România, "vocaţie culturală şi istorică de a fi o punte între Est şi Vest"
România are vocaţia culturală şi istorică de a fi o punte între Est şi Vest, între Rusia şi Occident, a declarat azi la Bucureşti, fostul premier al Franţei, Dominique de Vilepin.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Mai 2016, 17:40
România are vocaţia culturală şi istorică de a fi o punte între Est şi Vest, între Rusia şi Occident, a declarat, astăzi, la Bucureşti, fostul prim ministru al Franţei, Dominique de Villepin.
Politicianul francez consideră că Europa are în prezent un rol neglijabil în politica externă globală şi că ar trebui să redreseze dialogul cu Rusia, în pofida temerilor istorice ale ţărilor baltice şi estice.
Dominique de Villepin: "Am spus că România ar trebui să rămână aproape de Rusia în sensul că, istoric şi geografic, aveţi nişte atuuri pentru a alimenta dialogul dintre Europa şi Rusia. Convingerea mea e că Europa trebuie să rămână apropiată de Rusia. Din păcate europenii au multiplicat neînţelegerile cu Rusia în ultimii ani, deşi avem nevoie de Rusia, aşa cum e nevoie şi de Europa în lume. Împreună cu ruşii putem să reflectăm la o nouă etapă de construcţie a securităţii europene, să lucrăm cu ei la chestiuni de securitate, să definim împăreună un calendar de ridicare a sancţiunilor, în acelaşi timp cu gesturi de bunăvoinţă din partea ruşilor, dar şi din partea europenilor. Să folosim atuurile europene, ca de exemplu ţări ca România care din motive istorice, culturale şi geografice are capacitatea de a înţelege ce se întâmplă la Est şi la Vest si e bine plasată pentru a răspunde temerilor europene uneori iraţionale sau bazate pe istorie" a spus Dominique de Villepin.
La o intrebare Radio România privind neîncrederea justificată de fapte faţă de Rusia, cea care a renuntat prima sa nu mai respecte arhitectura de securitate europeana, Dominique de Villepin a răspuns că Europa nu a ţinut cont de Rusia atunci când a propus un acord de asociere Ucrainei şi nu a propus, in acelasi timp, Moscovei ceva care să contrabalanseze pasii cu Ucraina.
Fostul premier francez a mai spus că Uniunea Europeană, după un posibil Brexit, are doar două variante, fie aplică o mai mare integrare şi merge spre federalizare, aşa cum şi-au dorit fondatorii ei, fie un grup de state puternice va construi un nucleu cu reale pieţe comune de energie şi fiscale, la care în timp să se ralieze şi alte ţări, ca România, pe măsură ce fac progresele necesare.
Dominique de Villepin a deplâns rolul Europei pe care îl consideră neglijabil în politica externă globală şi a spus că de fapt Uniunea lasă Statele Unite şi China şi alte mari puteri să decidă totul în zone ca Siria, Orientul Mijlociu în general şi Africa.