Compania care produce trofee ridicate de sportivi celebri
O firmă de la periferia Londrei se ocupă de fabricarea de trofee sportive printre care Cupa Angliei, Cupa Asiei la fotbal, dar şi pentru mari turnee de tenis.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 08 Martie 2013, 17:07
În fiecare an se dispută sute, dacă nu chiar mii de competiţii sportive.
Milioane de suporteri din întreaga lume îşi urmăresc cu sufletul la gură favoriţii şi exultă în momentul în care aceştia câştigă trofee, in timp ce pentru jucători o Cupă reprezintă încununarea muncii de peste an.
Nu sunt însă nici mulţi atleţi şi nici mulţi suporteri care ştiu de unde provin trofeele acordate învingătorilor.
Undeva la periferia Londrei, este un mic atelier.
Este una dintre cele doar câteva companii din Marea Britanie care se ocupă de fabricarea de trofee sportive.
Spaţiul nu este mai mare decât al unei săli în care se făcea traforaj pe vremuri, iar aici doar 8 oameni fac echipă pentru a produce şi a întreţine trofee de prestigiu din lumea sportivă, cum ar fi Cupa Angliei la fotbal.
AUDIO: reportaj la "fabrica de trofee"
"Munca începe cu un design de bază" îmi explică Andrew Jones, managerul companiei, cum apar pe piaţă noile trofee.
"Clientul ne spune cam ce ar vrea de la noi, pentru ce fel de eveniment, când are nevoie de el şi, foarte important, cât de mult vrea să cheltuie. Noi îi prezentăm mai multe propuneri şi facem modificări până când este mulţumit pe deplin. Apoi începe munca în atelier"
În lumea ciocanelor, a pilelor, a burghielor şi polizoarelor, meşterul care ia deciziile cele mai importante este Kevin.
Fabrica de trofee. Foto: Dan Vasiliu.
"În zilele noastre există o înclinaţie mai mare înspre trofee cu un aspect mai modern, decât tradiţionalele trofee cu două toarte şi de aceea arată mai mult ca nişte sculpturi. E o provocare în plus, dar sunt şi satisfacţii mai mari pentru că până la urmă e ca o operă de artă. Metodele pe care le folosim, însă, sunt cât se poate de tradiţionale şi avem aici unelte vechi de peste o sută de ani care au fost transmise din generaţie în generaţie"
"Ce vedeţi aici sau mai bine zis ce auziţi aici e Mark îndreptând o bucată de metal" continuă Kevin cu explicaţiile.
"Trebuie să elimine toate denivelările pentru a putea trimite apoi piesa la lustruit"
Mark e un tânăr ucenic care s-a alăturat echipei acum doi ani şi jumătate.
Are plete peste care poartă un batic strâns la spate, iar în urechi şi buze poartă cercei de argint. Acelaşi material pe care îl modelează zi de zi.
"Am început să lucrez pentru compania mamă în urmă cu cinci ani pe postul de tehnician IT. Întreţineam serverele şi computerele. Apoi l-am întâlnit pe Kevin la o petrecere a firmei şi l-am auzit că e în căutarea unui ucenic. După o lună am renunţat la birou şi m-am mutat în atelier. Nu aveam nicio experienţă. Mai folosisem câteva unelte, dar nu la nivelul acesta. Dar este o meserie care îţi oferă satisfacţii. În IT poţi petrece luni făcând proiecte şi la final rămâi cu un CD. Aici rămâi cu ceva frumos, ceva ce oamenii vor aprecia"
Fabrica de trofee. Foto: Dan Vasiliu.
Pe lângă Cupa Angliei, compania se mai laudă cu trofeul campionilor la tenis sau cu cel acordat învingătorilor în Cupa Asiei la fotbal.
Dar cum te simţi atunci când îţi vezi creaţiile ridicate de jucători deasupra capului?
"Să vezi pe cineva ca Federer sau Djokovici că ridică trofeul e o încântare." mi-a mărturisit Kevin. "Şi asta de fiecare dată când se întâmplă. Până la urmă e un trofeu făcut cu mâinile tale, iar ei au luptat din greu ca să îl obţină. Şi e plăcut să ştii că trofeul acela va dăinui mult timp de acum încolo, probabil şi după ce eu nu voi mai fi"
Există însă şi momente mai puţin plăcute. Un accident celebru este cel în care jucătorii lui Real Madrid au scăpat Cupa Spaniei sub roţile autobuzului în care sărbătoreau. Ce simt atunci creatorii?
"E chiar deranjant uneori, pentru ca ştii cât efort ai depus să faci acel trofeu" mi-a spus managerul Andrew Jones.
"Şi când vezi că oamenii aleargă de colo colo cu el şi îl aruncă de la unul la altul ai o strângere de inimă. Norocul e că argintul e un metal care iartă şi trofeele pot fi reparate, deşi trebuie să recunosc că uneori ar fi mai simplu să faci un trofeu nou, decât să recondiţionezi unul avariat"