Bankers Summit 2017
La Bucureşti s-a deschis marți cea de-a şasea ediţie a Bankers Summit, Summitul Bancherilor, organizată de Ziarul Financiar.
Articol de Cătălin Radu, 06 Iulie 2017, 16:44
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (4 iulie, ora 22:51) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu -
La Bucureşti s-a deschis marți cea de-a şasea ediţie a Bankers Summit, Summitul Bancherilor, organizată de Ziarul Financiar.
Evenimentul are loc pe parcursul a două zile şi reuneşte reprezentanţi ai BNR, ai principalelor bănci comerciale, dar şi experţi financiari.
Reporter: Cătălin Radu - Cuvântul de deschidere l-a avut guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care a precizat că situaţia financiară este bună, chiar există un exces de lichiditate în piaţă, iar raportul dintre credite şi depozite este în momentul de faţă subunitar. O problemă ar fi atragerea fondurilor europene.
Mugur Isărescu: Deocamdată, avem o problemă mare, acum. Dobânda nominală este foarte scăzută la credite. Bani sunt, sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piaţă, încă cam atât mai sunt în rezervele minime obligatorii care au rămas la 8% la lei, ar trebui să scadă spre 2%. Mai poate cineva să spună că nu sunt bani? Iar raportul între credite şi depozite a devenit subunitar în România. Deci, sunt mai multe economisiri decât credite. Au trecut zece ani şi avem aceeaşi problemă, nu ştim să absorbim banii europeni. Ba dăm vine pe guverne, ba pe bănci, ba pe cei de la Bruxelles... Dar pe noi? Ideologia noastră şi capacitatea noastră de a înţelege cum e cu absorbţia banilor europeni nu pică din cer. Trebuie să-i iei în anumite condiţii.
Reporter: Şi viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, ne-a asigurat de stabilitatea sistemului bancar.
Liviu Voinea: Sistemul bancar este solid, are capitalizare foarte bună, are lichiditate foarte mare, solvabilitate foarte mare. Pe de altă parte, sunt unele resurse neutilizate, în sensul că potenţialul de creditare nu este încă atins, în special pe sectorul companiilor nefinanciare. De asemenea, dobânda de politică monetară şi în general condiţiile monetare sunt stimulative.
Reporter: Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a mai precizat că au fost identificate 12.000 de companii, majoritatea din industrie şi servicii, care au indicatori financiari buni şi un grad de îndatorare scăzut. Ele ar putea fi ţinte ale sectorului bancar pentru a obţine credite cu condiţia ca şi băncile să fie interesate şi active.
Ascultă aici reportajul în emisiunea Agenda globală din 4 iulie 2017.
Citește aici toate reportajele din Agenda globală, 4 iulie 2017.