Orchestra simfonică din Sankt Petersburg, concert în Palmira
Primul eveniment cultural organizat la Palmira dupa eliberarea în luna martie de sub ocupatia teroriștilor.
10 Mai 2016, 13:51
Pe 5 mai, la Palmira, orasul antic din Siria, unul din cele mai importante monumente ale patrimoniului cultural UNESCO a avut loc concertul extraordinar 'Cu ruga pentru Palmira" al Orchestrei simfonice a Teatrului Mariinski din St.Petersburg, sub bagheta de celebrului dirijor rus Valeri Gergiev.
A fost primul eveniment cultural organizat la Palmira dupa eliberarea in luna martie de sub ocupatia teriristilor ISIS, si deminarea care a durat aproape o luna si jumatate, eveniment ce si-a prpus sa simbolizeze victoria impotrva raului absolut, a culturii si civilizatiei impotrva barbariei si fanatismului religios.
Am asistat la concertul Orchestrei Mariinski aflindu-ma al Palmira cu ocazia unui tur de presa organizat de ministerul rus al apararii.
Concertul, televizat in direct, a avut loc in Teatrul antic, monument pe care fanaticii isalmisti nu l-au distrus doar pentru ca l-au transformat in loc pentru executii publice. In deshiderea lui, presedintele Vladimir Putin a transmis un mesaj video, care s-a referit la valentele simbolice ale evenimentului ca apel la unitate in lupta impotriva terorismului international.
FOTO: Alexandru Beleavski.
Organizatorii au consacrat concertul si memoriei victimelor teroristilor si a celor ce si-u dat viata luptind impotriva lor. Intre acestia, custodele principal al Muzeului Palmirei, Haled Al-Asaad, in virsta de 82 de ani, decapitat in public de islamisti dupa torturi bestiale, pt ca a refuzat sa dezvaluie unde se aflau obiectele de arta ascunse.
Fanaticii l-au acuzat de participare la conferinte stiintifice alaturi de 'necredinciosi" si de studierea "idolilor". Trupul eminentului arheolog a fost lasat sa zaca in piata centrala a Palmirei. Concertul a fost dedicat si memoriei ofiterului rus din Fortele pt operatiuni speciale, Aleksandr Prohorenko. Timp de mai multe zile el a dirijat din spatele liniilor inamice loviturile aviatiei ruse asupra pozitiilor ISIS de la Palmira.
E unul din cei datorita carora bombardamentele n-au atins orasul istoric.
Descoperit si inconjurat de teroristi, el a cerut sa fie se traga asupra locului unde se afla pt a nu cadea viu in miinile lor. Post-mortem, i-a fost decerant titlul de Eroul al Rusiei.
In mai 2015 Palmira a fost ocupata de teroristii ISIS, care au distrus cu buna stiinta citeva din cele mai importante monumente: simbolul orasului, Arcul de Triumf, templele lui Bel si Baalshamin, trei turnuri funerare, uriasa statuie a Leului Allat. Au jefuit muzeul si i-au vindut exponatele pe piata neagra, obtinind, dupa unele estimari, 35 mln dolari.
Pe 23 martie 2016 orasul istoric a fost eliberat de armata siriana sustinuta de aviatia rusa. In urmatoarele saptamini, militarii rusi de la Centrul interntional pt deminare, infiintat la Palmira, au dezamorsat peste 17 mii de dispoz\itive explozive plasate de teroristi, din care 3 mii in orasul istoric.
Unele din ele erau nedezamorsabile, fiind neutralizate prin metode speciale care au permis sa se evite distrugerea monumentelor.