Steadfast Defender 21: Regimentul 1 Bersaglieri, la exerciţiul Noble Jump
Regimentul 1 Bersaglieri din Cosenza celebrează 160 de ani de la înfiinţare.
Articol de Iuliana Anghel, 28 Mai 2021, 21:00
În cadrul Fortelor Forţele Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), care participă în aceste zile la Noble Jump, etapa de Reacție Rapidă a exercițiului Steadfast Defender 21, Italia este reprezentata de Regimentul 1 Bersaglieri din Cosenza, unitate de infanterie, care în 2021 celebrează 160 de ani de la înfiinţare şi care a participat, de-a lungul anilor, la numeroase misiuni internaţionale în Balcani, Irak, Afghanistan sau Liban.
Într-un interviu pentru Radio România, colonelul Massimo Scotti, comandantul Regimentului, a făcut referire la facilităţile oferite de poligonul de la Cincu.
AUDIO:
Colonel Massimo Scotti: “Pregătirea a fost condusă, conform planificării aprofundate din ultimul an, de Brigada 66 din Turcia, care coordonează acum Forţele Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF), în care ne încadrăm şi noi. De aproape 10 zile, colaborăm cu unitatile din statele care fac parte din VJTF, prieteni şi aliaţi.
Încă de la început, am avut toate facilităţile de a interopera şi am exploatat la maxim toate avantajele oferite de poligonul de la Cincu, ceea ce ne-a permis să utilizăm toate sistemele de arme într-o manieră cât mai completă si ne-au oferit oportunitatea de a pune împreună ceea ce a făcut fiecare dintre noi în propria ţară, desigur, în relație cu Ziua Distinșilor Vizitatori, care va avea loc pe 1 iunie.
Colaborarea este facilitată de faptul că suntem cu toţii obişnuiţi să utilizăm proceduri standard NATO, consolidate de-a lungul timpului şi prin alte exerciţii, în cadrul cărora cu toţii ne-am consolidat cunoştintele în acest sens.
Ceea ce am facut la Cincu a fost o primă verificare a funcţionalitatii sistemelor de comandă şi control, pentru a fi siguri că putem garanta întotdeauna comunicarea şi cunoaşterea situaţiei, astfel încât să ne putem antrena în deplină siguranţă atât prin simulare cât şi prin tragere cu muniţie.”
Testarea capacităţii de interoperabilitate este extrem de importantă, a spus, la rândul său, pentru Radio România, colonelul Ivano Antonio Romano, ataşatul militar al Ambasadei Italiei la Bucureşti.
Colonel Ivano Antonio Romano: “Acest tip de exerciţiu permite testarea interoperabilităţii dintre armate. Şi acest lucru este important, deoarece, pentru a fi pregătiţi de intervenţie în scurt timp, este nevoie de garanţia unui instrument capabil să intervină. Aşadar, e important să fie testată capacitatea de interoperabilitate şi cred că acest exerciţiu a permis atingerea acestor obiective”.