PE acordă asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro R. Moldova
Parlamentul European a adoptat acordarea unei asistenţe macrofinanciare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.
Articol de Cristian Niţă, 06 Iulie 2017, 16:47
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iulie, ora 22:53) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu -
Parlamentul European a adoptat, astăzi, cu o largă majoritate, acordarea unei asistenţe macrofinanciare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru echilibrarea balanţei de plăţi pe termen scurt. Condiţiile impuse pentru obţinerea acestui împrumut sunt atât de natură financiară, cât şi politică. Trimisul RRA la Strasbourg, Cristian Niţă, relatează.
Reporter: Republica Moldova ar putea primi, cel mai devreme în luna decembrie, o primă tranşă a împrumului de asistenţă macrofinanciară din partea Comisiei Europene. Raportorul în cazul acestui proiect a fost europarlamentarul român Sorin Moisă. Acesta a explicat, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că aceşti bani vor fi primiţi în câteva etape de Guvernul de la Chişinău.
Sorin Moisă: Este vorba de 100 de milioane de euro care, dacă condiţionalităţile ataşate acestui împrumut vor fi îndeplinite, va fi transferat Republicii Moldova în trei tranşe, destul de probabil, dacă totul merge bine, o tranşă anul acesta, două tranşe anul viitor, în sumă de 30, 30 şi 40 de milioane de euro. 40 de milioane din total sunt grant, deci sunt nerambursabili, 60 de milioane sunt un împrumut pe care Republica Moldova va trebui să îl ramburseze.
Reporter: Lucrurile nu sunt deloc simple pentru autorităţile moldovene, care, pentru a beneficia de aceste fonduri, vor trebui să facă, în premieră, anterior fiecărei etape, dar şi pe parcursul acesteia, dovada că se conformează condiţionalităţilor impuse de oficialii europeni şi că respectă recomandările făcute. Cea mai mare problemă o reprezintă pentru mulţi dintre deputaţii europeni intenţia de modificare a sistemului electoral, iar una dintre recomandări este respectarea deciziei Comisiei de la Veneţia.
Sorin Moisă: Ar fi foarte înţelept, şi încurajez şi pe această cale autorităţile din Republica Moldova, să se aplece cu foarte, foarte mare atenţie şi seriozitate asupra acestor recomandări, care nu sunt obligatorii, în sensul pur şi dur al cuvântului, însă, în mod clar, a existat foarte multă angoasă, preocupare în legătură cu acest subiect, aici, în Parlamentul European. Şi există acest mandat al Comisiei Europene şi Serviciului de Acţiune Externă de a urmări modul în care recomandările vor fi puse în practică de către autorităţile de la Chişinău.
Reporter: Sorin Moisă a reuşit să îi convingă şi pe câţiva dintre colegii săi europarlamentari, care, în cursul dezbaterilor, fie au spus că nu este normal ca banii europeni să fie trimişi într-o ţară coruptă, unde un miliard de dolari a dispărut fără urmă din bănci, fie au sugerat că nu ar fi bine ca interesele Rusiei în regiune să fie afectate.
Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală din 4 iulie 2017.
Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.