Pacient în România
Profesorul doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor îi îndeamnă pe pacienţii români să dea dovadă de curaj.
Articol de Marilena Frâncu, 02 Aprilie 2014, 18:32
Profesorul doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor îi îndeamnă pe pacienţii români să dea dovadă de curaj!
Iar poveştile adevărate aflate la Forumul Pacienţilor dovedesc că de curaj nu duc lipsă pacienţii români. Au de-a face cu tot felul de alte lipsuri, dar acestea sunt ale sistemului.
Căci până când sistemul o să se schimbe cândva pentru ca medicii vor fi recompensaţi că au pus un diagnostic într-o fază incipientă a unei boli, vedem deocamdată cum sistemul naşte… hoţi de medicamente, adică medici şi farmacişti ce se îmbogăţesc pe bază de reţete fictive furând din banii şi aşa puţini ai pacienţilor care suferă de cancer.
AUDIO: Pacient în România.
E drept că nu astfel de cazuri sunt regula, dar ele sunt parcă un simbol al unui sistem în care pacientul contează câteodată prea puţin. Chiar dacă pentru această condiţie a omului a fost creat şi este întreţinut din banii noştri sistemul public de sănătate.
Am ales să le dau cuvântul în cadrul emisiunii "La dispoziţia dumneavoastră" din 2 aprilie.
De exemplu, Pacient cu scleroză multiplă, Dragoş Zaharia i-a mărturisit că nimic nu e greu pe lumea asta şi că numai de noi depinde cât de greu sau cât de uşor ne este în viaţă. La întrebarea ce înseamnă să fi pacient cu scleroză multiplă în România, el a răspuns că totuşi că cea mai mare problemă rămâne accesul la tratament.
Pentru Daniel Andrei, a fi pacient cu hemofilie în România înseamnă suferinţă, restricţii şi lipsuri.
Pentru Ştefan Răduţ viaţa a luat un cu totul alt curs atunci când a aflat că s-a îmbolnăvit de tuberculoză rezistentă multidrog.
Iar Radu Gănescu a spus că a fi bolnav de talasemie majoră înseamnă şi urmarea unui tratament chelator, care elimină fierul din organism după transfuziile repetate de sânge.
Din punctul de vedere al preşedintelui Colegiului Medicilor, prof.dr.Vasile Astărăstoae, a fi pacient în România înseamnă un act de curaj pentru că din nefericire, în multe cazuri, prin neasigurarea unui tratament corect şi la timp, sistemul sanitar crează persoane asistate social care înseamnă un eşec terapeutic şi costuri mult mai mari pentru societate. Şi trebuie să ai energia să lupţi: "să dispară în bolile cronice listele de aşteptare... Sunt suficiente patologii.... o persoană care nu devine asistat social... depistarea precoce, atunci ai salva nu numai vieţi, dar ai avea şi cetăţeni activi care ar produce şi ar creşte PIB-ul", a subliniat profesorul doctor Vasile Astărăstoae.