Italia, dezamăgită de Franţa şi de Spania, în criza migranţilor
Italia este dezamăgită de Franţa şi de Spania, care au decis să nu-şi deschidă porturile pentru a primi migranţii salvaţi în Marea Mediterană.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 06 Iulie 2017, 16:41
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (Agenda globală 4 iulie, ora 22:48) - Realizator: Italia este dezamăgită de Franţa şi de Spania, care au decis să nu-şi deschidă porturile pentru a primi migranţii salvaţi în Marea Mediterană de navele pe care ONG-urile lor le au în Marea Mediterană.
Pe de altă parte, Austria a început să desfăşoare trupe şi tehnică militară la graniţa cu Italia, pentru a împiedica intrarea migranţilor. Elena Postelnicu explică de la Roma.
Reporter: Aşa cum a ameninţat, Viena a trimis deja încă de la primele ore ale dimineţii, patru tancuri la graniţa Brennero, cu echipaje pregătite pentru controale şi mai riguroase. În mai puţin de trei zile, echipajul se va completa. Vor fi 750 de militari pentru a bloca trecerea migranţilor spre Austria.
Ministerul de Externe din capitala italiană, ca răspuns la această decizie a Guvernului de la Viena, l-a convocat pe ambasadorul Austriei în Italia. Migranţii salvaţi în Mediterana nu vor putea debarca nici în Franţa şi nici în Spania.
Aceasta, chiar dacă liderii celor două state s-au declarat iniţial interesaţi să sprijine Italia în gestionarea fluxurilor migratorii, a spus dintr-o dată 'nu' la solicitarea acestei de a deschide porturile pentru navele orgoanizaţiilor umanitare strâine care îi salvează pe migranţi. Se vorbea de Barcelona şi Marsilia, dar nu se va face nimic.
Este ca o palmă pe care o primeşte Italia, ţară pe teritoriul căreia au debarcat numai în acest an, peste 83.000 de migranţi, cu 20% mai mulţi decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a fost clar în solicitarea sa de a se face o distincţie între migranţii economici şi refugiaţii propriu-zişi, care au drept la azil politic, la protecţie.
Spania însă consideră că orice fel de soluţie pentru această criză a migranţilor trebuie să fie europeană, şi nu bilaterală. De această situaţie Italia este decepţionată, însă speră ca joi, la Talin, în Estonia, în cadrul reuniunii G20 a miniştrilor de interne, se va lansa un plan concret de măsuri.
Din partea Vaticanului, organizaţia Caritas consideră necesare în această situaţie de criză canale sigure şi legale, în vreme ce planul de a închide porturile din sudul Italiei navelor organizaţiilor umanitare este inadmisibil, în condiţiile în care 40% dintre migranţi sunt salvaţi de către aceste nave.
Cine va prelua responsabilitatea de a nu salva în mare aceste persoane, dacă navele ONG-urilor nu mai pot interveni? - se întreabă Caritas, organizaţie umanitară a Vaticanului?
Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală din 4 iulie 2017.
Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.