi de ce se întâmplă acest lucru şi din cauza cui. În cele din urmă, încercăm să aflăm cine poate face ceva şi care ar fi soluţiile.
Audio:
Pasul 2: de ce acestă situaţie?
Radio România a început săptămâna acesta o campanie de conştientizare şi responsabilizare în legătură cu haosul legistlativ, dezinteresul şi dezastrul în care se afla cetăţile dacice.
Radio România trage un semnal de alarmă iar reporterii noştri merg pe firul problemei pentru a vedea unde se află blocajul şi ce se poate face pentru salvarea lor.
Cetăţile dacice sunt invadate de pădure şi distruse de braconieri, iar autorităţile aruncă responsabilitatea dintr-o parte în alta.
În 2007 Consiliul Judeţean Hunedoara a pierdut foduri europene în valoare de 20 milioane de euro, fonduri destinate restaurării Sarmizegetusei.
Audio:
Pasul 3: soluţiile
Din 1999, cetăţile dacice din Hunedoara se află în patrimoniul UNESCO.
Asta nu a însemnat nimic în ultimii zece ani şi nici o autoritate locală sau centrală nu a făcut ceva pentru salvarea lor.
Mai mult, cetăţile se află în parcul natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina iar legislaţia de mediu şi cea privind momentele istorice se contrazic.
Campania lansată de Radio România Actualităţi încearcă să tragă un semnal de alarmă către oameni şi autorităţi pentru salvarea Sarmizegetusei Regia.
Audio:
Pasul 4: baletul autorităţilor
Campania lansată de Radio România Actualităţi pentru salvarea cetăţilor dacice poate avea un rezultat in cursul acestui an daca autorităţile se vor implica.
Problema poate fi rezolvată prin modificarea legislaţiei contradictorii, pentru că acesta este principalul motiv care a făcut ca nici o autoritate sa nu işi asume administrarea cetăţilor dacice.
Organizaţiile nonguvernamentale, arheologii şi pasionaţii sunt sceptici. Şi asta pentru că, până acum, autorităţile, încurajate de lege, au aruncat problema dintr-o parte în alta.
Audio:
Pasul 5: din nou la început de drum.
La 2000 de ani de la căderea Daciei şi la 20 de ani de la revoluţie, Sarmizegetusa Regia este victima legislaţiei incoerente, a braconajului arheologic şi a indolenţei autorităţilor care îşi aruncă responsabilitatea de la una la alta.
Am putea înţelege această situaţie dacă acolo, în Munţii Orăştiei, nu s-ar afla nimic.
Însă cetăţile dacice sunt pe lista monumentelor UNESCO şi, dincolo de istorie sau patriotism, ele pot însemna atragere de fonduri europene, turism şi în final, bani în buzunarul românilor.
Autorităţile spun că acum nu mai este important să aflăm cine este vinovat, ci cum putem face ceva pentru salvarea cetăţilor dacice. De aici pornim şi noi astăzi.
Audio: