România "trebuie să se descurce mai bine"
Fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein spune că, în contextul crizei din Ucraina, România poate ieşi în faţă ca un loc sigur pentru mai multe investiţii.
08 Mai 2014, 00:08
Fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein spune că, în contextul crizei din Ucraina, România poate ieşi în faţă ca un loc sigur pentru mai multe investiţii.
El apreciază de asemenea că, având în vedere atenţia politicienilor americani faţă de regiune, ar putea exista un interes sporit pentru intrarea ţării noastre în programul Visa Waiver.
Mark Gitenstein a fost în vizită săptămâna trecută la Odesa, dar spune că nu se aştepta la violenţele care au urmat şi că următorul test pentru Ucraina va fi dacă va putea organiza cum trebuie alegerile prezidenţiale de pe 25 mai.
L-a întrebat pe fostul ambasador cum vede reacţia Statelor Unite de până acum la conflictul ruso-ucrainean.
Mark Gitenstein: Cred că SUA face ceea ce poate. Dacă e să compari, suntem în împrejurări total diferite acum în 2014 faţă de 1945 sau, de exemplu, când am adoptat planul Marshall. Acum există şi UE, FMI, Banca Mondială, instituţii care pot avea un rol de consolidare alături de Statele Unite. Internetul a schimbat totul în această parte a lumii şi în general pe glob. Avem deci unele unelte mai puternice acum, dar prezenţa militară nu este una dintre ele. Nu cred că e vreo perspectivă a unui număr semnificativ de militari americani implicaţi în acest conflict, trebuie să ne descurcăm cu uneltele pe care le avem.
Reporter: România e una dintre ţările care au făcut apel la o prezenţă militară mai mare a Statelor Unite şi a NATO în regiune. Cum vedeţi răspunsul SUA până acum în această privinţă şi în ce măsură credeţi că poate fi de folos o prezenţă militară sporită în acest moment şi pe viitor?
Mark Gitenstein: În primul rând există deja o prezenţă militară semnificativă a Statelor Unite în România. Prin baza militară de la Mihail Kogălniceanu în fiecare zi trec militari americani care merg spre Afganistan sau vin de acolo. Avem şi misiuni de antrenament; am văzut că a fost anunţată una acum în mai şi în judeţul Suceava. Sunt nave care vin şi pleacă din Portul Constanţa, deci suntem destul de activi.
Reporter: Dar România a cerut o prezenţă mai mare.
Mark Gitenstein: Da. Toată lumea a cerut o prezenţă mai mare. Nu sunt la curent cu aceste discuţii acum. Cred că e vorba de asigurarea românilor de sprijinul nostru şi de trimiterea unui mesaj celor de partea cealaltă că suntem angajaţi faţă de România ca aliat NATO, având în vedere art. 5 privind apărarea colectivă. Cred că prezenţa militară probabil face acest mesaj mai real, dar în cele din urmă acest conflict nu va fi rezolvat prin forţa armată, prin militari sau distrugătoare, sau rachete. Apropo, sistemul antirachetă nu are nici o legătură cu asta. Cred că e un moment în care e nevoie de diplomaţie inovatoare, de folosirea puterii economice şi a valorilor pe care le avem în ceea ce priveşte economia, pieţele libere şi statul de drept, care pot crea un nivel de trai mai ridicat pentru oamenii din vestul Ucrainei de exemplu sau din Moldova. Trebuie să ne amintim că evenimentele de pe euromaidan au fost concentrate în jurul problemelor legate de corupţie şi stat de drept, ceea ce, aşa cum bine ştiţi, a fost o temă de care am fost foarte interesat în România. România devine rapid un model în regiune în această privinţă. Sunt mulţumit că singurul lucru asupra căruia preşedintele şi premierul par să fie de acord în România e nevoia de a numi procurori şi judecători buni şi competenţi pentru a rezolva această problemă a corupţiei. Cu ajutorul SUA, al UE, a FMI şi Băncii Mondiale, România poate să arate ucrainenilor şi moldovenilor cum să facă reforme economice şi în sistemul juridic pentru ca democraţia să devină reală şi pentru a creşte nivelul de trai în aceste ţări. Cred că este cel mai important lucru pe care îl putem face.
Reporter: Care credeţi că este cea mai mare provocare pentru România în acest moment?
Mark Gitenstein: Cred că acum cea mai mare provocare pentru România - şi spun asta din perspectiva unui avocat - e să treacă peste problemele de imagine pe care le are. România trebuie să se descurce mai bine, să spună adevărata poveste despre ce se întâmplă. Pe măsură ce marii investitori occidentali, în special americani, îşi vor îndrepta atenţia spre regiune şi tot mai mulţi cred că vor face asta deoarece capitalul cred că va începe să se mute de la est la vest, iar România ar putea fi printre primele locuri unde să se oprească. Mesajul trebuie să fie că, în urma schimbărilor care au apărut, România e un loc mai bun în care să investeşti decât acum 5 ani.
Reporter: În ce măsură credeţi că atenţia din partea Statelor Unite, a politicienilor americani faţă de regiune acum poate ajuta România în ceea ce priveşte intrarea în programul Visa Waiver?
Mark Gitenstein: Problema cu programul Visa Waiver e că de fiecare dată când schimbi legea, o schimbi pentru 50 de ţări, nu doar pentru România. Nu există o lege care să vizeze doar România. Cred că dacă politicienii ar trebui să decidă dacă să permită doar intrarea României în program, probabil că ar aproba asta rapid. O altă problemă e că modificările care să permită accedera la Visa Waiver a României sunt incluse într-un proiect legislativ mai mare al imigraţiei, asupra căruia dezbaterile stagnează. Sper să se întâmple! Proiectul a trecut de Senat într-o formă foarte bună, sper să fie aprobat şi de Camera Reprezentanţilor.
Reporter: Deci credeţi că evenimentele în estul Europei?
Mark Gitenstein: Ar trebui să ajute, da. Dacă aş pleda în congres pentru asta, aş spune că e un mod prin care le putem arăta românilor, polonezilor, est europenilor că ne pasă de ei şi că vrem să-i susţinem.