Colegiul Naţional „Ana Aslan” din Brăila
Campanie inițiată de RRA "Cei ce ne-au dat nume - Școală cu nume".
Articol de Gina Bahor, Brăila, 05 Februarie 2016, 12:01
În urma rezultatelor deosebite obţinute, din anul şcolar 2008 – 2009 Grupul Şcolar Sanitar „Ana Aslan„ a devenit Colegiul Naţional „Ana Aslan”.
Invăţământul sanitar din municipiul Brăila beneficiază de o tradiţie veche de 100 de ani : şcoala de moaşe a debutat din 1904, pe parcursul anilor cu diverse denumiri , iar în 1960, la 30 septembrie şcoala îşi schimbă iar numele în Şcoala Tehnică Sanitară, având următoarele specializări: asistente medicale, asistente medicale de pediatrie şi de obstetrică ginecologie, în1965 şcoala apare sub numele de Grup Şcolar Sanitar , pe B-dul Cuza nr. 69, cu două forme de învăţământ: profesional şi tehnic, în 1971-1974 formele de învăţămănt sunt: postliceal şi liceal, iar în 1978, doar liceal.
Misiunea Colegiului Ana Aslan : „Să fim utili societăţii prin cei pe care îi formăm„
Este o şcoală care nu reprezinta o abstracţie, un cod de norme, ci un organism viabil prin resursele sale materiale şi umane în care cadrele didactice şi elevii pretind unii de la alţii, dar şi oferă în aceeaşi măsură.
Profesorii sunt aici pentru toţi cei ce doresc să-şi construiască drumul prin a învăţa : SĂ FACĂ, SĂ STIE, SĂ FIE, în parteneriat şi cooperare cu actorii sociali, pentru a deveni cetăţeni de tip „european”.
audio - scurt ( Matinal)
NĂSCUTA LA BRĂILA, ÎN 1896, PROF. DR. ANA ASLAN ŞI-A DEDICAT ÎNTREAGA SA VIAŢĂ (A MURIT LA 92 DE ANI) STUDIULUI ŞI CERCETĂRII TRATAMENTELOR ÎN GERIATRIE.
1952 - prepară vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat în peste 30 de ţări. 1980 - a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, Aslavital, produs geriatric.
Titluri -Membră a Academiei de Ştiinţe, din New York. Membră a Uniunii Mondiale de Medicină Profilactică şi Igienă Socială. Membră de Onoare al Centrului European de Cercetări Medicale Aplicative. Membră în Consiliul de Conducere al Asociaţiei Internaţionale de Gerontologie. Preşedintă a Societăţii Române de Gerontologie.
Premii şi distincţii : 1952 - Premiul internaţional şi medalia "Leon Bernard", prestigioasă distincţie acordată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea gerontologiei şi geriatriei,Merito della Republica, Italia, Cavaler al Ordinului Palmes académiques, Franţa, Profesor Honoris Causa şi Doctor emerit al Universităţii Bragança Paulista, din Brazilia.
Audio: Matinal.
Audio: La minut.