Detroit devine un simbol al sărăciei şi violenţei urbane
Pe fondul declinului financiar, în Detroit criminalitatea atinge cote alarmante, patru din cinci infractori reuşind să se sustragă rigorilor legii.
02 August 2013, 09:41
Aflat în pragul falimentului, oraşul american Detroit a devenit un simbol al sărăciei şi violenţei urbane.
În ultimii 60 de ani populaţia oraşului, cândva al patrulea ca mărime din America, a scăzut la jumătate, în prezent fiind înregistraţi doar 700.000 de locuitori.
Pe fondul declinului financiar, criminalitatea atinge cote alarmante, patru din cinci infractori reuşind să se sustragă rigorilor legii.
Am întâlnit o tânără de 25 de ani care a fost împuşcată de 11 ori chiar în prima zi a acestui an.
S-a întâmplat în timp ce era în maşină cu logodnicul său pe autostradă şi din câte îşi aminteşte doi bărbaţi supăraţi că nu-i pot depăşi au scos pistoalele pe geam şi au început să tragă, totul în timp ce ambele maşini mergeau cu peste 110 kilometri la oră.
Domnişoara Dudley a supravieţuit, la fel şi logodnicul său.
Între timp acesta a decedat însă într-un alt incident despre care ea nu vrea să vorbească.
Am întâlnit o femeie de 65 de ani, proprietara unui bar, care a fost împuşcată în cap de un tânăr în urmă cu zece ani.
Mama Jo povesteşte cum a încercat să smulgă pistolul din mâinile atacatorului, cum glonţul a ricoşat din fruntea sa şi a lăsat acolo o gaură pe care încerca să o astupe cu degetul mare pentru a opri sângerarea până să vină ambulanţa.
Deşi a dat Poliţiei ca probe sticlele de bere din care băuse atacatorul, cazul nu a fost soluţionat.
Azi, Mama Jo şi-a blindat barul cu camere de supraveghere şi poartă tot timpul un pistol în poşetă.
Charlie LeDuff, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Detroit, spune că Poliţia nu are cum să facă faţă criminalităţii.
'În Detroit, patru din cinci criminali scapă. Unul din motive e că ofiţerii care investighează cazurile de omucidere au de patru ori mai multe cazuri decât media pentru un poliţist american'.
În plus, mai spune Charlie LeDuff, poliţiştii au veste antiglonţ expirate, maşini stricate, fără staţii radio aşa că nu au nici o tragere de inimă să intervină în cazuri de intervenţii armate.
Cu o populaţie de doar 700.000 de persoane Detroitul se confruntă astfel cu mai multe cazuri de omor decât oraşe mai mari, ca Los Angeles sau New York.